Pe aceeași temă
Miercuri, 18 aprilie, la Institutul Cultural Roman a avut loc lansarea volumului Memorialul Durerii. O istorie care nu se invata la scoala , de Lucia Hossu Longin, publicat de Editura Humanitas, in parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania. Volumul este insotit de 36 de episoade ale Memorialului Durerii pe DVD-uri editate de TVR Media si de Humanitas Multimedia, continand filmele din cunoscutul serial, produs si difuzat de Televiziunea Romana.
Publicam in continuare fragmente din discursurile rostite la aceasta lansare.
Vocea indignarii
Horia-Roman Patapievici (presedintele Institutului Cultural Roman): In 1991, in mediul tensionat de atunci, la Televiziunea Romana au inceput niste emisiuni stranii. Erau stranii deoarece, pentru prima oara, am auzit la Televiziunea Romana vocea indignarii. Responsabila de ele era Lucia Hossu Longin. Dincolo de marturii, dincolo de talentul pe care Lucia Hossu Longin l-a pus in acele emisiuni, era, din punct de vedere moral, acest lucru nemaiauzit in Romania. Era un anumit fel de inaltime morala, un anumit fel de a situa inteligenta in inima si de a ridica inima la exigentele ultime ale sufletului, care era vocea indignarii. Pentru cei care fusesera ucisi, pentru cei care fusesera torturati, pentru cei care fusesera persecutati, pentru cei care fusesera inchisi, nici o voce publica nu se ridicase vreodata pentru a striga. Primul om din aceasta tara care a regasit vocea indignarii este Lucia Hossu Longin.
Un model de conservare a memoriei
Marius Oprea (presedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în Romania): Aveti in fata dvs. o carte, rod al initiativei institutului nostru, IICCR. Pe langa aceasta carte sunt atasate si cateva zeci de episoade din Memorialul Durerii. Ne-am gandit ca este o datorie a noastra de a conserva aceasta memorie pe care, cu migala, Lucia Hossu Longin a adunat-o de-a lungul timpului.
Nu voi vorbi despre carte, ci despre Lucia Hossu Longin. Ganditi-va la acele lungi ceasuri de nesomn petrecute intr-o Dacie papuc, batand ziua si noaptea drumurile tarii, spre a-i gasi pe supravietuitorii Gulagului comunist, spre a sta de vorba cu ei, spre a se incarca practic de suferinta lor, apoi spre a o sublima in aceste filme. Ce a facut Lucia Hossu Longin rar au facut oamenii in Romania de azi. Ea a conservat o parte a memoriei noastre, care altfel ar fi fost cu totul intrata in mormant, odata cu cei care au avut de suferit de pe urma comunismului. Lucia Hossu Longin a avut puterea de a face ceea ce fiecare dintre noi ar fi trebuit sa faca si trebuie sa-i fim recunoscatori pentru asta. Fara Memorialul Durerii, nu cred ca as fi ajuns decat foarte tarziu la experientele mele personale ale intalnirii cu suferinta fostilor detinuti politici. Lucia Hossu Longin a creat o scoala a istoriei ignorate, un model de conservare a memoriei noastre. A facut toate acestea cu eforturi pe care numai ea le stie, cu ceasuri lungi risipite in aceste calatorii, cu ceasuri lungi in fata mesei de montaj, gandindu-se - si va rog sa ma credeti ca a fost o treaba deloc usoara - la ce sa renunte. Stai de vorba cu un om care a suferit atat de mult si care, la randul lui, incearca sa-si rezume 15 ani de temnita in 2-3 ore de poveste, apoi tu, la randul tau, esti silit sa rezumi aceste 2-3 ore de poveste in 10-15 minute, pentru ca la atat dramuia Televiziunea Romana episoadele. Lucia Hossu Longin trebuia sa se incadreze intr-un anume timing al emisiunii, nu trebuia sa-l depaseasca, era supusa unor rigori cumva departe de constiinta ei.
Din pacate, ceea ce vedem acum nu e decat o parte a suferintei celor care au avut de trecut prin inchisorile comuniste. Si aceasta parte o datoram eforturilor unui singur om - Lucia Hossu Longin. Iti multumim, Lucia!
Un curs despre libertate
Lucia Hossu Longin: Am sa dau citire pe scurt echipei mele, pentru ca o serie de 150 de filme de televiziune nu se realizeaza de unul singur, ci intr-o echipa. Productia: Octav Lungu, Gabriela Stefanescu, Lizica Dusca; sunet si mixaj: Ion Holtea, Tatiana Stoenescu, Ioan Dinuta; au colaborat: Mariana Ionita, Marioara Marciuc, Florin Ionita; ilustratia muzicala: Teodor Coman, ing. Lucian Ionescu; imaginea: Valentin Ilie, Mihai Truica, Alexandru Doru Spataru, Ion Cristodulo, Viorel Sergovici; redactori: Doina Teodoru, Alexandru Munteanu; montaj: Sebastian Chelu, Constantin Marciuc, Daniel Nita, Cristian Grosu; producator: Dan Necsulea.
