UE încearcă să iasă din impas în privința obținerii unui preț accesibil pentru gazele naturale

L. G. | 12.10.2022

Diviziunile dintre țările UE se adâncesc în privința obținerii unui preț mai bun al gazelor naturale care să nu afecteze însă siguranța aprovizionării. Greu, mai ales că resursele sunt extrem de limitate.

Pe aceeași temă

Problema plafonării prețurilor la gaze va fi din nou discutată miercuri la o reuniune UE în care țările membre caută să găsească o soluție comună pentru a rezista la scumpirea energiei, transmite Reuters.

Cele 27 de state membre ale UE își pregătesc planul de acțiune pentru a ține în frâu creșterea prețurilor la energie și pentru a proteja consumatorii de facturile ridicate, în timp ce Europa se îndreaptă spre o iarnă cu penurie de gaz rusesc și amenințarea recesiunii.

Decizia Germaniei care a anunțat că va acorda un ajutor de 200 de miliarde de euro propriilor consumatori pentru a-i proteja de criză în timp ce se opune impunerii unui plafon al prețurilor este inacceptabilă pentru unele state membre.

„Trebuie să găsim o soluție rapidă care să fie aplicabilă întregii UE”, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul blocului comunitar. „Soluțiile naționale nu sunt calea de urmat”. Iar soluția găsită trebuie să fie satisfăcătoare și pentru vânzătorii de gaze.

Miniștrii europeni ai energiei se reunesc miercuri la Praga pentru a încerca să ofere instrucțiuni mai clare cu privire la măsurile de urgență pe care Comisia Europeană ar trebui să le propună.

Discuțiile dintre liderii UE de săptămâna trecută nu au contribuit prea mult la clarificarea pașilor următori. Discuțiile „au mers în toate direcțiile”, a declarat un diplomat UE, referindu-se la numeroasele opțiuni aflate pe masă, inclusiv un plafon de preț pentru toate tipurile de gaz, gazul transportat prin conducte sau gazul utilizat doar pentru a genera electricitate.

Un alt diplomat UE a declarat că nu a reieșit niciun „semnal unitar” din discuțiile liderilor. „Aș spune că așteptările sunt scăzute”, a spus el despre reuniunea de miercuri.

Plafonarea prețurilor, o soluție discutabilă

Liderii Uniunii Europene au muncit din greu în ultimele luni încercând să găsească modalități de a asigura atât securitatea, cât și accesibilitatea energiei în blocul comunitar. Concentrându-se inițial pe partea de securitate, accesibilitatea, adică prețul, este acum în centrul atenției.

Un înalt oficial UE a declarat că țările înclină spre „modelul iberic” de plafonare a prețului gazului utilizat pentru producerea de energie ca soluție rapidă.

Spania și Portugalia au implementat sistemul în iunie, ceea ce a contribuit la reducerea prețurilor locale la electricitate. Ideea a fost susținută de alte țări, deși există îngrijorări că ar putea duce la o creștere a cererii de gaz în UE, deoarece consumul de gaz al Spaniei a crescut ca urmare a acestui fapt.

Un grup de 15 state membre, printre care și România, a propus luna trecută ca UE să plafoneze prețul tuturor importurilor de gaz pentru a-și gestiona în comun cheltuielile. Ei nu au luat calcul și ce ar putea avea de spus vânzătorii de GNL (gaze naturale lichefiate) despre această idee, insistând că aceasta este  singura modalitate de a se asigura că gazul este accesibil pentru europeni, înaintea a ceea ce se anunță a fi cea mai grea iarnă în Europa din ultimele decenii, indiferent de condițiile meteo.

Apoi, un grup mai redus de state au propus un model de plafonare mai realist. Ideea lor este de a se înființa un așa numit de coridor de preț, sau un interval, care să fie sub prețurile pieței, dar cu posibilitatea de a se ajusta odată cu acestea. Potrivit autorilor – Belgia, Grecia, Italia și Polonia – acest coridor s-ar putea aplica și contractelor pe termen lung. Dar din nou, se pare că nimeni nu i-a consultat pe vânzători.

