Pe aceeași temă
Premierul maghiar Viktor Orban, împreună cu Fidesz a câștigat o victorie zdrobitoare în alegerile de duminică, care-i asigură al patrulea mandat, întărind tabăra forțelor populiste europene care contestă multiculturalismul și valorile democratice ale Uniunii Europene.
Poziția anti-imigrație a lui Orban a eclipsat o opoziție fracturată, care a condamnat abordarea autoritară a lui Orban, ce a devenit un model pentru partidele antisistem din Italia până în Polonia, notează Bloomberg.
"Vrem să spunem cu voce tare despre ceea ce face să sufere acest continent", a declarat Orban după ce și-a anunțat victoria. "Nu vrem să acționăm împotriva Europei și a UE, vrem ca Europa și UE să fie puternice și să bucure de succes. Dar înainte de asta trebuie să vorbim cinstit despre ceea ce ne face rău ".
Victoria îi deschide calea lui Orban pentru a deveni primul ministru cu cea mai lungă guvernare din perioada postcomunistă din Ungaria. O supermajoritate i-ar permite din nou partidului Fidesz să schimbe orice lege fără să țină cont de opoziție, ceea a condus la paralizarea societății civile, limitarea libertății presei și a independenței justiției. Această atitudine antiliberală l-au adus pe Orban în contradicție cu UE. Poziția sa anti-islamică poate, de asemenea, să acționeze ca un model pentru alții în Europa.
Partidul lui Orban pe cale să refacă majoritatea de două treimi din cele 199 de locuri din Parlamentul de la Budapesta.
Câte locuri vor reveni fiecărui partid în Parlament:
Fidesz: 133
Jobbik: 26
Socialisti: 20
DK: 9
LMP: 8
Alții: 3
Sursa: Biroul Electoral Ungar, Bloomberg
„Orban a câștigat aceste alegeri cu campania anti-imigrantă, iar partidele populiste din Europa vor observa probabil această formulă câștigătoare", a declarat Tamas Boros, analist politic al think-tank-ului Political Solutions din Budapesta. „Puternicul său mandat va furniza, de asemenea, muniție lui Orban pentru luptele sale în cadrul UE".
Avertismentul lui Orban, precum că imigranții musulmani vor "invada" Europa, urmărește popularitatea în creștere a partidelor similare de pe întregul continent din ultimul an, inclusiv Partidul Libertății din Austria, Liga Nordului și Mișcarea Cinci Stele din Italia. Ungaria, ca și ceilalți vecini central-europeni, nu are o populație musulmană semnificativă. Parlamentul European urmează să voteze, în cursul acestui an, dacă ar trebui să ridice dreptul Budapestei de vot la nivelul UE din cauza asaltului împotriva instituțiilor democratice.
„Vrem ca Ungaria să rămână o țară maaghiară”, a spus Orban. „Avem o cultură, pe care noi o numim creștină. În acest fel ne trăim viețile. Aceasta este lumea noastră, cultura și modul de viață. Acestea sunt principiile noastre. Vrem să apărăm aceste lucruri și nu vrem ca alții să ni le schimbe.”
După ce a construit un gard la granița de sud a Ungariei pentru a nu permite accesul refugiațiilor, Orban și-a concentrat campania împotriva miliardarului George Soros, spunând că militantul pro-democrație a condus o rețea globală pentru a aduce imigranții musulmani în lumea occidentală. Cabinetul lui Orban a promis să aprobe un pachet legislativ „Stop Soros” după alegeri. Soros respinge acuzațiile, iar Fundația pentru o Societate Deschisă a spus că măsurile vor să „incrimineze” societatea civilă.
Orban, care este unul dintre cei mai puternici susținători ai președintelui rus Vladimir Putin, care, de asemenea, acuză partidele de opoziție că sunt responsabile din punct de vedere „moral, politic și juridic”, arată rapoartele din partea mass-mediei independente și a organizațiilor neguvernamentale care acuză intervenția brutală a statului. În timp ce partidul de guvernământ a negat acuzațiile, în ultimii patru ani, Ungaria a coborât pe poziția a 66-a în raportul anual al Transparency International asupra percepției corupției, a doua cea mai proastă poziționare din UE.
Investitorii își mențin sprijinul pentru Orban, dar limitat
Această evoluție politică nu i-a descurajat pe investitori, care totuși sperau că o victorie mai puțin concludentă a lui Orban ar fi adus mai multă stabilitate. O supermajoritate, care îi va permite să schimbe constituția, îl poate încuraja să escaladeze conflictele cu colegii săi europeni și să revizuiască în continuare instituțiile democratice ale Ungariei în dorința sa pentru un stat "illiberal" modelat după exemplelle Rusiei și Turciei.
Participarea la alegeri a fost estimată la peste 70%, aproape de un record de după 1990. Opoziția divizată a spus că nivelul ridicat de participare ar ridica șansele lor, dar o impulsionare a votului a adus și mai mulți oameni la secțiile de votare din mediul rural, unde Fidesz are un sprijin puternic, demonstrează rezultatele electorale.
Partidul Jobbik a venit pe locul al doilea cu 26 de locuri, în timp ce o alianță condusă de socialiști a venit pe locul al treilea cu 20. În timp ce opoziția a încercat să valorifice furia alegătorilor față de afacerile oneroase cu statul ale apropiaților lui Orban, partidele nu au reușit să încheie un pact pentru a concura la nivel național Fidesz și i-au oferit acestuia avantajul de a se situa pe primul loc în regiunile care aduc cele mai multe mandate în Parlament.