Pe aceeași temă
Reuters anunta ca sute de polițiști, sprijiniți de unități speciale antitero cu vehicule blindate și tunuri de apă, au avansat spre un grup de migranți la Roszke care se aflau de cealaltă parte a gardului metalic construit de autoritățile ungare la granița cu Serbia, relateaza Agerpres.
Poliția ungară a emis un comunicat în care afirmat că un grup de migranți 'agresivi' au pătruns printr-o poartă de acces la frontiera cu Serbia și au avut o ciocnire cu forțele de securitate aflate la fața locului.
UPDATE: Serbia trimite forte suplimentare de politie la granita cu Ungaria si va incerca sa ii indeparteze pe migranti de gardul de la frontiera ungara, a anuntat ministrul sarb de Interne, Nebojsa Stefanovic. "Scopul este de a preveni si alte atacuri asupra politiei ungare dinspre teritoriul nostru si, intr-un mod uman si respectuos, sa ii indepartam pe migranti de gard si de politia ungara", a transmis acesta intr-un comunicat.
UPDATE: Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe, a declarat ca Ungaria se confrunta cu "imigranti agresivi", situatia fiind "inacceptabila". Ministrul a mai precizat ca punctul vamal Roszke va fi inchis pentru 30 de zile. "Imigrantii ataca fortele de ordine, nu sunt refugiati pasnici", a declarat ministrul ungar de Externe. "Ungaria se confrunta cu un val masiv si agresiv de imigranti. Atitudinea imigrantilor este socanta, inacceptabila", a spus Szijjarto, conform Hotnews.
Szijjarto, a cerut autoritatilor sarbe sa ia masuri urgente pentru a opri imigrantii agresivi care incearca sa patrunda cu forta in Ungaria. El l-a sunat pe omologul sau sarb, Ivica Dacic, dupa violentele produse miercuri la frontiera dintre Serbia si Ungaria si a cerut actiuni urgente din partea autoritatilor sarbe.
UPDATE: Ungaria a anuntat ca a retinut 29 de migranti in cursul ciocnirilor dintre acestia si politie la granita sa de sud cu Serbia si l-a descris pe unul dintre acestia drept un "terorist identificat", relateaza Reuters, conformHotnews.
Gyorgy Bakondi, consilier pe securitate al premierului ungar Viktor Orban, a declarat ca 20 de politisti au fost raniti in violente, in conditiile in care migrantii au aruncat cu pietre si bucati de beton inspre politie, care la randul sau a folosit tunuri cu apa si gaze lacrimogene. "Politia a capturat de asemenea un terorist identificat", a declarat Bakondi pentru televiziunea publica M1, fara a oferi alte detalii.
UPDATE: Agentia ONU pentru refugiati (UNHCR) cere Ungariei sa permita accesul refugiatilor, deoarece Serbia nu poate face fata afluxului actual de persoane, UNHCR si-a exprimat socul, miercuri, fata de modul in care Ungaria intoarce spatele refugiatilor si ii impiedica sa intre in UE cu tunuri cu apa si gaze lacrimogene, mentionand ca multi dintre acestia sunt familii de sirieni. Antonio Guterres, inaltul comisar ONU pentru refugiati, a cerut autoritatilor ungare sa asigure "acces neobstructionat" pentru persoanele care fug de razboaie si persecutie, relateaza Hotnews.
Secretarul general al ONU Ban Ki-moon s-a declarat socat si alarmat de modul in care sunt tratati refugiatii la granita sarbo-ungara. "Am fost socat sa vad cum sunt tratati acesti refugiati si migranti, nu este acceptabil. Toate aceste tari au problemele lor interne, dar fiind vorba despre oameni care fug de razboi si persecutii trebuie sa le aratam compasiune", a spus acesta, intr-o conferinta de presa.
Imigrantii forteaza gardul de sarma de la granita cu Ungaria
UPDATE: Prim-ministrul sarb critica Ungaria si cere interventia UE: In urma conflictului, prim-ministrul Serbiei a acuzat Ungaria de "brutalitate" si comportament "non-european" fata de migranti si a cerut UE sa reactioneze, noteaza agentia Reuters, citata de Agerpres.
"Nu vom permite nimanui sa ne umileasca. Fac apel la Uniunea Europeana sa reactioneze, pentru ca membrii ei sa se comporte in conformitate cu valorile europene", a declarat Aleksandar Vucic la televiziunea de stat sarba in timpul unei vizite in Statele Unite. "Daca UE nu reactioneaza, vom gasi o modalitate de a ne proteja frontierele, precum si valorile europene", a subliniat el.
Serbia condamna de asemenea folosirea de catre Ungaria a tunurilor cu apa si a gazelor lacrimogene impotriva migrantilor de la granita comuna, afirmand ca Ungaria nu are "niciun drept" sa faca acest lucru, transmite agentia de stat sarba Tanjug. "Acestea sunt aruncate peste linia de granita, lucru pe care niciun stat nu are dreptul sa-l faca, iar din aceasta cauza protestez in cei mai vehementi termeni", a declarat ministrul sarb insarcinat cu problemele in materie de migratie, Aleksandar Vulin.
***
Un oficial ONU aflat la fața locului a precizat că migranții nu păreau să fi trecut de gard. 'Poliția ia măsuri legale și necesare pentru a proteja frontiera Ungariei și frontiera externă a Uniunii Europene', a precizat poliția într-un comunicat.
Circa 500 de migranți se aflau la fața locului miercuri după-amiază, dintre care 300 au participat la ciocnirile cu forțele de ordine strigând 'libertate, libertate', a precizat AFP.
Un purtător de cuvânt al guvernului ungar a declarat că migranții erau 'înarmați cu țevi și bastoane'. Reporterii Reuters nu au văzut migranți înarmați, însă în imaginile transmise de televiziuni se puteau vedea persoane care aruncau cu obiecte în polițiști peste gard.
Zeci de migranți au reusit sa intre în Ungaria, in urma confruntărilor cu polițiștii
Zeci de migranți au reușit in cele din urma să intre pe teritoriul Ungariei, in urma confruntărilor cu polițiștii maghiari. Acestia au smuls grilajul pus de-a latul celor două căi de acces către Ungaria, după care au avansat, iar forțele de ordine ungare s-au retras 50 de metri și au ripostat cu gaze lacrimogene.
În confruntări au fost răniți cel puțin douăzeci de polițiști ungari, potrivit guvernului de la Budapesta.
Circa 20 de polițiști sârbi au intervenit la rândul lor în încercarea de a-i convinge pe migranți să renunțe la intenția de a intra în Ungaria. Responsabilul cu refugiații în guvernul sârb, Aleksandar Vulin, s-a deplasat în persoană la locul incidentelor pentru a calma situația.
Anterior, autoritățile de la Budapesta au cerut Serbiei să acționeze contra migranților care ''atacă'' poliția ungară la granița comună. ''Un grup de migranți agresivi atacă poliția ungară cu pietre și bucăți de beton'', a declarat ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, pentru postul public de televiziune. ''Acest atac vine din Serbia, de pe teritoriul sârb. De aceea, i-am cerut ferm omologului meu sârb să le ceară autorităților sârbe să acționeze imediat împotriva acestui grup de migranți agresivi'', a spus șeful diplomației ungare.