Pe aceeași temă
Acum a venit rândul celui mai mare monument dedicat fostului revoluționar comunist Vladimir Lenin care a rămas în picioare. Asta pentru că, începând de la revoltele pro-occidentale din 2014 (Euromaidanul), Kievul a promulgat mai multe legi prin care încearcă să se rupă de trecutul sovietic, începând cu monumentele.
Joi, statuia lui Vladimir Lenin din orașul Zaporijina (sud-est) a fost pusă la pământ. Veche de 60 de ani, construcția din bronz care îl prezintă pe revoluționarul comunist ținând o mână în sus a fost coborâtă de pe socul, transmite Reuters. Anterior acestui moment, activiști pro-ucraineni au ironizat statuia, îmbrăcându-l pe Lenin în costumație tradițională ucraineană.
Aproape 1.000 de asemenea monumente dedicate lui Lenin au fost îndepărtate din spațiul public, începând de la protestele de stradă din 2013-2014, cunoscute drept Euromaidan, dar statuia din Zaporijina a rămas printre ultimele în picioare.
În tot acest timp, președintele Ucrainei încerca să reasigure Uniunea Europeană asupra situației interne a țării. Petro Poroșenko a spus, joi, că statul ucrainean va depăși curând criza politică în care se află și a primit sprijin pentru ridicarea vizelor necesare cetățenilor ucraineni pentru călătorii în interiorul spațiului comunitar.
“Avem o criză politică în Ucraina și sper ca până la finalul lunii să găsim o soluție”, a spus Poroșenko, alături de șeful Consiliului European Tusk și de președintele Comisiei Europene Juncker.
Luna trecută, premierul Arseni Iațeniuk a supraviețuit politic unui vot de neîncredere în Parlamentul de la Kiev, dar coaliția pe care o conduce nu arată bine, trei partide plecând deja de la Guvernare. Poroșenko a ținut să liniștească lucrurile: “Nu vor fi alegeri anticipate și coaliția va rămâne responsabilă și orientată către reforme”. Liderul de la Kiev a punctat și că un summit UE-Ucraina urmează a fi organizat în 19 Mai.