Propunerea Comisiei Europene este împotriva plafonării prețurilor pentru importurile de gaze din afara Rusiei. În loc de un plafon general, președintele Ursula von der Leyen a propus plafonarea prețului gazelor naturale utilizate pentru producția de electricitate. Discuțiile continuă, dar ostilitatea în cadrul UE crește, ceea ce face ca o decizie asupra unui mecanism comun al UE să fie luată cât mai urgent.

Germania, de exemplu, a reușit să stârnească nemulțumirea mai multor state europene după ce a anunțat un pachet de ajutor de 200 de miliarde de euro pentru întreprinderi și gospodării pentru a face față creșterii prețurilor la energie. Desigur, membrii UE mai săraci nu sunt de acord cu această soluție. Mai ales că Germania se opune în continuare planului de plafonare a prețului care ar pute s-o priveze de resurse energetice în plină iarnă.

„Dacă Germania acționează doar la nivel național, ceea ce ar putea face este să compromită cu adevărat stabilitatea economică a Europei și, de asemenea, să pună în pericol unitatea politică”, a declarat Simone Tagliapietra, cercetător la ONG-ul belgian Bruegel, pentru Wall Street Journal.

Statele membre ale UE au adoptat deja măsuri de urgență referitoare la veniturile excepționale din energie, la umplerea obligatorie a rezervoarelor de gaz și la limitarea cererii de electricitate, pentru a face față creșterii prețurilor la energie cauzate de reducerea livrărilor de gaz de către Rusia de la invazia acesteia în Ucraina.

Însă măsurile adoptate până în prezent de UE nu sunt suficiente pentru a se asigura ieșirea din iarnă fără a fi necesare întreruperi selective ale alimentării cu energie pentru unii consumatori considerați neesențiali.

Sursele de aprovizionare ale UE sunt insuficiente

Plafonarea prețului s-ar putea să nu fie suficient. Un raport prezentat de Euronews avertizează că un plafon al prețurilor la importurile de gaze „ar pune punct pieței așa cum o știm”.

Aceasta, susțin autorii raportului, nu ar fi cea mai bună veste pentru exportatorii de GNL, dar aceștia ar putea accepta să-și vândă GNL la un preț mai mic pentru a evita o recesiune profundă în Europa care ar distruge cererea de gaze pe termen lung. Unul dintre acești experți, Elisabetta Cornago, cercetător în domeniul energiei la Centrul pentru Reformă Europeană, a declarat pentru Euronews că UE se uită la prețurile gazelor fără a lua în calcul alți factori care nu pot fi excluși, deoarece „prețurile sunt ridicate din cauza deficitului (de gaze – n.r.).”

Într-adevăr, limitarea prețurilor la gaz nu va fi suficientă. Pur și simplu nu există suficient GNL și gaze din conducte provenit din afara Rusiei pentru ca Europa să treacă iarna fără probleme. Și nu există suficiente terminale GNL în Europa care să asigure o aprovizionare uniformă cu gaz în întreg blocul comunitar.

Euractiv a relatat luna aceasta că plângerile cu privire la veniturile Norvegiei din exporturile sale mai mari de gaze către UE sunt din ce în ce mai multe. În Germania, ministrul Economiei Habeck și un deputat au acuzat separat SUA că taxează prea mult pentru exporturile de GNL. Ia tensiunile sunt în creștere pe fondul apropierii de sezonul rece.

Liderii UE se întâlnesc din nou la sfârșitul lunii octombrie. Până atunci, se speră că se va fi adoptat o decizie cu privire la prețul gazelor care să ofere o oarecare ușurare pentru economiile țărilor aflate în dificultate și care se confruntă cu o recesiune.

Cu diviziunile din ce în ce mai profunde în cadrul UE care a cerut unitate și solidaritate într-o perioadă de criză energetică, este greu de spus dacă se va lua o decizie viabilă în curând, care să-i mulțumească pe toți membrii. Și încă nu se știe care este poziția vânzătorilor de gaze, dacă vor agrea sau nu soluția propuse de europeni.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22