UE va extinde culoarele de solidaritate după anularea acordului pentru exporturile pe Marea Neagră

Redactia | 19.07.2023

Un oficial al UE a declarat că este „extrem de îngrijorat” de denunțarea acordului privind exportul de cereale pe Marea Neagră și că vor fi extinse culoarele de solidaritate.

Pe aceeași temă

Un oficial de rang înalt al Uniunii Europene a declarat că UE este „extrem de îngrijorată” de retragerea Rusiei din Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră și că își va extinde culoarele de solidaritate pentru a ajuta la exportul de cereale din Ucraina, transmite CNN.

Vorbind marți cu jurnaliștii la Bruxelles, oficialul a declarat că decizia Moscovei de a părăsi inițiativa privind cerealele „pune în pericol securitatea alimentară pentru sute de milioane de oameni”. Iar acest lucru este suficient de grav pentru Rusia pentru ca Putin să se răzgândească”.

Oficialul a declarat că „prima linie de acțiune a UE este de a lucra cu ONU. De asemenea, cu Turcia”. Adăugând că o serie de miniștri europeni de externe care se află la New York și „vorbesc cu secretarul general Guterres, cu personalul ONU” pentru a îndemna „Rusia să se răzgândească”.

„Dar nu este treaba noastră să negociem”, a explicat oficialul, spunând că „este treaba ONU, este treaba Turciei”, deoarece „ei înțeleg în ce măsură este o mișcare serioasă”.

Oficialul a precizat că „în același timp, vom lucra în mod evident la extinderea și consolidarea culoarelor noastre de solidaritate”.

Linia de salvare a UE pentru mărfurile din Ucraina: Așa-numitele „culoare de solidaritate” – înființate de UE în mai 2022 – sunt concepute pentru a oferi rute terestre alternative pentru exportul de cereale ucrainene după ce Moscova a blocat docurile din regiunea Mării Negre.

Măsurile includ noi posturi de frontieră, controale vamale flexibile, sprijin logistic, prioritizarea exporturilor agricole ucrainene și noi facilități de depozitare pe partea UE a frontierei.

Comentariile oficialului UE vin în contextul în care Kievul și aliații săi avertizează că această măsură ar putea agrava insecuritatea alimentară și crește prețurile.

Săptămâna trecută, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „culoarele de solidaritate au făcut posibil ca 45 de milioane de tone de cereale și produse agroalimentare să fie aduse din Ucraina, prin Uniunea Europeană, în restul lumii.”

Acordul, negociat anul trecut de Turcia și ONU, a permis Kievului să exporte cereale din porturile sale și să navigheze în siguranță prin Marea Neagră după ce Moscova a blocat docurile din regiune. Acordul a fost reînnoit de trei ori, dar Rusia a susținut că a fost împiedicată să își exporte propriile produse.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22