Pe aceeași temă
Descoperita ca subiect public imediat dupa 1989, rezistenta armata anticomunista a devenit destul de repede una dintre cele mai frecventate teme ale istoriei recente a Romaniei, alaturi de Gulagul romanesc si de Securitate. Ani de zile s-a scris in registre diferite despre subiect, de la apologiile datorate supravietuitorilor pana la denigrarile venite dinspre masivul contingent al fostilor angajati ai Securitatii. Istoricii s-au apropiat si ei de acest subiect, multi preferand doar sa publice documente sau sa le prelucreze sumar, altii incercand sa inteleaga, secvential, ce a fost in mod veridic rezistenta armata anticomunista. Rezistenta armata anticomunista a inceput la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, ca urmare a patrunderii trupelor sovietice in Romania, si a durat pana la inceputul anilor ’60, cand ultimii partizani/fugari izolati au fost capturati sau ucisi. Desi fenomenul a fost inregistrat in diferite zone ale tarii, el a cunoscut cea mai mare intensitate in regiunile montane.
Una dintre zonele in care fenomenul rezistentei armate anticomuniste a atins cote deosebite a fost cea a Muntilor Apuseni. Oamenii din zona au facut cunostinta dupa 1947-1948 cu actiunile derulate de statul comunist pentru preluarea controlului total asupra societatii. Masura “nationalizarii” padurilor detinute de persoane fizice, comunitati rurale, societati caritabile etc. i-a afectat in cea mai mare masura pe oamenii din regiunile montane, lipsiti de alte posibilitati de existenta. Locuitorii din Muntii Apuseni, asa-numitii moti, traiau de sute de ani din exploatarea padurilor si, in unele locuri, a minereurilor feroase si neferoase. Motii si-au manifestat uneori nemultumirile in mod public, dar autoritatile au intervenit cu promptitudine, arestand si inchizand numeroase persoane. De asemenea, desfiintarea Bisericii Greco-Catolice, extrem de populara in zona, a reprezentat o noua lovitura pentru multi moti, practic un atentat la vechiul lor mod de viata. Unii dintre cei persecutati pe motive politice si religioase au incercat sa scape de arestare intrand in clandestinitate, uneori constituindu-se in grupuri. In unele cazuri, fugarii au avut planuri de actiune anticomunista coerent formulate, in vreme ce, in altele, singura ratiune a strangerii impreuna era supravietuirea pana la ivirea unui moment politic favorabil, care ar fi permis inlaturarea regimului comunist. Uneori, grupurile se destramau din cauze diferite, dupa cum au existat si formatiuni care s-au contopit cu altele. Zona Muntilor Apuseni a cunoscut mai multe asemenea grupari anticomuniste.
Un militar profesionist: Nicolae Dabija
Nicolae Dabija s-a nascut la 13 (sau 18) aprilie 1907 in orasul Galati, judetul Covurlui (astazi Galati), in familia unui tamplar. Ramas orfan de tata la 9 ani, copilaria si adolescenta i-au fost marcate de privatiuni. Din cauza problemelor materiale, in 1922 a intrerupt cursurile Liceului teoretic “Vasile Alecsandri” din Galati si s-a angajat ca functionar la o banca. In 1926 a intrat voluntar in armata, la Regimentul 13 Dorobanti Iasi, ceea ce avea sa fie inceputul carierei sale militare. Tanarul Dabija era apreciat de superiori, iar acestia l-au indemnat sa-si completeze studiile, astfel incat in 1926-1927 a urmat cursurile Liceului Militar din capitala Moldovei. Aceasta i-a permis sa intre prin concurs la Scoala Militara de Ofiteri de Infanterie de la Sibiu, pe care a absolvit-o in 1929. In anii urmatori a trecut prin diferite regimente, dar si pe la Liceul Militar “Ferdinand I” din Chisinau, unde a fost indragit de elevi. S-a casatorit in 1933 cu Florica Angheluta, dar nu a avut copii. Sentimentele sale anticomuniste, de altfel comune cvasitotalitatii ofiterilor romani, explica aderarea la asociatia Romania anticomunista, in anul 1936.
