Tsunami în Indonezia după erupția unui vulcan: cel puțin 168 de morţi, peste 700 de răniţi

Redactia | 23.12.2018

Cel puţin 168 de persoane au murit şi peste 700 au fost rănite în urma unui tsunami în Indonezia

Pe aceeași temă

Cel puţin 168 de persoane au murit şi peste 700 de oameni au fost răniţi în urma tsunamiului provocat de erupţia vulcanului Anak Krakatau, în Indonezia, conform unui nou bilanţ, anunţat de Agenţia de Gestionare a Catastrofelor, citată de News.ro.

„În strâmtoarea Sunda, 40 de persoane au murit, 584 au fost rănite şi două persoane sunt date dispărute”, a declarat Sutopo Purwo Nugroho, purtătorul de cuvânt al agenţiei.

Alte trei persoane au murit în zona Serang, a adăugat el.

Se aşteaptă ca numărul victimelor să crească în continuare, întrucât autorităţile încă adună date privind zonele afectate de tsunami, a precizat sursa citată.

Martorii dezastrului au povestit cum au fost luati prin surprindere de tsunami.

"Cand dezastrul a venit, eu si familia mea eram pe plaja. Fotografiam eruptia vulcanului Krakatau. Dintr-o data am vazut un val mare venind. Valurile au inundat toata plaja si urmatorul a ajuns in zona hotelului. Mi-am luat familia si ne-am dus in zona mai inalta, unde am fost ingrijiti de localnici. Pentru prima data si sper si ultima am vazut un tsunami", a declarat Lund Andersen, un diplomat norvegian.

O trupa pop numita "Seventeen" sustinea un concert in momentul in care valurile au lovit scena si publicul. Doi membri ai formatiei au fost gasiti morti si patru dintre ei lipsesc, conform AP.

Alunecări de teren submarine provocate de erupţia vulcanului Anak Krakatau ar putea fi cauza acestui tsunami, a anunţat Agenţia de climatologie din Indonezia (BMGK).

Vulcanul este situat în strâmtoarea dintre insula Java şi Sumatra.

BMGK susţine că erupţia vulcanului a avut în jurul orei locale 21.03 (14.03 GMT), iar tsunamiul a lovit la ora locală 21.27.

„În acelaşi timp mareea era înaltă din cauza fenomenului de lună plină, aşa că a fost o combinaţie a celor două fenomene naturale”, a spus Nugroho.

El a precizat că victimele au fost înregistrate în provinciile Lampung din Sumatra şi Banten din Java. Unele dintre cele mai afectate zone sunt cele din Banten, unde există multe complexe hoteliere pe plajă foarte populare şi care probabil erau aglomerate în sezonul sărbătorilor.

Nugroho susţine că 430 de case, nouă hoteluri, zece vase şi zeci de maşini au fost avariate pe plaja Carita din provincia Banten.

Purtătorul de cuvânt a mai declarat pentru Metro TV că tsunamiurile declanşate de erupţii vulcanice sunt "rare" şi că tsunamiul din strâmtoarea Sunda nu a fost provocat de un cutremur.

„Nu a existat niciun cutremur, iar erupţia Anak Krakatau nu a fost chiar atât de mare”, a declarat Nugroho pentru Metro TV, notând că nu au existat mişcări seismice „semnificative” care să indice că va avea loc un tsunami.

Erupţia vulcanului a creat o coloană de cenuşă vulcanică de până la 500 de metri înălţime, notează Reuters.

Iniţial, autorităţile indoneziene au anunţat că valul nu era un tsunami ci o maree înaltă şi au cerut populaţiei să nu intre în panică. "A fost o greşeală, ne pare rău", a scris mai târziu Sutopo Purwo Nugroho pe Twitter.

Indonezia, arhipelag de 17.000 de insule şi insuliţe format prin convergenţa a trei mari plăci tectonice (indo-pacifică, australiană şi eurasiană), se află pe centura de foc a Pacificului, zonă de puternică activitate seismică.

Pe 28 septembrie, un cutremur de pământ cu magnitudinea 7,5 şi tsunamiul care a urmat au devastat oraşul Palu, situat pe coasta de vest a insulei Sulawesi, şi împrejurimile sale, provocând moartea a cel puţin 2.073 de persoane. Însă alte 5.000 de persoane sunt încă date dispărute, majoritatea îngropate sub dărâmăturile clădirilor distruse.

Iar în 2004, în a doua zi de Crăciun un cutremur de magnitudine 9,3 a avut loc în nordul Insulei Sumatra și a provocat o serie de valuri uriaşe care au omorât peste 220.000 de persoane în Asia şi Africa.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22