Soimii patrieiStenograma sedintei Secretariatului C.C. al P.C.R. din ziua de 19 septembrie 1977

Fara Autor | 31.08.2007

Pe aceeași temă

Cand pregateam textul de mai jos pentru paginare, mai multi din redactie si-au amintit cum au fost "soimi" si radeau in hohote de discutiile serioase purtate la nivelul CC al PCR. Decana de varsta, Mara Stefan, si-a amintit drama traita de fiica ei in momentul in care a fost facuta soim al patriei: copilul de 4 ani a inceput sa planga si sa racneasca din strafundurile inimii: "eu nu vreau sa fiu soim, eu vreau sa fiu urs!". Chiar si la patru ani, instinctul libertatii a functionat fara gres. Stenograma de mai jos da masura procesului avansat de spalare a creierelor instrumentat de Nicolae Ceausescu, secondat de slugile sale din CC al PCR. (R. P.)

 

Nota cu privire la drapelul, ecusonul si insigna Organizatiei Soimii patriei

 

In proiectul regulamentului Organizatiei Soimii patriei se prevede: "Fiecare grupa de soimi ai patriei primeste un drapel care are pe o parte drapelul tricolor, iar pe cealalta parte insigna Organizatiei imprimata pe fond rosu".

In conformitate cu aceasta prevedere Biroul consiliului National al Organizatiei Pionierilor si Biroul Comisiei pentru indrumarea activitatii Organizatiei Soimii patriei supun spre aprobare proiectul drapelului, insignei si ecusonului Organizatiei Soimii patriei.

Drapelul Organizatiei Soimii patriei din Romania simbolizeaza caracterul de masa al organizatiei de copii si legatura sa indisolubila cu Organizatia Pionierilor.

Drapelul este de forma dreptunghiulara, de culoare rosie; pe o parte va fi drapelul tricolor, iar pe cealalta parte in centrul drapelului va fi asezata emblema Organizatiei care se va institui ca insigna si ecuson.

In jurul emblemei inscrisa cu litere majuscule de culoare galbena se afla inscriptia "Organizatia Soimii patriei din R.S. Romania."

Modelul drapelului, insignei si ecusonului, dimensiunile si culorile acestora sunt cele prevazute in anexa.

 

Uniforma soimilor pentru activitati zilnice

 

1. Pentru fetite:

fustita albastra (pantalon albastru);

bluza portocalie cu epoleti;

funda rosie cu tricolor;

palarie albastra;

ciorapi albi;

ecuson.

2. Pentru baieti:

pantalon albastru (lung si scurt);

bluza portocalie cu epoleti;

funda rosie cu tricolor;

sapca albastra;

ciorapi albi;

ecuson.

 

La sedinta au participat tovarasii Nicolae Ceausescu, Cornel Burtica, Ilie Verdet, Dumitru Popescu, Emil Bobu, Stefan Andrei, Ion Stanescu, Iosif Banc, Aurel Duma, Constantin Dascalescu, Iosif Uglar.

Au fost invitati tovarasii Petre Lupu, Vasile Vilcu, Suzana Gadea, Traian Stefanescu, Constantin Bostina, Teodor Coman, Nas Leon.

Tov. Nicolae Ceausescu: Cu ordinea de zi sunteti de acord, tovarasi? Nu sunt obiectii? Atunci sa trecem la primul punct.

Punctul 1: Raport cu privire la constituirea si activitatea organizatiei "Soimii patriei".

Fata de prevederile actuale, in regulament, ce doriti sa se schimbe? Care sunt cauzele ce fac necesara schimbarea regulamentului si celelalte masuri propuse?

Tov. Constantin Bostina: La sedinta de Secretariat s-a aprobat anul trecut ca sa aplicam Regulamentul experimental. In procesul de aplicare, au aparut cateva probleme legate de atributiile si cerinta atragerii comisiilor si comitetelor de femei la grupele care cuprind copii care nu sunt scolari. In rest, propunem ca Regulamentul sa fie aprobat in forma definitiva.

Tov. Ilie Verdet: Atributiile comisiilor sunt prevazute mai in detaliu.

Tov. Constantin Bostina: Da, ca sa nu mai facem instructiuni de aplicare.

Tov. Nicolae Ceausescu: De ce introduceti notiunea de "drapel"?

Tov. Constantin Bostina: In forma veche era "fanion". Dar, din practica activitatilor am vazut ca, fiind prea mic, sunt anumite dificultati in folosirea lui si l-am transformat in drapel, de dimensiuni mai reduse.

Tov. Nicolae Ceausescu: Afirmati ca faceti propuneri de imbunatatire, dar ce fel de imbunatatire este aceasta ca, in loc de vechea formulare "sunt fii credinciosi ai poporului si partidului", propuneti formularea "se pregatesc pentru a deveni fii credinciosi ai poporului si partidului"?!

