Valonia respinge «ultimatumul» impus de UE pentru susţinerea CETA

E.b. | 23.10.2016

Paul Magnette, premierul Valoniei, a respins duminică seara orice ultimatum impus de Uniunea Europeană asupra executivului federal belgian de la Bruxelles, în vederea asigurării susţinerii pentru semnarea Acordului Comercial şi Economic UE-Canada.

Pe aceeași temă

 

Declaraţia lui Paul Magnette (foto) vine la doar câteva ore după ce blocul comunitar a anunţat că executivul federal belgian are timp până luni să se decidă dacă susţine CETA, scrie Le Derniere Heure, preluat de News.ro.

 

”Impunerea unui asemenea ultimatum nu este o măsură compatibilă cu exerciţiul dreptului democratic”, a precizat Paul Magnette, a cărui opoziţie clară îi împiedică pe liderii europeni să semneze CETA. De asemenea, liderul valon a precizat că nu ştie de niciun ultimatum lansat de UE pentru Belgia. Magnette a susţinut că personal respinge întotdeauna ideea unui orar obligatoriu.

 

Uniunea Europeană a impus executivului federal belgian un ultimatum valabil până luni seara, pentru sprijinirea Acordului Comercial şi Economic UE-Canada (CETA) şi pentru înlăturarea opoziţiei clare a Valoniei. Dacă executivul belgian nu respectă ultimatumul, atunci summitul europeano-canadian pentru semnarea acordului de liber schimb, cafre este programat să aibă loc la data de 27 octombrie, va fi anulat.

 

Deşi toate cele 28 de state europene şi-au arătat sprijinul pentru Acordul Economic şi Comercial UE-Canada (CETA), executivul belgian a anunţat că nu îşi poate da consimţământul în lipsa susţinerii din partea celor cinci subunităţi federale şi a provinciei Valonia, care s-a poziţionat în opoziţie clară faţă de CETA.

 

Populaţia Valoniei nu depăşeşte 3,5 milioane de persoane, adică mai puţin de 1% din cei 507 milioane de oameni care ar beneficia de pe urma acordului CETA.

 

Valonii şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la creşterea importurilor de carne de porc şi vită din Canada după implementarea CETA. De asemenea, regiunea belgiană este îngrijorată de modul în care vor fi rezolvate conflictele comerciale în cadrul unor curţi internaţionale. Mulţi lideri europeni au acuzat însă executivul valon că se foloseşte de negocierile pentru acordul comercial într-o încercare de a pune presiune pe guvernul federal de la Bruxelles.

 

De asemenea, surse din executivul valon s-au arătat dezamăgite de noua propunere de compromis lansată duminică de negociatorii europeni, care priveşte protejarea investiţiilor.

 

”Ne-au prezentat un document dezamăgitor şi în paralel au lansat şi un ultimatu. Este o reacţie surprinzătoare. Asta ne face să ne întrebăm care este cu adevărat scopul. Documentul ne-a şocat până în acest moment, pentru că conţine mai puţine progrese decât cele prezentate vineri şi sâmbătă”, a precizat un apropiat politic al premierului Paul Magnette.

 

Ultimele eforturi pentru a salva acordul de liber schimbat CETA dintre UE şi Canada au eşuat aparent vineri, după ce executivul valon s-a declarat nemulţumit de compromisurile pe care le-a obţinut. De asemenea, ministra canadiană a părăsit negocierile furioasă şi a susţinut că este imposibilă depăşirea opoziţiei din Valonia.

 

Anterior, premierul valon a descris drept insuficiente rezultatele lungilor negocieri dintre UE şi Canada privind CETA. Paul Magnette a precizat că în ciuda progreselor înregistrate, există încă mari dificultăţi în ceea ce priveşte arbitrajul în disputele comerciale dintre executivele europene şi multinaţionalele canadiene.

 

Comisia Europeană a prezentat o serie de concesii prin mai multe modificări operate la nivelul unei declaraţii europene anexate tratatului transatlantic, tocmai pentru a linişti temerile executivului valon cu privire la agricultură şi modul de rezolvare a disputelor comerciale cu societăţile canadiene. Însă, valonii au decis în final că aceste concesii nu sunt mulţumitoare pentru a semna acordul CETA.

 

Eşecul negocierilor cu Valonia privind Acordul Economic şi Comercial UE-Canada, vine la doar câteva ore după ce reprezentanţii europeni şi canadieni au depăşit impasul provocat de respingerea acordului de către România şi Bulgaria. Cele două state est-europene au ameninţat că nu vor accepta acest acord comercial transatlantic, până ce executivul canadian nu dă asigurări scrise cu privire la liberalizarea regimului de vize pentru ceţăţenii români şi bulgari.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22