Theresa May ar putea fi înlăturată printr-o „lovitură de palat” provenită din propriul Cabinet

Laurentiu Gheorghe | 24.03.2019

Soarta Brexitului devine incertă în cazul în care Theresa May va fi înlăturată din fruntea guvernului. Nu este clar cum, când şi chiar dacă Marea Britanie va mai părăsi UE.

Pe aceeași temă

Theresa May ar putea avea zile, dacă nu ore, să rămână în funcția de prim-ministru al Marii Britanii, după o lovitură de stat plină de sâmbătă noaptea, în calitate de miniștri de rang înalt, pentru a elimina premierul britanic și a înlocui-o cu adjunctul său, David Lidington.

Informațiile apar în contextul în care sâmbătă, un milion de britanici pro-UE au mărșăluit în centrul Londrei, solicitând un nou referendum. În același timp, o petiție online privind anularea Brexit-ului a fost semnată de un număr record de cetățeni, peste 5 milioane.

Theresa May își va pierde funcția de prim-ministru al Marii Britanii, după ce mai mulți miniștri importanți au decis sâmbătă noapte s-o înlocuiască cu adjunctul ei, David Lidington, relatează presa britanica.

Potrivit „Sunday Times”, în urma unor „serii nervoase de convorbiri telefonice private", miniștrii de rang înalt au fost de acord că trebuie ca primul ministru să anunțe că demisionează, avertizând că a devenit o figură toxică și "haotică" a cărei judecată a dispărut.

Puciștii intenționează să se confrunte cu May la o întrunire a cabinetului duminică și sa-i ceară să-și anunțe demisia. Dacă va refuza, ei amenință cu demisia în masă sau îi vor cere în mod public capul.

„Conspiraționiști” au purtat negocieri până noaptea târziu pentru a ajunge la un consens privind noul premier, pentru ca să nu mai existe discuții prelungite după înlăturarea lui May.

Sunday Times, care relatează că 11 miniștri din cabinetul May au confirmat că doresc înlocuirea premierului, iar șase dintre ei îl susțin pe prim-ministrul adjunct David Lidington să conducă Brexit-ul și să se retragă la toamnă pentru alegerea unui nou premier.

Relativ necunoscut - în special în afara Regatului Unit - Lidington „a înțeles că nu este presat pentru prelua înalta demnitate, dar că este pregătit să își asume răspunderea dacă aceasta este voința cabinetului. El ar fi de acord să nu concureze în cursa pentru găsirea un lider permanent al Partidului Conservator.

Una dintre sursele guvernamentale a spus că „însărcinarea lui David ar fi să găsească metode de continuare a discuțiilor cu UE și să identifice o nouă politică pentru Brexit și să pregătească terenul pentru tranziția către găsirea unui nou lider al conservatorilor”.

Însă nu toți membrii cabinetului îl susțin pe Lidington. O parte însemnată îl susțin pe ministrul pentru mediu, Michael Gove, sau pe deţinătorul portofoliului afacerilor externe Jeremy Hunt. Ziarul mai informează că grupul de miniştri nemulţumiţi se va confrunta luni cu premierul May.

Potrivit publicaţiei The Mail on Sunday, Gove este candidatul care ar întruni consensul miniştrilor, care îl consideră pe Lidington prea proeuropean. Dar parlamentarii eurosceptici nu îl privesc cu prea multă încredere pe Grove.

Sunday Telegraph a scris că fostul ministru al educaţiei, Nicky Morgan, care a votat pentru rămânerea Marii Britanii în UE, se bucură de popularitate ca succesor al Theresei May în rândul mai multor parlamentari importanţi favorabili retragerii din UE, fiind apreciat drept un "candidat al unităţii".

Biroul premierului a refuzat să comenteze informaţiile. Anterior, o sursă din Downing Street (reşedinţa premierului) a declarat pentru Reuters, sub protecţia anonimatului, că informaţiile apărute în presă, potrivit cărora au avut loc discuţii în biroul Theresei May despre plecarea sa, sunt incorecte. ​

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22