Trump, nou scandal: Posibil șantaj al Rusiei, pe baza unor inregistrari compromitatoare

Vlad Toma | 11.01.2017

Donald Trump, presedintele-ales al SUA, se afla in mijlocul unui nou scandal, in urma informatiilor publicate astazi de presa americana, informatii legate de posibilele legaturi ale acestuia cu Rusia. Donald Trump a scris, pe contul sau de Twitter, ca informatiile aparute in presa sunt false si a acuzat o noua vanatoare de vrajitoare.

Pe aceeași temă

 

New York Times scrie astazi, citand doi oficiali ai SUA, ca Barack Obama si Donald Trump ar fi primit din partea serviciilor secrete americane un raport pe care serviciile nu l-au putut confirma si care arata ca Rusia ar avea informatii compromitatoare despre noul presedinte al SUA, cu ajutorul carora acesta ar putea fi santajat. Sursa citata precizeaza insa ca informatiile prezentate nu au fost verificate de serviciile americane iar ziarul nu le poate confirma.

 

Conform sursei citate, informatiile ar fi fost culese de un fost agent secret britanic pentru o corporatie din Washington, aceasta fiind platita initial de rivalii republicani ai lui Trump si apoi de cei care o sustineau pe Hillary Clinton.

 

Informatiile compromitatoare ar fi legate de inregistrari video din 2013 in care Trump ar aparea facand sex cu niste prostituate, intr-un hotel din Moscova, aceasta fiind probabil o actiune a serviciilor ruse, cu scopul de a-l santaja in viitor pe Trump, mai scrie New York Times.

 

Informatiile fostului agent britanic ar descrie de asemenea mai multe intalniri din campania prezidentiala din 2016 intre reprezentantii lui Trump si oficiali rusi, pentru a discuta diferite probleme, inclusiv atacurile cibernetice asupra calculatoarelor democratilor si asupra lui John D. Podesta, seful de campanie al lui Hillary, afirmandu-se ca echipa lui Trump ar fi stiut de intreaga actiune, fiinde de acord sa nu transforme problema interventiei Rusiei in Ucraina intr-o tema de campanie, pentru ca Putin avea nevoie sa treaca sub tacere aceasta chestiune.

 

Raportul ar arata, de asemenea, ca oficialii rusi i-ar fi propus de asemenea lui Trump mai multe contracte, ca mita deghizata, pentru a castiga influenta asupra acestuia. Trump nu a semnat insa niciun contract in Rusia.

 

Donald Trump a afirmat, pe contul sau de Twitter, ca Rusia nu a incercat niciodata sa-l santajeze cu nimic, precizand ca nu are nimic de-a face cu aceasta tara, nici afaceri, nici imprumuturi, nici altceva. Presedintele-ales a mai scris ca Rusia a anuntat ca raportul aparut in presa este un non-sens absolut, fiind fabricat in totalitate. Trump a transmis de asemenea ca serviciile secrete nu ar fi trebuit sa permita acestor informatii false sa ajunga in presa.

 

Dmitri S. Peskov, purtator de cuvant al presedintelui rus Vladimir Putin, a negat de asemenea aceste informatii: "Kremlinul nu are niciun dosar compromitator in privinta lui Trump, informatiile sunt total false, niste fantezii absolute."

 

Michael Cohen, avocat si consilier al lui Trump, a negat pe Twiiter, intr-o postare distribuita si de Trump, ca ar fi mers la Praga in august sau septembrie pentru a se intalni cu oficiali ai Kremlinului pentru a discuta despre atacurile cibernetice asupra democratilor, asa cum reiese din raportul fostul agent britanic. "Nu am fost niciodata in Praga", a scris Cohen pe Twitter.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22