Pe aceeași temă
Clericul a fost executat sambata alaturi de alte 46 de persoane membri ai organizatiei al-Quaida acuzati de terorism.
"Cazul lui Nimr Al-Nimr ridica ingrijorari serioase cu privire la libertatea de exprimare si la repsectarea drepturilor civile si politice de baza, care trebuie sa fie pastrate in toate cazurile, inclusiv in contextul luptei impotriva terorismului", declara intr-un comunicat Federica Mogherini, sefa diplomatiei UE.
Mai multi reprezentanti ai diplomatiei din Europa au reactionat asemanator sambata, dupa aflarea executarii seicului, iar lideri din Orientul Mijlociu au afirmat ca vor exista consecinta grave pe care Arabia Saudita le va suporta dupa aceasta executie.
Ministrul german de Externe a atras atentia ca exista riscul ca tensiunile sa creasca in regiune, iar ministrul iranian de Externe a amenintat ca "Arabia Saudita va plati un pret scump".
Un alt cleric influent, avand legaturi stranse cu conducerea Iranului, a prezis sambata caderea Guvernului saudit.
Al-Nimr (56 de ani), a fost cel care a catalizat protestele izbucnite în 2011 în provincia de Est, unde minoritatea șiită din Arabia Saudită a acuzat că este marginalizată.
La Teheran se anunță pentru duminică un mare protest în fața ambasadei Arabiei Saudite.
Cei mai mulți dintre cei executați au fost condamnați pentru implicarea lor în atacurile al-Qaeda din perioada 2003 – 2006, în care au murit mai mulți saudiți și cetățeni străini.
Printre cei executați se numără și Fares Al- Shuwail, considerat de presa din zonă drept cel mai important lider religios al al-Qaida în Arabia Saudită. El a fost arestat în august 2004.