VIDEO Ucraina a dărâmat cea mai mare statuie a lui Vladimir Lenin

Tudor Despina | 17.03.2016

Confruntată cu o insurecție separatistă în estul rusofon al țării, Ucraina continuă să dărâme statuile care aduc aminte de trecutul sovietic.

Pe aceeași temă

 

Acum a venit rândul celui mai mare monument dedicat fostului revoluționar comunist Vladimir Lenin care a rămas în picioare. Asta pentru că, începând de la revoltele pro-occidentale din 2014 (Euromaidanul), Kievul a promulgat mai multe legi prin care încearcă să se rupă de trecutul sovietic, începând cu monumentele.

 

Joi, statuia lui Vladimir Lenin din orașul Zaporijina (sud-est) a fost pusă la pământ. Veche de 60 de ani, construcția din bronz care îl prezintă pe revoluționarul comunist ținând o mână în sus a fost coborâtă de pe socul, transmite Reuters. Anterior acestui moment, activiști pro-ucraineni au ironizat statuia, îmbrăcându-l pe Lenin în costumație tradițională ucraineană.

 

Aproape 1.000 de asemenea monumente dedicate lui Lenin au fost îndepărtate din spațiul public, începând de la protestele de stradă din 2013-2014, cunoscute drept Euromaidan, dar statuia din Zaporijina a rămas printre ultimele în picioare.

 


 

În tot acest timp, președintele Ucrainei încerca să reasigure Uniunea Europeană asupra situației interne a țării. Petro Poroșenko a spus, joi, că statul ucrainean va depăși curând criza politică în care se află și a primit sprijin pentru ridicarea vizelor necesare cetățenilor ucraineni pentru călătorii în interiorul spațiului comunitar.

 

Avem o criză politică în Ucraina și sper ca până la finalul lunii să găsim o soluție”, a spus Poroșenko, alături de șeful Consiliului European Tusk și de președintele Comisiei Europene Juncker.

 

Luna trecută, premierul Arseni Iațeniuk a supraviețuit politic unui vot de neîncredere în Parlamentul de la Kiev, dar coaliția pe care o conduce nu arată bine, trei partide plecând deja de la Guvernare. Poroșenko a ținut să liniștească lucrurile: “Nu vor fi alegeri anticipate și coaliția va rămâne responsabilă și orientată către reforme”. Liderul de la Kiev a punctat și că un summit UE-Ucraina urmează a fi organizat în 19 Mai.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22