Pe aceeași temă
„A fost drone. Participanții la operațiune sunt belaruși", a declarat Aliaksandr Azarov, liderul organizației antiguvernamentale belaruse BYPOL, citat pe canalul de Telegram al organizației și pe canalul de știri Belsat, cu sediul în Polonia.
„Ei sunt acum în siguranță, în afara țării".
Belsat este un radiodifuzor polonez axat pe știri din Belarus pe care Minskul l-a catalogat drept extremist. BYPOL, care include foști ofițeri de poliție care susțin politicienii din opoziție, a fost catalogată drept organizație teroristă.
Franak Viacorka, un consilier al liderului opoziției din Belarus, Svetlana Țihanovskaia, a declarat într-o postare pe Twitter că acesta a fost cel mai reușit act de sabotaj de la începutul anului 2022.
Reuters nu a reușit să verifice în mod independent informațiile. Nu a existat un răspuns imediat din partea ministerelor apărării din Rusia și Belarus.
Părțile frontale și centrale ale aeronavei, precum și antena radar au fost avariate în urma a două explozii în atacul de la baza aeriană Machulishchy de lângă Minsk, a relatat BYPOL.
Avionul Beriev A-50, Mainstay în codificarea NATO, este un avion rusesc de avertizare timpurie aeropurtată, cu capacități de comandă și control aeropurtat și cu capacitatea de a urmări până la 60 de ținte în același timp.
Aeronava este echivalentul AWACS, folosit de NATO pentru supraveghere.
De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, în urmă cu un an, au avut loc mai multe acte de sabotaj în Belarus și în regiunile rusești care se învecinează cu Ucraina, în special la calea ferată.
Președintele Belarusului Alexander Lukașenko nu a participat direct la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar a permis accesul forțelor rusești pentru a folosi teritoriul ca punct de pregătire la începutul invaziei de acum un an.
Rusia și Belarus au înființat o unitate militară comună în Belarus și au desfășurat numeroase exerciții. Un număr semnificativ de avioane de război rusești și de avioane de avertizare timpurie și control aerian au fost desfășurate în Belarus.
„Sunt mândră de toți bielorușii care continuă să reziste ocupației hibride rusești din Belarus și luptă pentru libertatea Ucrainei", a scris Svetlana Țihanovskaia pe Twitter.
Grupul belarus pentru drepturile omului Vyasna a declarat luni că o femeie a fost reținută în Machulishchi, dar nu se cunoaște motivul și locul unde se află.
Nu există informații dacă reținerea a avut legătură cu presupusul sabotaj al aeronavei.
Comentarii 1
bunul samaritean - 02-27-2023
Era de asteptat . Toate natiunile ce se declara atasate Rusiei vor intimpina astfel de probleme mai mari sau mai mici .Belarus nu poate risca sa intre in razboi, la nivel de decizie a Presedintelui, ar da peste ei napasta luptelor interne .Rusia nu poate nici ea sa intre in ofensiva neavind nici numarul necesar de militari si nici tehnologia corespunzatoare .China ,deja si-a conctretizat decizia pacifista prin oferirea tuturor a unor segmente de tratat chiar daca nu a condamnat Razboiul.Rusia nu are solutii . Ideea cu bombele tactice nucleare este rasuflata .Prima bomba explodata nu va mai oferi alternative de intoarcere nici macar echipajelor de pe subamarile nucleare .Nu vor mai avea unde reveni .Ucraina va intra in ofensiva in momentul in care primeste armament Occidental sofisticat ce poate lovi in adincime .Ucraina va lovi centrele de comanda . depozitele de tot felul , podurile si podetele ce leaga Rusia de Crimeea si va pune in miscare tancurile de sorginte sovietica ce au fost deja oferite de tarile din estul Europei totul sprijinit de tancurile Abrams , Chalenger si Leopard ce vor actiona acolo unde este nevoie .Flota Rusiei aflata in Marea Neagra va fi alungata .Este insa posibil ca Donbasul, deja distrus, in integralitate, sa fie lasat rusilor .Abia dupa cucerirea Crimeiei vine si pacea .
Răspunde