Varianta Omicron a coronavirusului ar putea deveni majoritară în Europa, avertizează ECDC

Laurentiu Gheorghe | 02.12.2021

Varianta Omicron a noului coronavirus poate deveni majoritară în Europa, avertizează Centrul European de Prevenirea şi Controlul Bolilor.

Pe aceeași temă

Varianta Omicron a SARS-CoV-2 ar putea deveni majoritară în Europa ”în următoarele luni”, în cazul în care se confirmă primele tendințe, avertizează joi Centrul European de Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), şi „ar putea cauza peste jumătate dintre infecţiile provocate de virusul SARS-CoV-2” pe continent, relatează AFP.

Potrivit ECDC, cu sediul la Stockholm, ”datele preliminare sugerează un avantaj substanţial” al noii variante omicron asupra variantei indiene (delta), dominantă în prezent.

Pe baza acestor modele matematice, ”omicron ar putea cauza peste jumătate dintre infecţiile provocate de virusul SARS-CoV-2 în Uniunea Europeană (UE) în următoarele luni”, avertizează într-un comunicat agenţia europeană.

Există în continuare numeroase incertitudini, iar viteza cu care omicron ar putea deveni majoritară depinde de amploarea noii variante asupra celor precedente şi de amploarea infecţiilor covid-19, subliniază ECDC.

Noua variantă omicron a indus panică în lume, însă este prea devreme să se spună ce impact va avea asupra pandemiei, estimează unii experţi.

Denumită cu numele literei greceşti omicron de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), varianta a fost semnalată pentru prima oară în Botswana, înainte să fie descoperită în Africa de Sud, care a anunţat acest lucru la 25 noiembrie.

La o zi după acest anunţ, OMS a clasificat noua variantă a noului coronavirus drept ”îngrijorătoare”.

Multe dintre temeri rămân, pentru moment, doar teoretice, însă omicron prezintă un număr de mutaţii fără precedent din punct de vedere genetic - inclusiv 30 de mutaţii la nivelul proteinei ”spike” - ”cheia” intrării virusului în organism.

Recomandările ECDC

Agenția europeană îndeamnă statele membre să vaccineze cu prioritate vârstnicii și celelalte categorii vulnerabile și recomandă administrarea dozei „booster” a unui vaccin anti-Covid pentru persoanele cu vârsta de peste 40 de ani și apoi celor de peste 18 ani.

ECDC recomandă de asemenea menținerea măsurilor sanitare care s-au dovedit eficace în reducerea transmiterii coronavirusului precum respectarea distanțării fizice, asigurarea unei ventilații corespunzătoare a spațiilor închise, purtarea măștii de protecție și ca persoanele ce prezintă simptome să rămână acasă.

Agenția UE subliniază că măsurile de urmărire a contactelor ar putea duce la încetinirea răspândirii acestei variante și că secvențierea genetică a cazurilor depistate este de o importanță crucială.

În ceea ce privește călătoriile internaționale ECDC spune că testarea și carantinarea persoanelor care s-au întors recent din țările în care această variantă s-a răspândit sunt măsuri de luat în calcul.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22