Pe 15 octombrie 1941, capitanul Nicolae Dabija a fost trimis pe frontul de Rasarit cu Regimentul 38 Infanterie. A participat in mod activ la luptele din Peninsula Kerci si din Caucaz, in 1942-1943. Confruntarile de aici l-au facut unul dintre cei mai cunoscuti ofiteri romani de rang inferior. Recunoscandu-i-se meritele, Nicolae Dabija avea sa fie decorat atat de romani (a obtinut inclusiv Ordinul “Mihai Viteazul” clasa a III-a), cat si de aliatii germani (“Crucea de Fier” clasa I si clasa a II-a). Potrivit unor informatii, Nicolae Dabija vorbea foarte bine limba rusa. El si-a alcatuit o echipa de sapte militari, care, echipati asemeni sovieticilor, treceau periodic - uneori la 3-4 zile - in liniile Armatei Rosii. Comandoul urmarea obtinerea de informatii despre dispozitivul local sovietic, ofiterul roman avand obiceiul de a lasa note de genul: “Pe aici a trecut capitanul Dabija”. Uneori romanii se intorceau in propriile linii si cu prizonieri. Ofiterul roman a participat la luptele pentru apararea Crimeii in toamna anului 1943-primavara anului 1944 si a fost ranit de doua ori, in cele din urma fiind evacuat in tara. Este de inteles de ce, atunci cand sovieticii au reusit sa reocupe Crimeea, ei l-au cautat pe ofiterul roman care pur si simplu ii sfidase, provocandu-le pierderi importante. Datorita ranii din Crimeea, care i se deschisese, dar si imbolnavirii de erizipel, maiorul Nicolae Dabija a ramas in spital si nu a participat la luptele de pe frontul de Apus. De la 1 decembrie 1944 a continuat sa serveasca la Regimentele 4 si 10 Graniceri.
Dupa incheierea celui de-al doilea razboi mondial, prin Decretul regal 1783/4 iunie 1945, Nicolae Dabija a primit din nou Ordinul “Mihai Viteazul” clasa a III-a cu spade. La cererea sa, la 22 iulie 1946 a fost trecut in cadrul disponibil. Datorita decorarii sale cu “Mihai Viteazul”, maiorul Nicolae Dabija a fost improprietarit cu cinci hectare de pamant langa Arad, mai precis la Aradul Nou, unde s-a si stabilit cu sotia dupa 1946.
Insa rusii nu aveau obiceiul sa-i uite pe cei care le produsesera importante pierderi in timpul razboiului. Pentru a scapa de grave si previzibile consecinte, Nicolae Dabija s-a ascuns. El avea sa fie mentionat in actele Securitatii drept “criminal de razboi”, dar fara a se preciza care erau crimele sale.
Fratii Macovei
Familia Macovei (apare si sub forma Macavei) era una dintre familiile respectabile din comuna Bucium (sau Bucium Muntari), actualul judet Alba. Nicolae Macovei a fost inainte de 1940 comisar in Siguranta Generala a Statului, calitate in care le-ar fi cercetat pe activistele comuniste Ana Pauker si Constanta Craciun. Deoarece comportamentul sau fusese civilizat, N. Macovei a fost doar pensionat in 1945 si lasat in pace o vreme. Revenit in comuna Bucium, a intrat in conflict cu Ioan Jurj, seful comunistilor locali. A reusit sa scape de arestare, desi in urmarirea lui (si a fratilor sai) au fost angrenate importante forte represive. Ceilalti frati Macovei aveau profesii diverse: Alexandru era ofiter, Traian era subinginer, Viorel era avocat. Ei erau nepotii lui Stefan Ciceo Pop, fost fruntas al Partidului National din Transilvania.
Daca e sa dam crezare sintezelor Securitatii, fratii Traian si Alexandru Macavei erau urmariti de jandarmerie in vara anului 1948 pentru contrabanda cu aur si pentru furt. Traian a ranit patru politisti care-l urmareau, apoi a plecat in munti impreuna cu fratele sau Alexandru. Ei au ucis in timpul unei lupte, in octombrie 1948, doi plutonieri majori de jandarmerie (se pare ca ultima actiune s-a produs in Rosia Montana). In 1948, fratii Traian, Alexandru si Nicolae Macavei erau mentionati intr-un document al Securitatii ca initiatori ai unui grup de rezistenta armata anticomunista in sud-estul Muntilor Apuseni.
