UE vrea restabilirea intergrală a spațiului Schengen până la finalul anului

Tudor Despina | 04.03.2016

Uniunea Europeană vrea să restabilească spațiul Schengen în integralitatea sa până la finalul acestui an.

Pe aceeași temă

 

În acest sens, Comisia Europeană a lansat, vineri, un plan pentru restabilirea granițelor deschise pe continent, într-un climat marcat de incertitudine, pe fondul crizei migrației și al amenințării teroriste.

 

Planul Executivului comunitar are în vedere implementarea, pas cu pas, a măsurilor deja fixate privind domolirea fluxurilor de migranți, după ce mai bine de un milion de refugiați au ajuns pe continent, în 2015.

 

Totodată, CE a anunțat, înaintea summitului de urgență cu Turcia de luni, că au fost livrate primele plăți către Ankara, în marja acordului de 3 miliarde de euro pentru sprijinirea turcilor, confruntați cu 2,5 milioane de migranți sirieni aflați pe teritoriul lor.

 

Nu putem avea libertate internă de mișcare, dacă nu putem administra granițele noastre externe”, a spus comisarul pentru Migrație, Dimitris Avramopulos, în conferință de presă, citat de Reuters.

 

Potrivit estimărilor Comisiei, un colaps al spațiului Schengen ar costa economia comunitară până la 18 miliarde de euro pe an. Mare parte din șoc ar urma să fie suportat de industriile de transport și turism. La acest moment, opt state membre UE au impus, cu titlu temporar, controale de urgență la frontierele interne, în încercarea controlului fluxului de migranți. Situația afectează spațiul de liberă circulație.

 

Peste 1,2 milioane de oameni au depus cereri de azi în Uniunea Europeană, anul trecut, majroitatea fiind sirieni și afgani, potrivit Eurostat. Aproximativ 442.000 de aplicații au fost depuse în Germania, destinația principală a migranților, țară urmată de Ungaria (174.000) și Suedia (156.000).

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22