Viktor Orban, criticat la Bruxelles pentru legea din Ungaria care interzice promovarea LGBT

Laurentiu Gheorghe | 25.06.2021

Liderii UE l-au criticat pe premierul Ungariei, Viktor Orban, pentru legea adoptată de Parlamentul de la Budapesta care interzice promovarea homosexualității în rândul minorilor.

Pe aceeași temă

Liderii UE l-au condamnat dur joi pe premierul ungar, Viktor Orban, pentru legea sa împotriva promovării homosexualităţii în rândul minorilor, considerată homofobă, relatează AFP. Premierul Luxemburgului, Xavier Bettel, l-a confruntat direct pe Orban, spunându-i că i-a fost greu ca bărbat homosexual și că s-a depășit “o linie roșie” în ceea ce privește legea adoptată de Parlamentul de la Budapesta.

Modificările legislative din Ungaria care vizează homosexualitatea și identitatea de gen, incluse într-o lege destinată preotecției minorilor, a stârnit controverse neobișnuit de aprinse la summitul liderilor celor 27 de țări membre UE de la Bruxelles, relatează participanții citați de agențiile internaționale de presă.

„Nu a fost o discuţie diplomatică, a fost mai degrabă o confruntare”, a comentat premierul belgian Alexander De Croo, calificând acest moment drept „istoric”.

Premierul Luxemburgului, Xavier Bettel, a vorbit despre propriile dificultăți în a fi acceptat ca un bărbat homosexual, potrivit Politico.

„Nu am devenit gay. Sunt, nu este o alegere”, i-a spus Bettel liderului maghiar, potrivit oficialilor care au monitorizat discuția. „Mama mea urăște faptul că sunt gay, trăiesc cu asta. Iar acum puneți asta într-o lege. Vă respect, însă aceasta este o linie roșie. Este vorba de drepturile de bază, dreptul la a fi diferit”.

Legea a determinat 17 state membre, printre care Franţa, Germania, Olanda, Italia şi Belgia, să le scrie liderilor UE, Charles Michel (Parlamentul European) şi Ursula von der Leyen (Comisia Europeană) precum şi secretarului general al ONU Antonio Guterres (invitat la summit) despre necesitatea de a susţine valorile europene.

De Croo a subliniat că „aproape toţi” participanţii l-au criticat pe liderul de la Budapesta, care nu a putut conta decât pe sprijinul omologului său polonez şi „puţin” pe al celui sloven. Unele state, precum Slovacia, nu au luat o poziție clară.

„Discuţia a fost animată şi foarte, foarte sinceră”, a declarat cancelarul german, Angela Merkel. „Am fost cu toţii foarte clari în ceea ce priveşte valorile fundamentale care sunt importante pentru noi”.

Premierul olandez, Mark Rutte, a fost cel mai agresiv, spunând că Ungaria, cu legea sa, nu mai are „nimic de făcut în Uniunea Europeană”. El i-a reproșat lui Viktor Orban că, dacă nu-i plac valorile UE, ar trebui să activeze articolul 50 din tratat „care a fost creat în acest scop” şi să părăsească Uniunea - aşa cum au făcut britanicii, potrivit unei surse europene.

Potrivit acestei surse, suedezul Stefan Lofven a avertizat că concetăţenii săi nu doresc să „trimită bani către o ţară” care acţionează în acest fel, deşi fondurile europene reprezintă o importantă mană cerească pentru Ungaria, transmite Agerpres.

Legea prevede că „pornografia şi conţinutul care prezintă sexualitatea sau promovează devierea identităţii de gen, schimbarea de sex şi homosexualitatea nu trebuie să fie accesibile persoanelor sub 18 ani”.

Angela Merkel a afirmat că în vreme ce părinții au drepturi, copiii au propriile lor drepturi și că este o problemă echivalarea homosexualității cu pedofilia.

Bettel a făcut apel direct la Orban: „Ne știm de opt ani, însă asta mă afectează. Vedeți câți tineri LGBTI se sinucid. Asta este foarte rău. Este o stigmatizare. Acum avem afișe anti-gay în Franța. Faceți din oameni o minoritate. Asta este foarte rău într-o țară europeană”.

Această lege „nu mi se pare că este conformă cu valorile noastre”, a apreciat preşedintele francez, Emmanuel Macron, sperând să poată să-l convingă pe liderul ungar de o „schimbare a acestui text”.

„Legea nu se referă la homosexuali, (ci) la modul în care părinţii vor să îşi educe copiii în materie de sex”, s-a apărat Orban, acuzându-i pe omologii săi europeni că nu au citit-o.

„Sunt un luptător al libertății împotriva regimului comunist. Homosexualitatea era pedepsită și am luptat pentru libertate și drepturi – așa că eu apăr drepturile indivizilor homosexuali”, le-a spus, joi, Orban reporterilor.

„Ungaria nu doreşte să părăsească UE. Dimpotrivă, vrem să o salvăm de ipocriţi”, a scris pe Twitter ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga.

Textul controversat i-a adus Budapestei o scrisoare de mustrare din partea Comisiei, care i-a dat termen până la 30 iunie pentru a răspunde. Executivul UE are competenţa de a iniţia proceduri pentru încălcări ale legislaţiei UE care ar putea duce la sesizarea Curţii de Justiţie a UE şi la aplicarea de sancţiuni.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22