Ce veti gasi in acest pachet? As raspunde: o comoara, rezistenta romaneasca de-a lungul a 50 de ani. Lucrez acum la un film despre Eugen Ionescu. L-am terminat si am descoperit, printre multele opinii ale marelui scriitor despre disidenti, o intrebare: "Se poate preda libertatea? Cine ar fi profesorul?". Seria noastra, as indrazni sa spun, este un curs despre libertate, predat chiar de catre cei care au fost pilde vii, victime in aceasta confruntare cu totalitarismul de tip comunist. Veti gasi vieti de oameni, nu vieti de sfinti si nici de eroi. Veti gasi partizanii din munti, primii care s-au ridicat pe baricade, din Bucovina: celebra Maria Cenusa, Vasile Motrescu, cel care a dorit sa moara in padure, dar a murit la zid, executat; studentii fagaraseni, oameni numai de 10 in facultate, care s-au dus in munti, stiind ca vor muri; mari demnitari ai tarii, ai interbelicului, care nu erau ca oamenii politici de astazi, pentru care politica e o prada, ci academicieni, carturari. Veti gasi modelele de credinta ale episcopilor greco-catolici si ale tuturor celor care au suferit pentru credinta. Femeile exceptionale ale Memorialului, de la Elisabeta Rizea la Nicole Valérie Grossu, la Anita Nandris si Doina Cornea. Exista cateva filme despre Banat, spatiul in care, incepand din anul 1945, a fost un teritoriu in care s-a experimentat teroarea: deportari, 1956, 1989. Exista in aceste 36 de DVD-uri portrete ale unor mari rezistenti, ca Tudor Greceanu, Corneliu Coposu, Constantin Ticu Dumitrescu, Ion Ioanid, Gheorghe Ursu, Richard Wurmbrand si multi altii, tinerii brasoveni din 15 noiembrie 1987, Vasile Paraschiv si generatia 1956 din Bucuresti, de la Drept, de la Medicina, de la Preotie, care au imaginat in 5 noiembrie 1956 o Piata a Universitatii, un protest, dar n-au apucat nici sa calce pe caldaramul Pietei, pentru ca au fost arestati. Nu mai sunt printre noi oameni din generatia asta: I.D. Sirbu, Stefan Aug. Doinas, Stefan Negrea, Alexandru Ivasiuc, Sergiu Al George. Sunt in sala Paul Mitroi, Mircea Tatos, Dan Ruseschi, Radu Sandulescu, Eusebiu Munteanu; Paul Goma e aproape de noi, de la Paris. Despre libertate ne-ar fi vorbit, daca nu era ucis in inchisoare, Gheorghe Ursu. Suferintele lui Babu Ursu in subsolul Directiei de Cercetari Penale din Rahovei, asa-numita zona ingrozitoare Katanga, m-au marcat pentru toata viata. Totdeauna ma intreb: ce faceam eu in anul 1985 cand, intr-o celula, era maltratat Babu Ursu? Ce faceam noi toti?
Serialul vine pana in ianuarie 1989, cand grupul de la Romania libera a scos un ziar clandestin. Tiparnita acestui ziar se afla la Muzeul Presei din Washington. Emil Constantinescu si Andrei Plesu au facut posibila atunci aceasta recunoastere. Dintre ei, nu mai este in viata tipograful Alexandru Chivoiu, care s-a sinucis in urma cu doi ani - era bolnav din anchete si realitatile romanesti de dupa 1989 nu l-au putut vindeca.
Noi toti, echipa noastra, am trait acesti 16 ani intr-o transee a memoriei, in lupta cu timpul. Timpul era inamicul nostru. Am vrut ca acesti oameni, aceste voci ale rezistentei sa nu piara, sa ramana o marturie de la ei, sa tinem minte ceea ce au trait cei de dinaintea noastra. Pentru ca foarte multi avem memoria scurta. Daca stau sa ma gandesc, in mai 1990, 80% din populatie a votat un demnitar comunist. Poti sa scrii istoria din arhive, din documente, dar cel mai frumos, cel mai tulburator e sa o scrii dupa ce i-ai avut in fata pe protagonistii ei, sa-i vezi in carne si oase.
