Pe aceeași temă
Pe 7 iunie 2015, cea mai eficientă mașinărie electorală - Recep Tayyip Erdoğan -, cu trei majorități absolute în palmares și care, într-o mișcare izbitor de asemănătoare cu Vladmir Putin, a reușit să se instaleze și într-o funcție de președinte inexistentă în forma aceasta înaintea lui, a eșuat în încercarea obținerii unei a patra majorități absolute în Legislativul de la Ankara.
E extrem de dificil să scrii „obiectiv“, așa cum se cere la manualul de jurnalism (scris deseori de persoane care nu au activat o zi în viața lor în această postură), atunci când ai fost în mijlocul unei revolte populare împotriva unui personaj cu manifestări autoritare. Și mai greu e să îți controlezi emoțiile în scris după ce te-ai trezit, în calitatea de observator legitim al unei astfel de mișcări, în ploaia de gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc, așa cum a fost cazul meu în 2013, în piața Taksim și parcul Gezi din Istanbul.
Când încă nu se pusese în mișcare aparatul represiv al premierului (pe atunci) Recep Tayyip Erdoğan, prima mea corespondență trimisă pentru Radio France Internationale se încheia așa: „Singurul lucru cert este că cel puțin o parte a societății turcești și-a regăsit identitatea și nu vrea să renunțe la ea. Se dovedește încă o dată că revoluțiile se fac în carne și oase, nu pe Internet. Iar spațiul public redevine ceea ce ar trebui să fie: elementul central al unei comunități. Lupta pe spațiul public este întotdeauna una care opune controlul și libertatea, segregarea și diversitatea. Miza nu este o piață sau un parc, ci sufletul unei națiuni“.
O Turcie sub spectrul orwellian
Oamenii care manifestau pentru libertate erau „viermi“ pentru Erdoğan. El, cu visele lui prea mărețe pentru Turcia, dar în realitate numai pentru el, se vedea contestat „în formă continuată“ de Ceilalți. Există mulți Ceilalți în Turcia, ca regulă simplificată, această mulțime cuprinde orice formă de viață umană care nu este bărbat sunnit. Dovada o reprezintă aprecierile înjositoare venite atât de la Erdoğan, cât și de la membrii cabinetului său la adresa femeilor, a căror „singură carieră este maternitatea“ (citat din fostul ministru al Sănătății). Altă religie, altă naționalitate, altă orientare sexuală, altă orientare politică în afara partidului de guvernământ - toate acestea sunt la nivel de „două picioare rău“.
Săptămâni mai târziu, aveam să mă întorc la Istanbul în căutarea protestatarilor izgoniți de forțele de ordine din piețe ca să descopăr Forumurile Democratice - un fel de rezistență de cartier, unde oamenii se întâlneau pentru a discuta politică și pentru a plănui o rezistență alternativă la excesele de putere ale celui carea avea să devină președintele Turciei, primul ales în istoria țării prin vot universal. „Sunt minoritară, dar totuși exist“, îmi spunea atunci o profesoară universitară care se ocupa de coordonarea unei rețele de voluntari. Aceștia aveau misiune să cutreiere Turcia atât cât le permite buzunarul propriu și să informeze și restul țării despre evenimentele de la Istanbul și despre autocrația instalată la Ankara.
Existau și vise legate de o eventuală candidatură la alegerile locale. Un succes al unui independent în orașul pe care l-am văzut transformat în martir ar fi fost o lovitură năprasnică dată împăratului Erdoğan. N-a fost să fie. Era prea devreme, pasiunile încă mari și lipsa de organizare și-au lăsat amprenta prea adânc. Încă impresionat, și eu scriam așa: „Inițiatorii trebuie să reușească să adune sub umbrela acelorași cereri și reprezentanți ai muncitorimii, ai femeilor din popor, ai angajaților în poziții de la baza organizării ierarhice. Numai acest pas poate crea premisele unei reorganizări a vieții politice din Turcia. Vorbim despre o politică durabilă, ca rezultat al unificării puterii cetățenilor cu idealuri politice comune. Numai așa se poate ajunge la momentul în care această nouă mișcare va putea influența situația generală din țară“.
