Trump îl contrazice pe Netanyahu în ce priveşte mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim

E.b. | 18.01.2018

Donald Trump, preşedintele Statelor Unite, l-a contrazis pe premierul israelian Benjamin Netanyahu, care afirmase că mutarea la Ierusalim a ambasadei americane în Israel se va produce în maximum un an.

Pe aceeași temă

  

Într-un interviu acordat agenţiei Reuters, preluat de Agerpres, Trump a răspuns cererii de a comenta o declaraţie a lui Netanyahu citată de presa israeliană: "Evaluarea mea solidă este că va merge mult mai repede decât credeţi - în cel mult un an de acum".

 

Trump a răspuns: "Până la sfârşitul anului? Vorbim de scenarii diferite. Adică evident asta ar fi doar temporar. Nu avem în vedere aşa ceva. Asta înseamnă nu".


Luna trecută, secretarul de stat american, Rex Tillerson, a estimat că pentru o nouă ambasadă, la Ierusalim, va fi nevoie de cel puţin trei ani, şi chiar şi acest termen este foarte ambiţios.


Mutarea ambasadei SUA la Ierusalim constituie o schimbare a politicii de zeci de ani a Statelor Unite. Congresul Statelor Unite a votat mutarea în 1995, iar ulterior preşedinţii americani au semnat amânări succesive ale măsurii.

 

Punerea ei în aplicare implică recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului, deşi în oraş se găsesc locuri sfinte şi pentru creştini, şi pentru musulmani, iar palestinienii doresc să aibă propria capitală în centrul vechi din partea de est. Anexarea în întregime de către Israel, după războiul arabo-israelian din 1967, nu a fost recunoscută internaţional. Prin refuzul de a mai amâna mutarea ambasadei, Trump a plasat Statele Unite pe o poziţie diferită de a majorităţii ţărilor, dar şi-a îndeplinit în acelaşi timp una din promisiunile din campania electorală.


Preşedintele a promis că va fi "o ambasadă minunată, dar nu una care costă 1,2 miliarde de dolari" - o referire la costul noii ambasade americane de la Londra.

 

Trump şi-a anulat săptămâna trecută participarea la inaugurarea acesteia, acuzându-l pe predecesorul său, Barack Obama, că a vândut vechea ambasadă "pe mărunţiş". Decizia privind mutarea ambasadei de la Londra a fost luată în mandatul fostului preşedinte George W. Bush, dar execuţia a avut loc sub conducerea lui Obama şi, potrivit lui Trump, "a depăşit enorm bugetul alocat".  

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22