UE vrea să impună reducerea consumului de gaze pentru a reduce dependența de Rusia

L. G. | 20.07.2022

Planul de urgență conceput de UE pentru a micșora consumul de gaze în următoarele luni pentru a evita o criză în plină iarnă ar fi obligatoriu pentru țările membre, conform documentului citat de Reuters.

Pe aceeași temă

Comisia Europeană lucrează la un plan pentru reducerea consumului de gaze naturale înainte de venirea iernii impunând plafoane țărilor membre, conformarea pentru atingerea obiectivului urmând să fie obligatorie în caz de urgență în aprovizionare, relatează Reuters care a citit proiectul elaborat la Bruxelles.

Europa se grăbește să-și umple depozitele de gaze în așteptarea sezonului rece și să-și creeze un buffer în cazul în care Rusia va sista livrările de gaze ca răspuns la sprijinul european acordat Ucrainei. Gazprom a sistat deja livrările către unele state membre UE care au refuzat să achite facturile în ruble așa cum a solicitat Moscova.

Bruxelles-ul va publica miercuri programul privind modul în care cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene pot reduce consumul de gaze, în condiţiile în care se pregătesc pentru posibile micșorări suplimentare ale fluxurilor de gaze ruseşti şi încearcă să umple depozitele de gaze până în iarnă.

Un proiect al acestui plan, care actualizează o versiune anterioară despre care Reuters a scris săptămâna trecută, ar propune o ţintă voluntară pentru toate ţările UE de a-şi reduce cererea de gaze în următoarele opt luni, din august până în martie 2023.

Propunerea ar permite, de asemenea, Comisiei să facă obiectivul obligatoriu din punct de vedere juridic pentru ţările membre, în cazul în care situaţia aprovizionării cu gaze a Europei se deteriorează până la un punct în care sunt probabile situaţii de urgenţă sau dacă două ţări cer UE să declare o urgenţă în furnizarea de gaze. Propunerea ar urma să fie aprobată de toate țările membre.

Cifra exactă pe care o vizează ținta de reducere nu a fost specificată în proiectul care ar putea suferi modificări înainte de publicare.

Ținta ar fi concepută ca o micșorare procentuală a consumului de gaze naturale raportată la media anuală a fiecărei țări din perioada 2016 – 2021.

”UE se află acum într-o situaţie de securitate a aprovizionării cu gaze vulnerabilă. A sosit momentul ca UE să anticipeze riscurile şi să intensifice în mod proactiv pregătirea pentru securitatea aprovizionării cu gaze naturale”, se arată în proiect.

Un purtător de cuvânt a declarat marţi că Comisia îşi bazează planurile de urgenţă pentru aprovizionarea cu gaze de iarnă pe ipoteza că Rusia ar putea reduce complet livrările către Europa. Proiectul de document spune că o întrerupere totală a livrărilor de gaze ruseşti, combinată cu o iarnă rece, ar putea reduce PIB-ul mediu al UE cu 0,9-1,5%, dacă ţările nu s-ar pregăti în avans.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22