Varianta Delta a coronavirusului a devenit dominantă în Europa

Laurentiu Gheorghe | 26.07.2021

Centrul European pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor (ECDC) a anunțat luni că varianta Delta a coronavirusului SARS-CoV-2 a devenit tulpina dominantă în majoritatea Europei.

Pe aceeași temă

Datele raportate către filiala europeană a OMS și ECDC arată că între 28 iunie și 11 iulie varianta Delta a fost dominantă în majoritatea (19) dintre cele 28 de țări care au raportat suficiente informații privind secvențierea genetică.

Din aceste 19 țări, proporția mediană a tuturor secvențierilor genetice au arătat că procentul variantei Delta în cazurile analizate a fost de 68,3%, depășind anterioara variantă dominantă, cea Alfa, care acum are o pondere de 22,3%.

ECDC mai notează că, ținând cont de trendurile actuale, varianta Delta va deveni dominantă la nivel global în următoarele luni și că a fost identificată deja în aproape toate țările europene.

„Suntem departe de a fi scăpat de pericol ce privește pandemia și, din păcate, vedem în numeroase țări din regiunea noastră o creștere semnificativă a numărului de cazuri asociate de răspândirea variantei Delta foarte transmisibilă a coronavirusului”, a declarat Hans Kluge, directorul biroului european al OMS.

„În pofida eforturilor enorme ale statelor membre de a vaccina persoane din întreaga regiune, milioane de oameni sunt în continuare nevaccinați și, prin urmare, în riscul de a ajunge în spital. Vestea bună este că datele arată clar că vaccinarea în regim complet reduce semnificativ severitatea bolii și numărul deceselor”, a adăugat acesta.

„Trebuie să rămânem în continuare vigilenți și să ne folosim de bun simț pentru a preveni răspândirea virusului. Aceasta înseamnă vaccinarea cu schema completă cât mai repede și respectarea distanțării fizice, spălatului pe mâini, evitarea spațiilor aglomerate și purtarea măștii atunci când este necesar”, a declarat și Andrea Ammon, directorul ECDC.

OMS și ECDC îndeamnă grupurile prioritare, precum vârstnicii, persoanele ce suferă de boli cronice și angajații din domeniul sanitar să se vaccineze împotriva COVID-19 pentru a se proteja.

Cele două organizații îndeamnă din nou la accelerarea campaniilor de vaccinare pentru toate grupurile eligibile și creșterea numărului de teste efectuate.

„Cazurile confirmate de COVID-19 au crescut în Europa în fiecare săptămână din ultimele 4. Ratele de infecție au crescut pentru toate grupele de vârstă însă au făcut-o cel mai rapid în rândul persoanelor de 15-24 de ani unde a fost înregistrată o creștere de 5 ori a cazurilor observate în ultima lună”, notează comunicatul remis de ECDC.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22