Pe aceeași temă
UPDATE: Manifestațiile au luat sfârșit.
Liderii protestelor au înaintat guvernanților și partidelor parlamentare un ultimatum: până joi, 28 ianuarie, ora 17.00, trebuie să răspundă dacă organizează alegeri anticipate în aprilie.
UPDATE: A fost creat Consiliul Salvării Naționale și s-a adoptat o rezoluție prin care se solicită alegeri parlamentare anticipate pentru a se evita pericolul „capturării definitive” a statului.
De asemenea, protestatarii cer demisia conducerii CCA, CEC și a Companiei de Stat Teleradio Moldova, dar și a șefului interimar al poliției, Gheorghe Cavcaliuc.
Protestatarii cer dizolvarea Parlamentului și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate organizate în aprilie 2016.
Mulțimea scandează: „Plahotniuc nu uita, vrem papuci din pielea ta!” și „Plahotniuc nu uita, pușcăria-i casa ta!”
Pavel Filip, actualul premier, este un apropiat al oligarhului Plahotniuc, acuzat de mulțime că a reușit să pună mâna pe Moldova.
Oamenii au drapele ale Republicii Moldova și flori, în semn că protestul nu este al niciunui partid politic, așa cum acuză autoritățile, și este unul pașnic, scrie Unimedia.
Oamenii scandează lozinci împotriva trustului media controlat de către controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc, care deține oficial patru canale TV și trei posturi de radio.
Liderul proiectului politic Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a participat și duminică la proteste.
Protestatarii cer României să nu sprijine financiar noua guvernare
Liderii protestelor au cerut de la tribuna organizată în fața parlamentului președintelui României Klaus Iohannis și premierului Dacian Cioloș să nu susțină financiar actuala guvernare, potrivit Unimedia.
Reamintim că Pavel Filip, premierul proaspăt învestit al Republicii Moldova, va efectua, marţi 26 ianuarie, o vizită oficială în România unde se va întâlni cu omologul său român, Dacian Cioloş, anunţă Guvernul Moldovei, pe pagina oficială.
Vizita a fost convenită de cele două părți în cadrul unei convorbiri telefonice, potrivit unui comunicat al Guvernului de la Chișinău.
Cei doi premieri vor discuta chestiunile actuale de pe agenda relaţiilor bilaterale moldo-române, precum şi despre acțiunile ce urmează a fi întreprinse de către cele două guverne în vederea impulsionării procesului de implementare a iniţiativelor şi proiectelor convenite între Chişinău şi Bucureşti.
Pavel Filip va mai discuta cu Dacian Cioloș despre agenda de reforme stabilită în Acordul de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană, scrie presa din Moldova, care citează comunicatul guvernului de la Chișinău.
Vizita are rolul de a confirma intenția noului guvern de la Chișinău de a respecta parcursul european și este posibil ca Pavel Filip să ceara deblocarea împrumutului de 150 de milioane de euro pe care Parlamentul României l-a aprobat pentru Moldova.
Președintele Klaus Iohannis a refuzat promulgarea acestei legi după ce guvernul lui Valeriu Streleț a căzut printr-o moțiune de cenzură.
Potrivit memorandumului aprobat de partea romana, Executivul de la Chisinau are posibilitatea unui imprumut rambursabil de 150 de milioane de euro pe cinci ani, cu tragerea banilor in trei transe: 60 de milioane de euro in 2015, 50 de milioane in 2016 si 40 de milioane in 2017.