Am fost de curand la Timisoara, cand s-au implinit 50 de ani de la miscarile studentesti, si m-am reintalnit cu liderii acestei generatii. Am avut un soc: Caius Mutiu si Aurel Baghiu, doi tineri superbi, liderii miscarii de acolo, erau acum in bastoane, cu pareze, de nerecunoscut, abia se tarau, dusi de catre cineva. Toti studentii din ‘56 au fost dusi in Balta Brailei, in niste lagare infernale. Timpul stat in apa, dormitul in baraci si pe bacuri si-au spus cuvantul.
Intr-un film la TVR, care se chema Marele jaf comunist, l-am vazut recent pe generalul Enoiu, tortionarul lui Goma, al lui Mircea Tatos, tortionarul luptatorilor din Fagaras. As putea spune ca n-a fost un om, ci un principiu al raului, pentru ca apare in legatura cu toate grupurile de rezistenti, era cel care era trimis de la Bucuresti sa bata, sa franga oase, sa omoare. L-am vazut dand lectii, pe un fotoliu, chemat sa spuna o parere ca un consultant de istorie. Sunt mai infloritori ca oricand Tudor Stanica, Plesita si altii. Le prieste probabil economia de piata.
Asta am facut in cei 16 ani si rezultatul il veti avea astazi: confesiuni, inchisori, lagare, moarte. Din aceasta suferinta atroce am extras lumina, nobletea, Dumnezeul, sira spinarii. Mircea Tatos imi spunea intr-un interviu, vorbind despre lumea de astazi: "uitati-va doamna, ascult oamenii vorbind, stau in fata unui cactus si se intreaba de ce nu apar struguri de acolo". Daca dupa o Romanie normala, in 1945 s-au ivit din ei atatia monstri cati a numarat Memorialul, cate fiare au existat in camerele de ancheta, in penitenciare si in munti, dupa 50 de ani de comunism la ce sa ne asteptam? In 1990 Soljenitin a fost intrebat de Bernard Pivot, la Apostrof, cat ii va trebui Rusiei ca sa revina in matca democratiei. Si el a raspuns: 200, 300 de ani. Dar noi? Daca vom scoate mai multe carti, mai multe filme, daca ne vom uita mai mult la Dumnezeu, vom grabi acest proces.
Vreau sa va multumesc tuturor celor care ati contribuit la acest proiect, acum, deci nu de-a lungul vremii, acum: Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania, Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania, Televiziunii Romane, Editurii Humanitas, TVR Media, Humanitas Multimedia. Recunostinta mea se indreapta spre studioului de film care, in mod nemeritat, a suportat in toti acesti ani tot felul de neplaceri. Redactia care a produs acest film deloc usor a fost desfiintata, nu mai exista ca entitate. N-ati vrea sa fiti in locul meu sa vedeti de cate ori am schimbat genericele acestui serial, pentru ca, de cate ori se schimba puterea politica si chiar din interiorul noii puteri politice, toata lumea voia sa schimbe formele. Le cer scuze colegilor mei pentru ca, din cauza mea, unii dintre ei au avut foarte mult de suferit. Va multumesc pentru aceasta seara.
Curajul Luciei Hossu Longin
Constantin Ticu Dumitrescu (presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania): Cu 16 ani in urma am avut prima intalnire la Asociatie cu d-na Hossu Longin. Am fost la inceput mirat de curajul incercarii pe care dansa a dorit sa ne-o prezinte. D-na Lucia Hossu Longin a scris o pagina pe care nimeni n-a indraznit nici macar sa o inceapa si, cu atat mai putin, s-o continue. De aceea eu vreau sa-i multumesc nu numai pentru curajul de a aborda aceasta tema, nu numai pentru profesionalismul si pentru daruirea pe care a avut-o, nu numai dansa, dar si echipa, ci mai ales pentru ca a stiut sa desprinda adevarul chiar din acele situatii. Pentru ca mai era un "adevar", acela al unor oameni care incercau sa transforme opera domniei sale prin a prezenta lucrurile altfel decat era normal: "Sa nu cumva sa-l prezinti pe Iuliu Maniu ca pe un erou". Ma intreb: daca ar fi lipsit Lucia Hossu Longin si Memorialul Durerii, oare Corneliu Coposu n-ar fi ramas acelasi "mosier", acelasi "spion care si-a petrecut viata la Paris", care nu stiu ce grozavii ar fi facut? Cred ca multi dintre dvs. isi amintesc ce a insemnat prezentarea episoadelor legate de Corneliu Coposu.
Pe aceasta carte care se lanseaza astazi, d-na Hossu Longin a scris: "D-lui Constantin Ticu Dumitrescu, de la care am invatat tot ce este bun si inaltator in aceasta carte". Va multumesc doamna, pentru tot ce ati facut! Incerc sa privesc in viitor si sper ca veti continua aceasta lupta, pentru ca nu sunteti un om care sa fiti invins de cineva sau de ceva.
A consemnat Razvan Braileanu