Viktor Orban despre blocarea ajutorului de 18 miliarde de euro al UE pentru Ucraina: „Fake news”

L. G. | 07.12.2022

Premierul ungar, Viktor Orban, a scris marți pe Twitter despre opoziția prin veto la ajutorul financiar al UE pentru Ucraina ca fiind „fake news” promovate de mass-media.

Pe aceeași temă

Relatările media că Ungaria s-a opus prin veto ajutorului financiar al Uniunii Europene pentru Ucraina sunt „fake news” („ştiri false”), a scris marţi pe Twitter premierul ungar Viktor Orban, ca reacţie la informaţiile de la o reuniune la Bruxelles a miniştrilor europeni de finanţe, potrivit agenţiei oficiale de presă ungare MTI, citată de Agerpres.

„Toate ştirile de azi vorbeau despre cum s-a opus Ungaria asistenţei financiare pentru Ucraina. Acestea sunt «fake news». Ungaria este pregătită să ofere asistenţă financiară Ucrainei, pe bază bilaterală. Niciun veto, niciun şantaj”, a postat el.

„Vrem să convingem, totuşi, statele membre ale UE că datoria comună a UE nu este o soluţie. Dacă vom continua să mergem în jos spre o comunitate a datoriei, nu ne vom mai putea întoarce. Noi ne imaginăm un alt fel de viitor pentru Europa. Unul construit pe state membre puternice, în locul unor mormane uriaşe de datorie comună”, a adăugat Orban.

Ungaria s-a opus marţi prin veto pachetului în valoare de 18 miliarde de euro sub formă de ajutor macrofinanciar pentru Ucraina pentru anul 2023 propus de Comisia Europeană, iar din acest motiv Uniunea Europeană va căuta acum o soluţie – cu sprijinul restului statelor din blocul comunitar – pentru a canaliza asistenţa financiară către Kiev.

”Nu am putut adopta pachetul, dar nu ne descurajăm. Ambiţia noastră continuă să fie să începem să trimitem ajutorul Ucrainei la începutul lui ianuarie” 2023, a declarat ministrul finanţelor ceh, Zbynek Stanjura, a cărui ţară deţine preşedinţia prin rotaţie a UE, la încheierea unei scurte dezbateri pe această temă care a avut loc la reuniunea miniştrilor europeni de resort (ECOFIN), la Bruxelles.

Opoziţia Ungariei, singurul din cei 27 de membri ai UE care respinge acest ajutor, se produce în contextul negocierii altor dosare care afectează Budapesta: aprobarea planului de recuperare pentru această ţară central-europeană şi îngheţarea fondurilor europene pentru nerespectarea statului de drept.

Cele 27 de state membre ale UE au timp până pe 19 decembrie să ia o decizie, iar liderii UE se întâlnesc săptămâna viitoare pentru un summit de două zile, crescând șansele ca problemele să fie totuși rezolvate și să se ajungă la un numitor comun.

Însă oficialii europeni îi reproșează lui Orban că opoziția sa provoacă suferințe în Ucraina.

Daniel Freund, membru al Partidului Verzilor și reprezentat al Parlamentului european pe problema statului de drept, a fost citat în The Associated Press după cum urmează: „Viktor Orban abuzează de veto ca nimeni înaintea lui.... El chiar taie fondurile pentru spitalele ucrainene. El escaladează complet situația”.

„UE va găsi modalități de a sprijini Ucraina chiar și fără Ungaria. Dar asta înseamnă: mai mult timp, mai mult efort, mai multe costuri. Viktor Orban nu i-ar fi putut oferi lui Putin un cadou mai frumos astăzi", a spus Freund, făcând aluzie la acuzațiile anterioare care îl plasează pe Orban se află sub Influența Kremlinului - acuzație vehiculată chiar înainte de invazia Rusiei din Ucraina.

Între timp, Financial Times a scris marți că Comisia Europeană analizează impunerea de noi sancțiuni asupra sectorului minier al Rusiei, descriind veniturile din minerit drept un sector cheie pe care Kremlinul îl poate folosi pentru a continua să finanțeze războiul din Ucraina. Unele produse specifice ar putea fi scutite, dar investițiile noi în mineritul rusesc vor fin interzise.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22