Pe aceeași temă
Președintele ales joe Biden a obținut suficiente voturi pentru a fi declarat învingător. Electorii din California i-au acordat cele 55 de voturi de care dispuneau și astfel Joe Biden a obținut 302 voturi, mai mult decât suficiente pentru a fi declarat învingătorul alegerilor, așa cum a fost desemnat și prin votul popular.
Pentru a fi confirmat ca președinte ales, Joe Biden avea nevoie de cel puțin 270 de voturi electorale.
Deja șase dintre statele în care Donald Trump și-a contestat înfrângerea - Nevada, Arizona, Georgia, Pennsylvania, Wisconsin și Michigan - au votat pentru Joe Biden.
Președintele ales ar urma să se adreseze publicului, luni seara, după încheierea votului în Colegiul Electoral.
Primii electori care au votat au fost cei din statele Georgia şi Arizona, ambele câştigate de democraţi la scrutinul din 3 noiembrie, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Toţi cei 16 electori din Georgia, 11 din Arizona şi 20 din Pennsylvania au votat pentru Biden.
Votarea s-a încheiat în mai multe state, electorii întrunindu-se în general în capitalele statelor, dar Biden va fi probabil confirmat drept câştigător doar după ce şi California, situată pe coasta de vest, îşi va exprima votul în cursul după-amiezii.
Preşedintele republican în exerciţiu, Donald Trump, care îi acuză pe adversarii săi democraţi că au comis fraude la acel scrutin, a încercat să blocheze votul Colegiului Electoral din Georgia şi din alte state cheie în care a pierdut scrutinul, dar Curtea Supremă a SUA a respins un recurs în acest sens formulat de statul Texas, condus de republicani. Toate statele şi-au certificat rezultatele alegerilor din 3 noiembrie.
Conform rezultatelor scrutinului din 3 noiembrie, Joe Biden ar urma să fie votat de 306 electori, mult peste pragul de 270 necesar pentru a deveni preşedinte, iar Donald Trump de 232.
În Statele Unite, un candidat devine preşedinte nu prin câştigarea unei majorităţi a votului popular, ci printr-un sistem de Colegiu Electoral, care alocă voturi electorale celor 50 de state ale federaţiei şi Districtului Columbia în general în funcţie de numărului populaţiei.
Chiar dacă uneori există câţiva electori „rebeli” care votează pentru altcineva decât învingătorul la votul popular din acel stat, marea majoritatea nu fac decât să confirme rezultatele din statul lor, iar oficialităţile nu se aşteaptă luni la ceva diferit din acest punct de vedere.
Următorul pas în procesul electoral va fi în Congres pe 6 ianuarie, când parlamentarii vor certifica votul Colegiului Electoral.
Joe Biden şi vicepreşedintele său, Kamala Harris, urmează să fie învestiţi pe 20 ianuarie.
Până acum, Trump nu şi-a exprimat dorinţa de a se întâlni cu Biden, însă administraţia sa a început să colaboreze cu echipa de tranziţie a preşedintelui ales, scrie DPA.