Constituirea Frontului Apararii Nationale. Corpul de Haiduci
In contextul schimbarilor politice importante din Romania, maiorul Nicolae Dabija a intrat in contact cu persoane implicate in rezistenta anticomunista. Prin intermediul maiorului deblocat Ion Opreanu, in februarie 1948, Dabija i-a cunoscut pe fratii Macovei. Avea sa se constituie astfel organizatia Frontul Apararii Nationale. Corpul de Haiduci (mai apare si sub numele de Frontul Apararii Patriei Romane). Decizia maiorului de a se angaja in lupta anticomunista avea sa primeasca un impuls ca urmare a arestarii fratelui sau, maiorul Mircea Dabija, membru in organizatia Rezistenta spirituala (grupul Turda), de sub conducerea comandorului Vania Dicescu. Securitatea avea sa-i considere pe Nicolae Dabija si pe Traian Macovei drept liderii Frontului Apararii Nationale. In faza initiala, organizatia a difuzat manifeste antiguvernamentale sub forma de proclamatie, manifeste elaborate de maiorul Dabija.
La 19 decembrie 1948, maiorul Dabija a avut o consfatuire cu fratii Traian si Alexandru Macovei, precum si cu liderii gruparilor anticomuniste din judetul Alba. Pe 22 decembrie 1948, grupul Dabija-Macavei (in continuare grupul Dabija) a atacat Perceptia Teius, de unde a luat 310.000 de lei, pentru a-si procura armament, munitie, masini de scris, un sapirograf si 100 de percutoare pentru confectionarea minelor, dar probabil si pentru a marca deschis lupta impotriva regimului. S-a planuit si atacarea depozitului de armament de la Campeni si cazarma Batalionului de Vanatori din aceeasi localitate.
Grupul Dabija opera pe versantul oriental al Muntilor Apuseni, mai exact pe Muntele Runculetul Grosilor, sub Muntele Mare, judetul Turda, in apropierea comunelor Bistra si Campeni. Zona era montana, neprielnica agriculturii. Din acest motiv, cei mai multi locuitori isi castigau existenta muncind in padure la taierea si transportarea lemnului, dar si din pescuit si vanat. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, motii din zona facusera parte din Batalionul 1 Fix, iar dupa incheierea pacii multi au continuat sa detina arme si efecte militare.
Maiorul Dabija si cativa dintre apropiatii acestuia s-au deplasat in toamna anului 1948 la circa 20 de km nord-est de Campeni, pe Muntele Mare, la cota 1201, unde au ales un loc pentru instalarea taberei. Potrivit unei marturii, au fost construite doua adaposturi mari, captusite cu barne de brad. Alte date mai amanuntite - furnizate de documentele de arhiva si de martori - scot in evidenta ca pentru a se adaposti si a se putea apara partizanii au construit “o cazemata foarte bine reusita si intarita din lemn si piatra”. Cazemata inca mai era vizibila si dupa 40 de ani. “sEat a fost sapata in coasta unui munte acoperit de molizi: podeaua, peretii si tavanul au fost facute din grinzi rotunde de molid si armate la fel ca in lucrarile miniere. Apoi a fost acoperita cu glii de pamant si iarba peste care s-au implantat braduti pentru a masca mai bine locul. Inauntru, pe lateral si-n fund erau injghebate paturi de scanduri (priciuri) unde puteau sa se adaposteasca chiar 50 sdet persoane. Intrarea era la nivelul solului, orientata spre vale. Tot spre vale erau si doua gemulete cu sticla (...). Inauntru, chiar langa intrare, in ambele parti erau doua masute de lemn, iar in partea stanga o vatra inchisa cu un cos care iesea printre glii numai pana la nivelul solului. In aceasta vatra se aprindea un foc abia palpait pentru a mai dezgheta atmosfera.” Grupul a stat in cazemata intreaga iarna a anului 1948-1949. Se facea de paza in permanenta, conform unui grafic stabilit de maiorul Dabija, nefiind exceptat nici un membru al grupului, nici macar femeile. Maiorul Dabija si-a organizat oamenii din directa subordine in grupe si a realizat un program de instruire militara. De asemenea, s-au confectionat mine din bucse de caruta, care contineau trotil si capse. In vederea mentinerii disciplinei, tot maiorul Dabija a redactat un regulament militar, incluzand indatoriri, recompense si pedepse, precum si un juramant, preconizat a fi depus pe 4 martie 1949.
