Ziua în care Theresa May își depune demisia oficial. Succesorul, desemnat prin vot de conservatori

Dora Vulcan | 07.06.2019

Theresa May va demisiona vineri din funcția de lider al Partidului Conservator, atrăgând după sine și demisia din funcția de premier după eșecul acordului privind Brexitul, din Camera Comunelor.

Pe aceeași temă

Acordul privind Brexitul, convenit la Bruxelles, a dus la amânarea retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană până pe 31 octombrie. Cu toate acestea, ea va rămâne în funcție până la alegerea unui succesor, preconizată pentru a doua parte a lunii iulie.

Demisia sa nu presupune și declanșarea alegerilor legislative anticipate, pentru că viitorul premier va fi ales prin votul formațiunii din care face parte. Totodată, succesorul lui May va deveni și lider al Partidului Conservator, explică Reuters.

Până la acest moment, unsprezece conservatori și-au anunțat intenția de a intra în cursa pentru succesiune la conducerea partidului, transmite Reuters.

Procesul de alegeri va fi supervizat de grupul parlamentar conservator, reunit în Comitetul 1922.

Fiecare dintre candidați trebuie să îndeplinească două condiții minime: să fie deputat și să beneficieze de sprijinul a cel puțin opt alți deputați conservatori, ultima dintre condiții reprezentând o înăsprire față de exigențele de până acum, impusă de Comitetul 1922, care a decis să mărească numărul de susținători pentru a elimina din start candidații slabi și cu șanse foarte mici.

Depunerea candidaturilor va începe imediat după ce May își va depune demisia, urmată de înregistrarea lor formală pe 10 iunie.

Din data de 13 iunie parlamentarii conservatori vor vota în mai multe runde de scrutin, cu vot secret, până când în cursă mai rămân doar doi candidați. Ei pot inclusiv să-și delege votul unui coleg, dacă nu pot fi prezenți la rundele de scrutin.

Candidații care primesc la scrutinul din 13 iunie mai puțin de 16 voturi sunt eliminați. Dacă toți candidații obțin mai mult de 16 voturi, cel care a primit cele mai puține va fi eliminat.

A două rundă de vot va avea loc pe 18 iunie iar de această dată vor fi eliminați cei care obțin până la 32 de voturi inclusiv. Dacă toți candidații obțin peste 32 de voturi va fi eliminat cel care a obținut cele mai puține voturi.

A treia rundă este prevăzută pe 19 iunie, apoi pe 20 iar procesul va continua după aceleași reguli de eliminare până vor rămâne doar doi candidați. Vor avea loc atâtea runde de vot câte vor fi necesare până la râmânere a doi candidați în joc.

Comitetul 1922 va gazdui in Parlament doua reuniuni electorale ale candidatilor cu ceilalti parlamentari conservatori, prima pe 11 si 12 iunie, inaintea primei runde de vot, iar a doua pe 17 iunie.

Departajarea celor doi finaliști va fi făcută prin votul a 160.000 de membri ai Partidului Conservator, după o campanie la nivel național, votul lor fiind transmis prin corespondență.

Această ultimă etapă este preconizată să se încheie în săptămâna care începe cu 22 iulie iar prima reuniune de campanie va începe pe 22 iunie.


În acest interval, Theresa May va fi premier interimar, ea rămânând și în funcția de lider al partidului până la alegerea unui succesor.

foto Reuters

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22