Syriza castiga alegerile parlamentare. Alexis Tsipras, reconfirmat in functia de premier

Paul Cristescu | 21.09.2015

Syriza, partidul premierului Alexis Tsipras, a castigat alegerile legislative anticipate desfasurate duminica in Grecia, obtinand 35,53% din voturile exprimate si urmand sa ocupe 145 dintre cele 300 de locuri din Parlament. Tsipras a fost reconfirmat in functia de prim-ministru.

Pe aceeași temă

 

Syriza nu va avea majoritate in Parlament, premierul anuntand refacerea coalitiei de guvernare cu formatiunea de dreapta Grecii Independenti, condusa de Panos Kammenos.

 

Partidul Noua Democratie (centru-dreapta) s-a clasat pe locul al doilea cu 28,05%.
 

Premierul Tsipras a sarbatorit victoria alaturi de sustinatorii sai: "În Europa momentului, Grecia și poporul grec sunt sinonime cu rezistența și demnitatea, iar această luptă va fi continuată împreună cu voi pentru următorii patru ani. Am primit un mandat clar de a elimina corupția sistemică. Începând de mâine, vom lucra pentru rezolvarea acestor probleme. Syriza nu va fi intimidată", a promis fostul si viitorul premier al Greciei, potrivit Agerpres.

 

"Ne așteaptă vremuri dificile, dar, în același timp, ne aflăm pe o bază solidă. Nu ne vom reveni din această lupte prin minune, ci prin multă muncăAm primit un mandat clar de a da la o parte forțele care ne-au ținut pe loc", a mai spus Tsipras, subliniind ca se simte "răzbunat", cu referire la deputații Syriza care s-au opus în august noului pachet de ajutor convenit de Atena cu creditorii săi internaționali și care au părăsit partidul, privând Syriza de majoritatea în Parlament și determinându-l pe Tsipras să demisioneze și să convoace aceste alegeri anticipate.

 

Grecii i-au ales pe cei care vor aplica acordul cu creditorii internationali


Grecii au fost chemati duminica sa aleaga cine va implementa noile masuri prevazute in acordul cu creditorii internationali. Syriza, partidul lui Alexis Tsipras, a promis ca va aplica masurile de austeritate in schimbul fondurilor de miliarde de euro de la creditori, fiind creditat in sondaje cu un usor avans fata de formatiunea de centru-dreapta Noua Democratie. Sondajele aratau insa ca multi dintre cei 9,9 milioane de alegatori sunt indecisi sau ar putea lipsi de la vot, sugerau ca niciun partid nu va obtine suficiente voturi pentru a guverna singur.


Alexis Tsipras a declansat alegerile cand a demisionat dupa numai sapte luni de mandat, in urma rebeliunii unor membri ai partidului sau, din cauza faptului ca a acceptat reducerea cheltuielilor si cresterea taxelor, impuse de creditorii internationali. Tsipras castigase alegerile din ianuarie cu promisiunea ca va anula astfel de masuri, prevazute in primele doua acorduri de finantare ale Greciei.


Acum, politicile partidului castigator al alegerilor sunt deja stabilite de acordul de creditare, iar in tabara antiausteritate au mai ramas doar partidul de extrema-dreapta Zori Aurii si Unitatea Populara, format luna trecuta de rebelii din Syriza.
 

Creditorii urmeaza sa revizuiasca progresul reformelor prevazute in acordul de finantare, iar Guvernul va trebui sa redacteze bugetul pe 2016, sa reformeze sistemul de pensii, sa creasca o serie de taxe, inclusiv asupra fermierilor, sa efectueze privatizari si sa supravegheze un program de recapitalizare a bancilor.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22