Pe aceeași temă
Prelungirea efectiva a sanctiunilor va fi aprobata in mod formal zilele urmatoare, mai scrie Reuters.
Frank-Walter Steinmeier, ministrul german de Externe, a declarat recent ca UE trebuie sa renunte treptat la sanctiunile contra Rusiei daca vor exista progrese in privinta procesului de pace din sud-estul Ucrainei.
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat ca sanctiunile economice contra Rusiei trebuie sa ramana in vigoare pana cand se va putea observa o schimbare de comportament a autoritatilor de la Moscova.
Federica Mogherini, sefa diplomatiei europene, anuntase cu putin timp inainte ca e foarte probabil ca UE va prelungi sanctiunile economice impotriva Rusiei deoarece ridicarea acestora este conditionata de respectarea acordului de la Minsk.
Aceasta a precizat ca prelungirea sanctiunilor nu poate fi decisa decat cu votul unanim al celor 28 de state UE, existand totusi o opozitie intre cei care subliniaza faptul ca Rusia nu a respectat in totalitate acordul de la Minsk si cei care ar vrea sa reia cat mai repede legaturile comerciale cu Moscova.
Mogherini a spus insa ca "UE a legat ridicarea sanctiunilor de respectarea totala a acordului de la Minsk, punct in care nu s-a ajuns inca".
Italia, Grecia, Cipru, Ungaria si Bulgaria sunt tarile care au ridicat semne de intrebare in privinta prelungirii sanctiunilor impotriva Rusiei, opunandu-se Marii Britanii, Suediei, Poloniei, Romaniei si statelor Baltice.
Sanctiunile contra Rusiei au fost introduse de UE in iulie 2014, dupa anexarea peninsulei Crimeea, fiind prelungite de doua ori in 2015, anunta Reuters.