Ucraina a suspendat negocierile de pace cu Rusia, deși UE dorește ajungerea la un armistițiu

L. G. | 17.05.2022

Șeful negociatorilor ucraineni a anunțat marți că discuțiile cu Rusia pentru un acord de pace au luat „pauză”, deși liderii Franței, Germaniei și Italiei cer încetarea ostilităților în Ucraina.

Pe aceeași temă

Mihail Podoliak, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a confirmat că negocierile de pace cu Rusia sunt acum „în pauză”, enumerând mai multe motive pentru situație, relatează

Consilierul lui Volodimir Zelenski si negociatorul sef al Ucrainei cu Rusia a declarat miercuri că „au luat pauză” de la discuțiile cu Rusia privind încetarea focului din mai multe motive, conform Ukraîinska Pravda.

„Procesul de negociere este într-adevăr în pauză. De ce? Există mai multe motive. Rusia nu demonstrează o înțelegere cheie a proceselor de astăzi din lume și a rolului său extrem de negativ. În al doilea rând, Rusia nu înțelege că în niciun fel războiul nu mai decurge conform regulilor, programului sau planurilor Rusiei”, a declarat el marți.

„Rezistența Ucrainei și rezistența profesionistă este în creștere. Prin urmare, niciun obiectiv al Federației Ruse nu va fi atins”, a mai spus el.

Comentariile sale vin în contextul în care la televiziunile de stat rusești au început să apară voci care avertizează că războiul nu merge conform planului și că trebuie regândit.

Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor pro-ruși din Donbas, a avertizat de asemenea într-o postare făcută pe canalul său de Telegram că noua ofensivă a armatei ruse din estul Ucrainei a eșuat, că Rusia trebuie să se pregătească pentru un război „dificil de durată”.

Discuții de dragul discuțiilor

Podoliak a numit și un al treilea motiv, faptul că Rusia nu poate renunța la propaganda de pe plan intern și, prin urmare, elitele politice se tem să spună adevărul, mai ales cel legat de eventuala încheiere a războiului în „condiții complet diferite decât cele anunțate la început”.

Consilierul lui Volodimir Zelenski afirmă că, dat fiind acest lucru, Rusia folosește negocierile doar ca element al propagandei adresate populației sale și că obiectivul strategic al Kremlinului pentru războiul din Ucraina este în continuare „totul sau nimic”.

Mihail Podoliak a precizat însă că delegația ucraineană nu s-a retras din procesul de negociere, ci că este vorba doar de oportunitatea discuțiilor în această etapă a războiului. „Negocierile politice vor fi continuate”, a adăugat acesta, fără să precizeze când și în ce condiții Zelenski va fi dispus să mai discute cu delegații Moscovei.

Franța, Germania și Italia doresc sfârșitul războiului în Ucraina

În ultimul timp, liderii celor mai mari țări din UE – Franța, Germania ș Italia – s-au pronunțat pentru continuarea negocierilor dintre Moscova și Kiev pentru a se ajunge la o înțelegere care să pună capăt conflictului armat din Ucraina.

În contradicție cu președintele SUA, Joe Biden, președintele francez, Emmanuel Macron, cancelarul german, Olaf Scholz, și premierul italian, Mario Draghi, toți au purtat discuții bilaterale cu Vladimir Putin după invadarea Ucrainei pe 24 februarie.

Deși toți trei au aprobat livrarea de armament Kievului au cerut totodată și un plan pentru încetarea focului. După ce a vorbit vineri la telefon cu Putin, Scholz a scris pe Twitter: „Trebuie să existe o încetare a focului în Ucraina cât mai repede posibil”.

Într-o adresă adresată Parlamentului European săptămâna trecută, Macron a spus: „Nu suntem în război cu Rusia”. El a adăugat că „datoria Europei este să fie alături de Ucraina pentru a obține o încetare a focului, apoi să construiască pacea”.

Draghi s-a întâlnit cu președintele american Biden săptămâna trecută, iar după întâlnire, liderul italian, care anterior nu era favorabil începerii de discuții cu Rusia, a spus că „este timpul să începem să ne gândim la un acord de pace”. „Am convenit că trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina și să facem presiuni asupra Moscovei, dar și să începem să ne întrebăm cum să construim pacea”, a spus Draghi.

"Oamenii... se gândească la posibilitatea de a se ajunge la o încetare a focului și de a realua niște negocieri credibile. Aceasta este situația în acest moment. Cred că trebuie să ne gândim profund la cum să rezolvăm acest lucru", a adăugat Draghi.

În schimb Casa Albă refuză să discute cu partea rusă: „Credem că cel mai constructiv rol este să continuăm să sprijinim armata ucraineană la masa negocierilor și să sprijinim militar Kievul”, a declarat Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

Secretarul Apărării Lloyd Austin a vorbit recent cu omologul său rus pentru prima dată de când Rusia a invadat Ucraina, dar secretarul de stat Antony Blinken, șeful diplomației SUA, nu a vorbit cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, dinainte de invazie, pe 15 februarie.

Între timp, discuțiile directe dintre Ucraina și Rusia, care fuseseră frecvente în prima lună și jumătate de invazie, s-au suspendat după cum a anunțat ofical Kievul.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Deputy Foreign Minister Rudenko said that negotiations with <a href="https://twitter.com/hashtag/Ukraine?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#Ukraine</a> have been terminated. <a href="https://t.co/2muF8HQ5II">pic.twitter.com/2muF8HQ5II</a></p>&mdash; NEXTA (@nexta_tv) <a href="https://twitter.com/nexta_tv/status/1526499443817734147?ref_src=twsrc%5Etfw">May 17, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22