UE: Acord in privinta unui plan de aparare al Uniunii, pe fondul criticilor lui Trump

Vlad Toma | 15.11.2016

Statele Uniunii Europene au cazut ieri de acord in privinta unui plan de aparare care ar permite pentru prima oara trimiterea unor trupe in afara UE, in contextul criticilor repetate ale lui Donald Trump, noul presedinte ales al SUA.

Pe aceeași temă

 

Planul conceput de ministrii de Externe si de cei ai Apararii din UE va permite statelor europene sa trimita forte pentru stabilizarea unei eventuale crize, inainte ca ONU sa intervina, permitand astfel statelor UE sa actioneze fara SUA, anunta Reuters.

 

Jean-Yves Le Drian, ministrul francez al Apararii, a declarat ca "Europa trebuie sa poata actiona pentru a-si apara propria securitate" si ca acest plan va permite UE sa faca un pas spre "autonomia sa strategica."

 

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat, dupa anuntarea victoriei lui Donald Trump, ca NATO isi va apara aliatii in eventualitatea unui atac, aceasta fiind o garantie care nu poate fi conditionata de nimic, fiind un element esential al tratatului fondator al Aliantei.

 

Donald Trump, ales presedinte al SUA, a declarat in campania sa electorala ca SUA nu ii va apara pe aliatii NATO decat dupa ce va verifica contributiile acestora pentru Alianta. Aliatii vor trebui sa suporte costurile apararii, a spus Trump, anuntand ca va anula tratatele pe care le considera nefavorabile si va redefini ceea ce inseamna a fi un partener al SUA.

 

El a declarat ca prefera sa duca mai departe vechile tratate ale SUA insa doar daca aliatii nu vor mai profita de bunavointa Americii, bazata pe niste cheltuieli care nu mai pot fi sustinute.

 

Intrebat despre un posibil atac al Rusiei impotriva tarilor baltice, Trump a spus ca Statele Unite le vor sari in ajutor doar dupa ce va verifica daca acestea si-au indeplinit obligatiile fata de SUA. "Daca si-au indeplinit obligatiile, raspunsul este da," a afirmat candidatul republicanilor.

 

Trump a admis ca abordarile sale in materie de politica externa sunt extrem de diferite de cele ale candidatilor republicani din trecut, mentionand pierderile pe care SUA le sufera din cauza soldatilor trimisi pentru a asigura pacea in diferite zone din intreaga lume.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22