Vicepremierul rus: Petrolul ar putea ajunge la 300 de dolari/baril, dacă UE impune embargou Rusiei

L. G. | 21.03.2022

Preţul petrolului ar putea ajunge la 300 de dolari barilul, dacă occidentul nu mai importa țiței din Rusia, a avertizat, luni, Aleksandr Novak, vicepremier și ministru al Energiei, citat de agenţia TASS.

Pe aceeași temă

„Este imposibil în prezent pentru Europa să refuze petrolul şi gazele din Rusia", a afirmat Novak.

Luni, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a crescut cu trei dolari, depăşind 111 dolari, după ce Reuters anunţa că statele membre UE analizează un posibil embargou asupra petrolului rusesc, în contextul în care liderii europeni se vor întâlni săptămâna aceasta cu preşedintele american Joe Biden pentru o serie de summituri concepute să întărească răspunsul Occidentului la invazia Rusiei.

La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol 'light sweet crude' a crescut cu 3,65 dolari, ajungând la valoarea de 108,35 dolari.

Preşedintele SUA, Joe Biden, a anunţat pe 8 martie interzicerea importurilor de petrol şi gaze din Rusia, ca represalii la invazia Ucrainei, subliniind sprijinul politic puternic pentru această decizie care, a admis oficialul, va duce la creşterea preţurilor la energie.

Şi Marea Britanie a anunţat că va renunţa la importurile de petrol şi gaz rusesc până la finalul lui 2022.

Peskov: Embargoul petrolier va lovi pe toată lumea

Luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat că Europa va fi lovită puternic în eventualitatea unui embargou asupra petrolului rusesc, care va dezechilibra din punct de vedere energetic continentul, dar nu va afecta şi Statele Unite. Subiectul oricărui embargou petrolier este unul foarte complex, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Autorităţile de la Moscova au avertizat că eventualele sancţiuni UE care să vizeze petrolul rusesc ar putea determina Rusia să închidă marile conducte de gaze care alimentează Europa. UE depinde de Rusia pentru 40% din necesarul său de gaze naturale, iar Germania, prima economie a Europei, este cea mai dependentă de gazele ruseşti. În plus, Germania este şi cel mai mare cumpărător de petrol rusesc din UE.

Rusia avertizează că embargoul petrolului UE va „lovi pe toată lumea”, în timp ce Zelensky cere „să se oprească orice comerț cu ocupanții”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, încearcă să mențină presiunea asupra Germaniei și Europei, îndemnând toți oficialii europeni să înceteze comerțul cu Rusia, inclusiv importurile de petrol și gaze, declarând în ultimul său discurs „Fără euro pentru ocupanți”.

Președintele Volodimir Zelenski a cerut Uniunii europene și Germaniei în special să înceteze importurile energetice din Rusia:

"Vă rugăm să nu sponsorizați armele de război ale acestei țări, ale Rusiei. Fără niciun euro pentru ocupanți. Închideți-le toate porturile. Nu le mai exportați mărfurile voastre. Refuzați resursele energetice. Puneți presiune pentru ca Rusia să părăsească Ucraina," a spus luni Zelenski, în contextul în care Germania a refuzat până acum să-și sisteze importurile de petrol din Rusia.

El s-a adresat în special Berlinului, spunând: „Tu ai puterea. Europa are puterea”. El a lansat apelul chiar înainte de întâlnirea miniștrilor de externe ai UE luni pentru a analiza o posibilă înăsprire a sancțiunilor și, de asemenea, înainte ca Joe Biden să aibă o convorbire cu liderii Franței, Germaniei, Italiei și Regatului Unit, potrivit Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a emis de asemenea un avertisment direct împotriva unui embargo petrolier european imediat după apelul lui Zelensky, spunând că acesta va lovi „pe toată lumea” – dar va afecta Europa cel mai greu.

„Un astfel de embargo ar avea consecințe foarte grave pentru piața mondială a energiei. Va avea un impact negativ foarte grav asupra balanței energetice a Europei,” a spus Peskov.

El a subliniat în declarație că „este o decizie care va lovi pe toată lumea”. După ce SUA la începutul acestei luni și-au anunțat propria interdicție asupra petrolului și gazelor rusești, iar Marea Britanie promițând să reducă petrolul rusesc până la sfârșitul anului, Peskov a subliniat că o astfel de mișcare a Europei va fi „dură” pentru populația sa.

Oficialul de la Kremlin a recunoscut că, deși o astfel de mișcare nu va avea un impact atât de important pentru americani, care „se vor simți mult mai bine decât europenii”, rămâne că „va fi greu pentru europeni”.

Înaintea unei serii de întâlniri cheie de săptămâna aceasta, inclusiv a unui summit de urgență al NATO - pentru care președintele Biden se va deplasa în Europa - Reuters scrie că unii miniștri de externe ai UE „iau în calcul un embargo pentru petrol, ca parte a unui posibil nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, într-un efort de a pedepsi Moscova pentru evenimentele din Ucraina”.

Reuters relatează că: „Șefii diplomațiilor UE consideră că un atac cu arme chimice în Ucraina sau un bombardament puternic al capitalei Kiev, ar putea declanșa un embargo energetic. Rusia spune că vizează infrastructura militară, nu civilă”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22