Pe aceeași temă
Charles Michel, care prezidează actuala reuniune a șefilor de stat și guverne din Uniunea Europeană le-a cerut tuturor participanților să reușească „o misiune imposibilă” și să ajungă totuși la o înțelegere în cursul zilei de luni, relatează Reuters.
Michel le-a reamintit liderilor UE că peste 600.000 că pandemia de Covid-19 a făcut deja peste 600.000 de victime la nivel global, și că depinde de ei pentru adoptarea unei poziții solidare în fața unei crize fără precedent.
„Speranța mea este că vom ajunge la un acord și că presa va titra ... mâine că UE și-a îndeplinit misiunea imposibilă", a declarat președintele Consiliului European la cea de-a treia cină oficială de la centrul de conferințe de la Bruxelles. „Asta este dorința mea din suflet ... după trei zile de muncă non-stop”, a mai spus el, citat de Reuters.
Liderii UE au avut o scurtă întâlnire cu toții, luni dimineața, după discuții bilaterale și în grupuri, care s-au desfășurat în cursul nopții. Ei au convenit să aibă o nouă ședință în plen în cursul după-amiezii, la ora 16:00, ora Bruxelles-ului, ora 17:00, ora Bucureștiului, a anunțat purtătorul de cuvânt al președintelui Consiliului European.
Participanții la discuții au viziuni diferite cu privire la modul de creare a fondului conceput pentru a ajuta Europa să iasă din cea mai adâncă recesiune de după cel de-al Doilea Război Mondial și care sunt modalitățile prin care acesta va fi împărțit între țările beneficiare ale acestui ajutor financiar.
Potrivit unor surse diplomatice citate de politico.eu, ei tot nu ar fi ajuns la un acord în privința modului în care să împartă sutele de miliarde din planul de relansare între granturi (fonduri nerambursabile) și împrumuturi.
Totuși, cancelarul Austriei, una dintre țările „austere”, care au blocat obținerea unui acord, a postat pe Twitter un mesaj destul de enigmatic: „Negocieri dure tocmai s-au încheiat, putem fi foarte satisfăcuți cu rezultatul de azi. Vom continua după-amiază”, a scris Sebastian Kurz, fără să precizeze totuși care este rezultatul de care este mulțumit.
Întâlnirile bilaterale ale președintelui Consiliului European se apropie de sfârșit, iar șefii de state și de guverne au fost anunțați să fie gata să se reunească în plen. Unii oficiali spun că asta este o veste bună, pentru că liderii indicaseră clar că nu se vor reuni din nou în plen până când nu va exista un acord pe tema fondurilor din planul de relansare.
S-ar părea că până la urmă soluția de compromis se îndreaptă spre a împărți fondul inițial, așa cum era el propus de Comisia Europeană, în valoare de 750 de miliarde de euro, în două: 375 de miliarde de euro pentru granturi (fonduri nerambursabile), 375 de miliarde de euro pentru împrumuturi.
Rutte a spus că discuțiile au fost aproape de a eșua, dar că președintele Michel lucra acum la o nouă propunere de compromis a UE.
„Încă nu suntem acolo, înțelegerile se pot destrăma în continuare. Dar e un pic mai multă speranță decât am crezut azi-noapte când nu mai credeam că ar fi posibil un compromis ”, a spus Rutte jurnaliștilor de la Bruxelles.
Surse diplomatice prezente la negocieri au declarat că dacă reuniunea la nivel înalt va eșua, șefii de stat și guverne din UE vor mai face încă o încercare de a se ajunge la un acord în cursul lunii viitoare.
Miza este reprezentată de un pachet de 1,8 trilioane de euro reprezentând fonduri nerambursabile și credite cu dobândă redusă pentru planul de redresare pe termen lung al UE.
Olanda, Austria, Suedia şi Danemarca, aşa-numitul grup al ţărilor „austere”, au sugerat duminică seară, la reuniunea specială a Consiliului European de la Bruxelles, o scădere a valorii pachetului general de relansare economică de la 750 de miliarde de euro la 700 de miliarde de euro, în scopul deblocării discuţiilor dintre liderii statelor membre.
Potrivit propunerii, jumătate din aceste 700 de miliarde de euro ar urma să fie plătite ca fonduri nerambursabile (granturi), iar cealaltă jumătate ca împrumuturi.