Viktor Orban sfidează UE și anunță referendum pentru legea care interzice prezentările LGBT în școli

Laurentiu Gheorghe | 21.07.2021

Premierul Ungariei, Viktor Orban, anunță organizarea unui referendum pe tema legislației privind interzicerea predării în școli a problemelor legate de identitatea de gen și homosexualitate.

Pe aceeași temă

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a demarat acțiuni în justiție cu privire la măsurile care au fost incluse în amendamentele la legea privind educația și protecția copilului. Dacă va avea succes, Bruxelles-ul ar putea suspenda finanțările pentru Ungaria dacă se va menține interdicția privind prezența LGBT în școli, televiziuni sau reclame, scrie Reuters.

În această dispută cu UE, Orban se arată dispus să ridice miza: „Viitorul copiilor noștri este în joc, așa că nu putem ceda teren în această privință”, a spus el într-un videoclip de pe Facebook.

„În ultimele săptămâni, Bruxelles-ul a atacat în mod clar Ungaria din cauza legii sale privind protecția copilului. Legile maghiare nu permit propagandă sexuală în grădinițe, școli, televiziune și reclame".

„(Cei de la Bruxelles) regretă că la noi nu este posibil ceea ce se practică deja în Europa de vest, unde activiştii LGBTQ merg în grădiniţe şi şcoli şi fac educaţie sexuală”, a spus Viktor Orban, adăugând că „în joc este viitorul copiilor noștri”, iar „când presiunea asupra ţării este atât de puternică, doar voinţa comună a poporului o poate proteja”, a mai afirmat premierul Ungariei.

Comisia Europeană nu a comentat deocamdată asupra ultimei inițiative a guvernului conservator de la Budapesta.

Viktor Orban își datorează o parte din succesul său electoral opoziției dure împotriva imigrației, dar, deoarece acest subiect a încetat să mai preocupe agenda publică, și-a schimbat discursul spre problemele de gen și homosexualitate.

„Nu există practic imigranți în Ungaria, în timp ce există o mulțime de persoane LGBTQ și oameni care sunt sensibili la această problemă", a declarat Zoltan Novak, un analist al think tank-ului Center for Fair Political Analysis, citat de Reuters

Noile modificări, care au provocat anxietate în comunitatea LGBT, interzic utilizarea materialelor considerate ca promovând homosexualitatea și schimbarea sexului/genului în școli, aparent ca o măsură de prevenire a abuzului asupra copiilor.

Orban nu a dat nicio dată la care se va ține referendumul, dar a spus că va conține cinci întrebări.

Pe 15 iunie, Ungaria a adoptat o lege controversată ce interzice „reprezentare sau promovarea” homosexualității și schimbării de sex în rândul minorilor. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a catalogat legea drept o „rușine” și „un atac la adresa democraţiei, a statului de drept şi a drepturilor fundamentale”. De asemenea, pe data de 15 iulie, Comisia Europeană a anunțat oficial declanșarea unei proceduri de infringement împotriva Ungariei în legătură cu legea anti-LGBT.

„Pornografia şi conţinutul care reprezintă sexualitate sau promovează o abatere de la identitatea de gen, schimbarea sexului şi homosexualitatea nu trebuie să fie accesibile celor cu vârsta sub 18 ani”, se arată în actul normativ. Autoritățile maghiare au explicat că scopul legii anti-LGBT este de a „proteja copii” și de a „lupta împotriva pedofiliei”.

Maghiarii vor fi întrebați dacă susțin organizarea de ateliere de orientare sexuală în școli fără consimțământul părinților și dacă consideră că ar trebui promovate tratamente de schimbare a sexului în rândul copiilor, a spus Orban.

De asemenea, cetățenii vor fi întrebați dacă materialele care ar putea influența orientarea sexuală a copiilor pot fi prezentate fără restricții și dacă tratamentele de schimbare a sexului ar trebui permise la copii.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22