Cei mai multi membri ai grupului din munti erau straini de zona. Intelegem de ce, daca din punct de vedere “tehnic si administrativ” conducerea o avea maiorul Dabija, in ceea ce priveste orientarea in teren un rol important a revenit lui Traian Ihut si ex-plutonierului Ioan Scridon, fost sef al postului de jandarmi Sohodol pana in 1947, cand a fost dat afara din Jandarmerie. Traian Ihut s-a nascut in 1917, in comuna Bistra, judetul Turda, intr-o familie de tarani mijlocasi. Membru al Partidului National Taranesc, el a fost condamnat in anul 1947 la sase luni inchisoare “pentru port ilegal de arme”. Disparuse de la domiciliu in anul 1948, gasindu-si adapost in muntii din regiunea Turda. Ihut era considerat un patriot in regiunea sa natala. Un alt partizan care cunostea zona era Nicolae Salagea, zis Misu, din satul Dealul Capsei, comuna Campeni. Tinand cont de aceste atuuri, nu este de mirare ca de aprovizionare s-au ingrijit Traian Ihut si Nicolae Salagea, zis Misu. Informatiile despre organizatiile “de masa” aflate sub control comunist, primirea si expedierea corespondentei au fost asigurate de eleva Alexandrina Pop, din comuna Bistra (in sursele orale ea apare ca studenta la Cluj inca din 1946, in timpul campaniei electorale din acel an indemnandu-si consatenii sa voteze impotriva comunistilor). Pentru a-si acoperi activitatea in organizatia de rezistenta, aceasta declara in comuna ca era eleva la Scoala Normala din Cluj, in realitate ea stand in cazemata din munte, alaturi de ceilalti luptatori anticomunisti. Din cand in cand, la sarbatori, Alexandrina Pop facea deplasari in comuna Bistra si in Campeni, ca si cand ar fi venit acasa cu invoire sau in vacanta. De asemenea, ea era si infirmiera grupului, in acelasi timp indeplinind si misiunea de a-i conduce in tabara din munte pe cei sositi pentru a lua legatura cu grupul in vederea instruirii si participarii la lupta anticomunista.
In comunele judetului Alba au fost constituite grupuri de sprijin inarmate si o retea care furniza informatii despre miscarea autoritatilor. Au fost recrutati membri inarmati, care erau asteptati in tabara din munte dupa 1 martie 1949.
Planurile si pregatirile maiorului Nicolae Dabija
Maiorul Dabija intentiona sa unifice sub comanda lui toate grupurile anticomuniste din Muntii Apuseni, dar si sa-si coordoneze actiunile cu luptatorii anticomunisti din Banat, Muntii Fagaras s.a.m.d. Planul lui era ca, in momentul in care grupul pe care il comanda direct ar fi atins 100 de luptatori, sa declanseze insurectia si sa atace depozitele de armament, dar si sediile institutiilor de stat, inclusiv ale Securitatii si Militiei. Dupa inarmarea in acest fel a oamenilor, maiorul Dabija avea in vedere capturarea punctelor strategice. Securitatea avea sa sustina ulterior ca Frontul Apararii Nationale se pregatea de “actiuni puternice” pentru vara anului 1949. In cazul in care ar fi izbucnit un razboi - marea speranta a partizanilor, dar si a unei importante parti a populatiei (e de presupus ca a celei mai mari) -, Nicolae Dabija intentiona sa blocheze defileele Muresului, Somesului, Oltului, Prahovei, Dornei si sa efectueze actiuni de sabotaj in regiunea petroliera Ploiesti. Nicolae Dabija si Alexandrina Pop au redactat si multiplicat o proclamatie adresata motilor, scopul fiind crearea unei atmosfere propice declansarii unei revolte anticomuniste de masa. Convingerea liderului organizatiei era ca populatia avea sa se ridice la lupta si sa treaca la hartuirea trupelor sovietice in cazul izbucnirii razboiului. Unii martori sustineau ca maiorul Dabija conta in actiunea sa si pe ajutorul unitatilor de vanatori de munte din Campeni si Abrud.
