Theresa May mărește presiunea pe parlamentarii britanici pentru a susține acordul pentru Brexit

Laurentiu Gheorghe | 14.03.2019

Premierul Marii Britanii, Theresa May pune presiune pe parlamentarii rebeli să-i susțină acordul negociat cu UE pentru Brexit, și să nu voteze o prelungire a termenului.

Pe aceeași temă

Cu doar două săptămâni înainte de termenul limită în care UK ar trebui să părăsească Uniunea, May atrage atenția asupra că o amânare sine die a Brexitului ar putea compromite întreg procesul. În acest fel ea vrea să forțeze un vot din partea Partidului Consevator în favoarea unei ieșiri controlate din structurile UE.

Votul s-ar putea da săptămâna viitoare, când parlamentarii vor trebui să decidă dacă susțin un acord care nu oferă garanții pentru un divorț lin de UE sau un Brexit fără acord, sau chiar să pună în pericol tot procesul printr-o amânare prea lungă.

Autoritatea lui May a ajuns în aceste zile la cel mai scăzut nivel, după o serie de înfrângeri și revolte în primul partid. Cu toate acestea, ea a precizat că acordul se află încă pe ordinea de zi, deși a acesta a fost respins de două ori de o majoritate covârșitoare în parlament, o dată în ianuarie și apoi marțea trecută.

„Direcția și variantele cu care ne confruntăm sunt departe de a fi simple: trebuie să decidem cât timp poate să dureze o prelungire a termenului limită și trebuie să transmitem propunerea noastră la Consiliul European înainte de a se întâlni săptămâna viitoare", a declarat David Lidington, adjunctul de facto al lui May, înainte de votul de joi.

Purtătorul de cuvânt al lui May a spus că va fi din nou supus la vot acordul de Brexit negociat timp de doi ani și jumătate cu UE, dacă un nou vot „ar avea sorți de izbândă”.

Ea i-a atenționat pe dizidenții din propriul partid că dacă resping acordul, aceasta ar putea să însemne anularea Brexitului.

Președintele american Donald Trump, care a anunțat anterior că așteaptă cu nerăbdare să negocieze o înțelegere comercială specială cu Marea Britanie după Brexit, i-a adăugat la durerile de cap ale lui May, criticând modul în care Londra a tratat criza.

„Îți spun că sunt surprins de cât de rău s-au petrecut lucrurile din punct de vedere al unei negocieri”, a declarat Trump în conferința de presă comună cu premierul irlandez, Leo Varadkar.

"Îți voi spune, sunt surprins de cât de rău a trecut totul din punctul de vedere al unei negocieri", a declarat Trump reporterilor la Oficiul Oval, când sa întâlnit cu prim-ministrul irlandez Leo Varadkar.

„Am sfătuit-o pe premier cum ar fi trebuit să negocieze și cred că ar fi avut succes. Nu a ascultat, nu-i nimic. Dar cred sincer că ar fi putut negocia diferit”, a spus Trump.

Cu toate că parlamentul a votat miercuri împotriva unui Brexit fără acord, acest vot nu are bază legală, iar în cazul nu se ajunge la vreun compromis, singura opțiune valabilă pentru 29 martie este un Brexit fără o perioadă de tranziție.

Business leaders warn that this would cause chaos. Brexit supporters say that, in the longer term, it would allow Britain to forge trade deals across the world and thrive.

Mediul de business a avertizat că un astfel de Brexit poate produce un haos. De cealaltă parte, suporterii lui Brexit spun că, pe termen lung, aceasta ar permite Marii Britanii să dezvolte tranzacții comerciale în întreaga lume și să prospere.

„Voi face apel la UE27 (membrii rămași) să fie deschiși unei prelungiri în cazul în care Regatul Unit consideră că-i este necesară ca să-și regândească strategia de Brexit și să construiască un consens în jurul ei", a mai spus Trump.

Franța a declarat că o amânare a Brexit pentru continuare discuțiillor pe margiena acordului „este în afara discuțiilor”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22