Uniunea Europeană și Turcia bat palma, în criza refugiaților, pe un acord controversat

Tudor Despina | 18.03.2016

Liderii Uniunii Europene au aprobat, vineri, un acord - perceput drept controversat - cu Turcia, în privința migrației ilegale.

Pe aceeași temă

 

Pe scurt, e vorba despre angajamentul pe care Ankara îl ia pentru stoparea fluxului de migranți spre Europa, în schimbul unor beneficii financiare și politice. Acordul vizează închiderea principalei rute pe care o folosesc refugiații care încearcă să ajungă pe continent, anume pe Marea Egee, în Grecia și de acolo spre Germania sau țările nordice.

 

Totuși, rămân îndoieli profunde dacă tot acest plan va funcționa sau dacă măcar e legal, transmite Reuters.

 

Șeful Consiliului European, polonezul Donald Tusk, a anunțat vineri că UE a căzut de acord asupra acordului cu Turcia, în urma discuțiilor din cursul zilei. Tusk le-a recomandat celor 28 de state membre să aprobe textul acordului fără modificări.

 

Un acord cu Turcia a fost aprobat. Toți migranții care ajung ilegal în Grecia din Turcia începând din 20 Martie vor fi trimiși înapoi!”, a transmis și premierul ceh, pe Tweeter. Potrivit unui înalt oficial comunitar citat de agenția de presă, premierul turc Davutoglu a spus că Ankara acceptă propunerea dacă liderii UE o aprobă.

 

Documentul presupune ca Turcia să preia toți migranții care traversează ilegal în Grecia, inclusiv sirieni, iar în schimb UE ar urma să preia mii de refugiați direct din Turcia și alocarea unor fonduri suplimentare către Ankara, ridicarea mai rapidă a vizelor și un progres semnificativ în negocierile pentru aderarea Turciei la Uniune.

 

Astfel, începând de Duminică, toți migranții care ajung în Grecia vor fi retrimiși în Turcia imediat ce au fost înregistrați și cererile lor de azi – procesate. Relocările ar urma să înceapă din 4 Aprilie, a precizat un înalt oficial turc. Totodată, Bruxellesul a acceptat accelerarea deblocării unei sume de 3 miliarde de euro, bani deja promiși Ankarei în schimbul sprijinului în criza migrației. Alte 3 miliarde de euro ar urma să meargă la turci din 2018.

 

Organizațiile pentru protecția drepturilor omului au criticat acordul. “Aceasta e o zi amară pentru refugiați”, a spus Guenter Burkhardt, de la organizația germană Pro Azil. “UE vinde Turciei drepturile umane ale refugiaților”, a adăugat el, citat de agenția DPA.

 

De altfel, Turcia a fost des criticată pentru că nu oferă condiții decente de locuit și educație pentru refugiați. Activiștii au condamnat și recentul comportament autoritar pe care președintele turc Erdogan îl arată, mai ales abuzurile împotriva presei de opoziție. Nici Kenneth Roth, de la Human Rights Watch, nu a avut cuvinte mai bune: “Liderii UE au fost muți în ce privește un răspuns la aceste tendințe, în speranța falsă pentru securizarea cooperării Turciei”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22