Pentru a-si spori sansele de reusita in lupta anticomunista, precum si pentru a afla date cat mai sigure despre izbucnirea asteptatului razboi, organizatia a cautat sa-si faca, in 1948, legaturi in lumea reprezentantelor diplomatice din Bucuresti. Prin maiorul deblocat Nicolae Nitescu, cumnatul sau, maiorul Nicolae Dabija urma sa primeasca mesaje cifrate. Ulterior, asupra lui Nitescu s-au gasit atat cifrul, cat si un chestionar care cuprindea informatii cu caracter politic si militar pe care trebuia sa le transmita lui Dabija. Un cifru de acelasi tip avea sa fie gasit si asupra liderului organizatiei. Prin Mihai Angheluta, fost functionar in Ministerul de Externe, de asemenea cumnat (sau var prin alianta) cu el, Dabija spera sa stabileasca legaturi cu diplomatii occidentali la Bucuresti. El a reusit sa obtina o audienta la consulul turc din Bucuresti prin intermediul Mariei Vasian (care se pare ca era cadru medical si facea injectii sotiei diplomatului turc amintit), sub pretextul ca vrea obtinerea unei vize. In timpul audientei, Dabija i-a destainuit consulului ca este comandantul unei importante organizatii anticomuniste si l-a rugat sa-i intermedieze legatura cu Misiunea Americana, inmanandu-i in acest scop si un memoriu scris in limba franceza. Desi initial turcul s-a aratat dispus sa-l ajute, peste cateva zile raspunsul a fost negativ.
Tot la Bucuresti, in mai 1948, maiorul Dabija a stabilit legatura cu generalul Dumitru Petrescu, fost atasat militar al Romaniei la Washington, comunicandu-i acestuia intentiile organizatiei si ca se pune sub ordinele sale. Generalul Petrescu urma sa dea un ajutor important organizatiei prin relatiile pe care le avea cu occidentalii, indeosebi cu americanii.
Maiorul Nicolae Nitescu a procurat grupului din Apuseni explozibil si tuburi amortizante, precum si niste piese care faceau parte din dispozitivele de alarma pe care le avea in vedere Dabija, construite la ateliere din Capitala. In decembrie 1948-ianuarie 1949, un curier al maiorului Dabija, pe nume Cosma, s-a deplasat la Bucuresti, unde prin intermediul lui Nitescu a achizitionat diferite materiale (coli de hartie, o pereche de bocanci, un stilou, plicuri, o pila de fierastrau, smirghel, sfoara, ace de cusut si alte obiecte casnice).
La inceputul anului 1949, grupul Dabija avea 24 de membri, plus un numar important de sustinatori in localitati. Dintre acestia, ii cunoastem nominal, pe langa cei deja amintiti, pe mai multi dintre ei: Avram Ihut si Ion Ihut, ambii din Bistra; Misu Ioan din Dealul Capsei, comuna Bistra; Ioan Oarga, student la Academia Comerciala din Brasov; Simion Moldovan, student la Academia Comerciala din Bucuresti. Se mai afla in tabara din munti si sotia maiorului Dabija.
Liga Apuseana a Motilor (LAM) si colaborarea cu Frontul Apararii Nationale. Corpul de Haiduci
Frontul Apararii Nationale. Corpul de Haiduci a beneficiat si de ajutorul unor organizatii subversive din localitatile mai mari din jurul Muntilor Apuseni, dupa cum reiese din memoriile unor contemporani. Spre exemplu, Alexandru Lazar, magazioner la intreprinderea Industria Sarmei, din Campia Turzii, dar originar din comuna Musca, situata intre Bistra si Baia de Aries, a ajutat grupul Dabija (dar se pare ca si grupul capitanului Diamandi Ionescu, care actiona in vecinatate) cu echipament si alimente. Ba mai mult, el a initiat chiar constituirea unei organizatii de sprijinire a partizanilor, de propaganda anticomunista, pentru ca intr-un moment favorabil sa treaca la actiune deschisa. Gruparea a primit numele de Liga Apuseana a Motilor. Alexandru Lazar a intocmit un manifest anticomunist, pe care prin intermediul catorva colegi si prieteni din Campia Turzii, Turda, Cluj etc. l-a difuzat in diferite locuri din tara. Batut la masina, manifestul era pus in cutii de chibrituri, distribuite apoi fie direct unor persoane, fie prin oferirea amabila a unui foc in vederea aprinderii tigarii si “uitarea” in mana fumatorului, fie prin scaparea pe jos in aglomeratii, de unde erau ridicate intamplator de trecatori. Lazar a inmanat un astfel de manifest unui ucenic, al carui tata se inscrisese in partidul comunist, iar tanarul l-a depus la secretarul organizatiei de partid de la Industria Sarmei. Filat de Securitate timp de mai multe saptamani, Alexandru Lazar a fost prins in primavara anului 1949 in timp ce urca la munte in vederea intalnirii cu fratii Macovei si cu alti partizani. In acel moment avea la el cateva perechi de bocanci pe care le achizitionase cu sacrificii pentru partizani.
(Continuare in numarul urmator)