Pe aceeași temă
După ce a promis marţi Phenianului ”focul şi furia”, pe fondul dezvoltării programelor nord-coreene balistic şi nuclear, preşedintele american s-a dovedit, printr-un simplu tweet, şi mai explicit. El spune că speră să nu fie nevoit să folosească vreodată această ”putere”, însă declaraţiile sale sunt ecoul retoticii inflamante a regimului lui Kim Jong-un şi marchează un nou palier, spectaculos, scrie News.ro. Ele contrastează cu cele mai liniştitoare ale secretarului său de Stat Rex Tillerson.
Şeful diplomaţiei americane a insistat, din teritorul american ameninţat de Phenian - Guam -, asupra faptului că nu există, în opinia sa, ”vreo ameninţare iminentă” şi că nimic nu indică faptul că situaţia s-a schimbat ”în mod dramatic” în ultimele 24 de ore. Calmul domnea pe această mică insulă turstică din Oceanul pacific, unde autorităţile, voind să dea asigurări, îi invită pe locuitori ”să se relaxeze şi să profite de paradis”. Această insulă izolată, cu o suprafaţă de aproximativ 550 de kilometri pătraţi, este un avanpost-cheie al foorţelor americane pe rura către Asia. Pe ea trăiesc 162.000 de oameni.
Aproximativ 6.000 de militari sunt staţionaţi pe insulă, care dispune de o bază aeriană capabilă să primească bombardiere grele americane de la cele de tip B-52 şi până la cele de tip B-2, inclusiv de tip B-1.
ÎNDEMN LA REŢINERE
Reacţiile internaţionale faţă de această schimbare bruscă de ton a locatarului de la Casa Albă contrastau: Parisul a apreciat că Trump a dat dovadă de determinare, în timp ce Berlinul a îndemnat toate părţile ”la reţinere”. China, singurul aliat veritabil al regimului nord-coreean, a îndemnat la evitarea ”faptelor şi acţiunilor” susceptibile să sporească tensiunile în peninsulă. Phenianul a fost vizat în weekend de o nouă serie de sancţiuni ONU, care ar putea să-l coste venituri în valoare de un miliarde de dolari pe an şi care restrâng schimburi comerciale cruciale cu China, principalul său partener economic.
”Coreea de Nord ar face mai bine să nu mai profereze ameninţări la adresa Statelor Unite”, a avertizat marţi preşedintele american, de la clubul său de golf de la Bedminster, în New Jersey, unde îşi petrece concediul. Ameninţările, dacă vor continua, ”se vor lovi de foc şi furie”, a promis el. Nordul a suprasolicitat, câteva ore mai târziu, anunţând că are în vedere tiruri de rachete în apropierea instalaţiilor militare ale Statelor Unite pe Insula Guam. Odată finalizat, acest proiect ar putea să fie pus în aplicare ”în orice moment”, imediat ce liderul nord-coreean Kim Jong-un o va decide, a anunţat agenţia oficială de presă nord-coreeană KCNA, care citează un comunicat al armatei.
Bombardiere grele americane de tip B-1B cu baza la Guam au survolat marţi Peninsula Coreea, ceea ce ”dovedeşte” - potrivit KCNA, că ”imperialiştii americani sunt nişte maniaci ai războiului nuclear”. Contextul este şi mai grav, în contextul în care ziarul The Washington Post (WP) a dezvăluit progrese militare nord-coreene. Această ţară izolată este dotată de-acum cu arme nucleare susceptibile să fie plasate în rachete balistice, inclusiv rachete balistice intercontinentale (ICBM), potrivit concluziilor unui raport confidenţial finalizat în iulie de Agenţia americană pentru informaţii militare (DIA).
Specialişti au însă păreri divergente, de mult timp, cu privire la adevăratele capacităţi ale Nordului, mai ales în a miniaturiza un focos nuclear astfel încât să-l monteze într-o rachetă. DIA a prezentat acum patru ani concluzii similare, dar ele au fost respinse de alte servicii de informaţii. Însă toate serviciile sunt de acord cu privire la faptul că Phenianul a progresat mult de la instalarea la putere a lui Kim Jong-un, în decembrie 2011. În iulie, Phenianul a procedat la două tiruri - cu succes - de ICBM. Primul, catalogat de Kim Jong-un drept un cadou de Ziua Naţională pentru ”nemernicii de americani”, a pus în raza de acţiune a Phenianului Alaska, iar al doilea fac New Yorkul şi Washingtonul vulnerabile, mai scrie News.ro.
”LINIE ROŞIE ABSURDĂ”
Autorităţile americane au reiterat în mai multe rânduri, anul acesta, că opţiunea militară este ”pe masă”, însă mulţi analişti şi-au exprimat surprinderea faţă de declaraţiile lui Trump. ”Să vrei să supralicitezi cu Coreea de Nord în privinţa ameninţărilor este ca şi cum ai vrea să supralicitezi cu Papa în privinţa rugăciunilor”, a declarat, pe Twitter, John Delury, un profesor la Universitatea Yonsei de la Seul. Democratul Eliot Engel, un membru al Comisiei pentru Afaceri externe din cadrul Camerei Reprezentanţilor, şi-a exprimat regretul faţă de ”linia roşie absurdă” trasată de Trump, pe care Kim Jong-un o va încălca în mod inevitabil.
The Washington Post scrie, citând alt raport al serviciilor de informaţii, că Nordul ar deţine până la 60 de arme nucleare, mai multe decât se estima anterior. Cu toate acestea, specialişti consideră că Phenianul mai are de trecut de anumite etape tehnologice. După al doilea test de ICBM, experţi au apreciat că ogiva nu şi-a atins obiectivul de a reintra în atmosferă din spaţiu. În opinia lui Siegfried Hecker, fostul director al Laboratorului Naţional Los Alamos, citat de Buletinul oamenilor de ştiinţă în domeniul atomic, Phenianul nu are experienţa să tragă ”o ogivă nuclară suficient de mică, uşoară şi robustă încât să poată supravieţui unei lansări cu ICBM”.