Ucraina amendează gigantul rus Gazprom. 3,5 miliarde dolari pentru abuz de monopol

Tudor Despina | 22.01.2016

Ucraina a amendat compania rusă de stat Gazprom cu 3,5 miliarde de dolari. Kievul acuză un abuz asupra monopolului deținut de ruși pe piața ucraineană a transportului de gaze.

Pe aceeași temă

 

Anunțul a fost făcut de autoritatea ucraineană de concurență, vineri, decizia Kievului fiind o nouă etapă în relația tensionată între cele două state.

 

O decizie a fost luată cu privire la abuzul asupra monopolului pe piața de tranzit (...) de către Gazprom ca un cumpărător de monopol. Suma amenzii este de 85 de miliarde de grivne”, a transmis un oficial ucrainean, citat de Reuters. Kievul nu a dat detalii cu privire la violările constatate, iar Gazprom nu a putut comenta oficial.

 

În această săptămână, Gazprom a transmis că Ucraina are o datorie către compania rusă de stat de peste 2,5 miliarde de dolari, în contul gazului livrat în a doua jumătate a anului trecut, iar banii ar trebui plătiți în termen de zece zile. Ca răspuns, compania ucraineană de stat Naftogaz a descris situația drept lipsită de fundament legal.

 

De la declanșarea crizei din Ucraina, Kievul și Moscova se află în tensiuni, iar energia reprezintă un punct important în relația bilaterală, marcată de numeroase întreruperi în livrarea de gaz rusesc. Așa s-a întâmplat și în Noiembrie 2015, când Gazprom anunța sistarea livrărilor de gaze către Ucraina; Moscova cerea atunci o nouă tranșă din datoria pe care ucrainenii o au către compania rusă.

 

O situație similară a avut loc și în 2014, disputele fiind domolite într-un timp relativ scurt. Dar în 2009 a existat o criză majoră, atunci când decizia Moscovei de a opri livrarea de gaze prin conductele din Ucraina a afectat 18 state europene, producând disfuncții majore în state ca Polonia, Slovacia și Cehia.

 

În Aprilie 2015, Comisia Europeană a anunțat intenția de a deschide o procedură de sancționare a Gazprom pentru practici anticoncurențiale. Compania rusă era acuzată  că divizează piețele de gaz îngrădind libera circulație a gazului între statele europene, că împiedică diversificarea distribuției de gaz și că a impus prețuri incorecte clienților săi utilizând o legătură între prețul gazelor și cel al petrolului. Practicile vizau Lituania, Estonia, Letonia, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Slovacia și Polonia. Eventualele sancțiuni, dacă sunt decise, ar putea ajunge la 10% din cifra de afaceri a grupului rus, cifră situată la 117,5 miliarde de euro în 2012.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22