Răzbunarea e însă dulce și avea să vină în duminica de 7 iunie 2015. Cea mai eficientă mașinărie electorală - Recep Tayyip Erdoğan -, care a strâns în palmares trei majorități absolute în Parlament și care, într-o mișcare izbitor de asemănătoare cu Vladimir Putin, a reușit să se instaleze și într-o funcție de președinte inexistentă în forma aceasta înaintea lui, a eșuat în încercarea obținerii unei a patra majorități absolute în Legislativul de la Ankara. A fost o simplă eroare de calcul, o orbire în fața evidenței. Cât să mai suporte turcii toate abuzurile acestui personaj? Aș îndrăzni să spun că nu mult, dar poate iar sunt impresionat.
Rezultatul AKP nici măcar nu e unul rău după standardele unei democrații consolidate. Dar 41% înseamnă pentru Erdoğan că mulți dintre suporterii săi l-au părăsit din cauză că e prea defazat în raport cu nevoile lor și prea obsedat de cultul imperial al personalității sale. Înfrângerea președintelui și a partidului său echivalează cu un „festival neprevăzut de liberalism și pluralism“ (The Guardian) care s-a opus unei campanii centrate pe ideea unui președinte absolutist care anunța „noua Turcie“.
Ascensiunea alternativei la AKP
Așa se face că 12% dintre alegătorii turci au decis să joace cartea HDP, Partidul Democrat Popular, care, cel puțin în teorie, reprezintă minoritatea kurdă. Ce a reușit această formațiune însă este o revoluție culturală în politica Turciei. Este primul partid care a introdus o cotă obligatorie de 50% candidați femei, ceea ce înseamnă că, în total, 96 de femei vor avea un mandat parlamentar, în creștere de la 79 în Legislativul trecut. Candidați care nu și-au ascuns orientarea homosexuală au intrat în Parlament pe mandat HDP.
Toți Ceilalți, care erau în parcul Gezi, care se organizau în forumuri democratice prin parcurile din oraș, toți cei care vroiau să se opună consolidării unei dictaturi în Turcia au recurs la singurul vot rațional pe care îl aveau la îndemână. Amestecul celor care susțin HDP este la fel de colorat precum tabăra din Gezi. Atunci, homosexualii trăiau în armonie și respect cu musulmanii din tabără, iar scena în care aceștia țineau umbrele pe ploaie, în timpul rugăciunii de seară, a rămas de neuitat în istoria contemporană a omenirii.
Fără să vrea, în urmă cu doi ani, prin reprimarea violentă a protestelor din piața Taksim și din parcul Gezi din Istanbul, Recep Tayyip Erdoğan a pus bazele unei opoziții unite la adresa sa.
Rezultatul alegerilor este important și din perspectiva kurzilor, care, pentru prima dată într-o perioadă extrem de lungă, vor fi reprezentați cu adevărat în Parlament. Dincolo de elementele radicale (milițiile PKK), kurzii formează totuși aproape un sfert din populația țării. Pentru această minoritate, protestele din parcul Gezi au fost un moment de afirmare, în sensul în care reprimarea protestelor a dat celorlalți participanți o doză imediată de oprimare pe care kurzii au îndurat-o atâta vreme. Fără să vrea, în urmă cu doi ani, Erdoğan a pus bazele unei opoziții unite la adresa sa. Da, a durat ceva să se cristalizeze și să aibă rezultate notabile, dar HDP este, în realitate, opera actualului președinte.
La fel ca în parcul Gezi, candidații și simpatizanții HDP au fost catalogați în campanie drept „teroriști, marginali, homosexuali și atei“. Tactica de campanie a explodat în așa hal, încât până și cei mai conservatori kurzi au decis că AKP nu mai e frecventabil. Astfel, HDP a devenit o sinteză a parcului Gezi și, da, s-a născut o nouă Turcie, numai că nu aceea pe care și-o dorea Recep Tayyip Erdoğan. Sunt impresionat. Din nou.
* www.colintineanu.ro