UE, G7 și Australia au convenit să plafoneze prețul petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril

L. G. | 03.12.2022

G7, împreună cu Australia, au convenit să plafoneze preţul petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, după acordul la care au ajuns ieri cele 27 de ţări ale Uniunii Europene.

Pe aceeași temă

Uniunea Europeană a convenit vineri să plafoneze preţurile petrolului rusesc livrat pe mare la 60 de dolari pe baril, după câteva zile de negocieri intense referitoare la nivelul corespunzător şi după ce Polonia a acceptat acordul care ar urma să fie anunţat oficial duminică, transmite CNBC.

Anunţul vine după ce grupul G7 de economii avansate a convenit în septembrie să impună o limită pentru ţiţeiul rusesc transportat pe mare şi, prin urmare, să limiteze veniturile pe care Kremlinul le obţine din vânzări.

„G7 şi Australia (...) au ajuns la un consens cu privire la un preţ maxim de 60 de dolari pe baril pentru petrolul brut de origine rusă transportat pe mare”, potrivit unui comunicat comun, citat de AFP. Întelegerea fusese convenită joi de UE, în coordonare cu aliaţii din G7, în special SUA şi Marea Britanie, dar Polonia nu îşi dăduse acordul, cerând stabilirea unui plafon mai redus, unele surse menţionând 30 de dolari pe baril. În final, Varşovia a acceptat vineri plafonul de 60 de dolari barilul, amintește Agerpres.

Rusia, pe fondul atacului său din Ucraina, a avertizat că un plafon al preţului petrolului ar putea face ravagii pe pieţele energetice şi ar putea împinge preţurile mărfurilor şi mai sus.

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a spus că plafonul va ajuta țările cu venituri mici și medii care au fost puternic afectate de prețurile ridicate la energie și alimente, potrivit BBC. Pe de altă parte, plafonul va subția și mai mult finanțele președintelui rus Vladimir Putin și va „limita veniturile pe care le folosește pentru a-și finanța invazia brutală”.

„În contextul în care economia Rusiei se contractează deja și bugetul său este din ce în ce mai redus, plafonul de preț va reduce imediat cea mai importantă sursă de venit a lui Putin”, a spus Yellen într-un comunicat.

Limita de preţ va fi revizuită în mod regulat pentru a-şi monitoriza ramificaţiile pieţei, dar ar trebui să fie „cu cel puţin 5% sub preţul mediu de piaţă”, se arată într-un document UE cu detalii despre plafon.

Cotaţia petrolului rusesc în prezent este de circa 65 de dolari barilul, aşadar această măsură va avea cel puţin deocamdată un impact limitat asupra exporturilor ruseşti de petrol.

Cu toate acestea, unii experţi se tem de o destabilizare a pieţei mondiale a petrolului, o necunoscută fiind şi reacţia ţărilor OPEC. De partea sa, Rusia a avertizat deja că nu va livra petrol ţărilor care îi impun plafoane tarifare.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu 1,10 dolari, sau cu 1,1%, la 85,87 dolari pe baril până la ora 18:07 GMT, potrivit Reuters.

Contractele futures pentru ţiţeiul U.S. West Texas Intermediate (WTI) au scăzut cu 77 de cenţi, sau cu 0,9%, la 80,47 dolari pe baril.

 

Ambele contracte au intrat şi ieşit din teritoriu negativ, vineri, dar se îndreaptă spre primele câştiguri săptămânale, cele mai mari din ultimele două luni, de aproximativ 2% şi, respectiv, 5%, după trei săptămâni consecutive de scăderi.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22