Tov. Constantin Bostina: In schimbarea acestei formulari am plecat de la ideia ca ei sunt in procesul de formare, de educare, pentru a deveni fii de nadejde ai patriei.

Tov. Nicolae Ceausescu: Ce intelegeti prin proces de formare? Cand s-au nascut, nu s-au nascut fii ai patriei? Este o conceptie gresita la voi. Nu sunt fii ai poporului? Este nevoie de un anume proces de pregatire pentru a deveni fii ai poporului? Atunci, ai cui fii sunt?! In alta ordine de idei, de ce n-ati lasat formularea veche: "in cadrul Consiliului pionierilor se constituie Comisia pentru indrumarea activitatii Organizatiei Soimii patriei" si ati introdus acolo judetul, municipiul?

Tov. Constantin Bostina: Le-am enumerat la rand, cu toate.

Tov. Nicolae Ceausescu: De ce? Pentru ca este mult mai clar si  bine in vechea formulare.

Tov.  Emil Bobu: Am si eu o problema: cred ca n-ar fi mai bine sa introducem si bluze albe.

Tov.  Nicolae Ceausescu: Da, deocamdata sa lasam uniformele asa cum sunt.

Tov. Petre Lupu: Accentul sa se puna pe joc, pe cantec, pe povestiri. Aici au intercalat, intre acestea, si activitatile de educatie igienico-sanitara.

Tov. Nicolae Ceausescu: Da, au introdus la mijlocul articolului problema educatiei igienico-sanitare. Sa tratati separat partea educativa, cantecele, jocurile si pe urma sa cuprindeti, la sfarsit, partea sanitara.

Tov. Petre Lupu: Automat, toti copiii la 4 ani sunt membrii organizatiei "Soimii patriei"?

Tov. Nicolae Ceausescu: Nu stiu daca trebuie sa introducem cerere ca sa fie "Soimi ai patriei"!

Tov. Leonte Rautu: Ar trebui formulat astfel: "toti copiii sub 7 ani fac parte din organizatia "Soimii patriei".

Tov. Ilie Verdet: Este organizatia copiilor de la 4 pana la 7 ani. Daca se introduce conditia unui "acord", se pune intrebarea cum sa-si dea copiii acordul, verbal?

Tov. Constantin Bostina: Scopul este educativ.

Tov. Petre Lupu: Se vorbeste undeva despre recompensarea copiilor prin evidentierea in fata grupei sau clasei respective, prin acordarea de diplome, premii, insigne si altele, iar pentru cei care nu respecta regulile de comportare se amana acordarea recompenselor, urmand sa fie discutati in fata grupei sau clasei.

Tov. Nicolae Ceausescu: O asemenea masura este foarte buna. Sigur ca nu toti pot primi recompense si acest procedeu este bun, este educativ.

Tov. Traian Stefanescu: Tovarase secretar general, noi suntem totusi la un an de la aplicarea acestui proiect si va raportam ca prevederile in discutie au fost verificate in activitatile practice si au dat rezultate, sigur, la proportiile respective. De aceea va marturisim ca noi credem ca este bine cum este formulat.

Tov. Nicolae Ceausescu: Tovarasul Lupu a ridicat problema amanarii recompenselor. Dar nu este obligatoriu sa se dea la toti recompense. Aceasta constituie un stimulent.

Tov. Ilie Verdet: Sa se dea celor cu activitate deosebita.

Tov. Iosif Uglar: In raport se prevede ca s-au constituit organizatii "Soimii patriei" in 2.399 comune. Dar noi avem 2.700 comune. Ce s-a intamplat cu restul de comune?

Tov. Constantin Bostina: In celelalte comune, unde nu s-au constituit, sunt subordonati comisiilor judetene, asa cum s-a procedat si la pionieri. De aceea este aceasta diferenta fata de numarul comunelor.

Tov. Constantin Dascalescu: La capitolul IV se prevede: "Fiecare grupa de soimi ai patriei primeste un drapel care are pe o parte drapelul tricolor, iar pe cealalta parte insigna organizatiei imprimata pe fond rosu". De ce asa?

Tov. Nicolae Ceausescu: Asa a fost si pana acum?

Tov. Constantin Bostina: Asa a fost si la pionieri; am mers pe ideea de a asigura continuitate, pentru apropierea de pionieri. Si, totodata, invata mai usor sa cunoasca tricolorul.

Tov. Nicolae Ceausescu: Bine. Materialul mai cuprinde o serie de propuneri. Suntem de acord cu ele? Da. Atunci, se aproba, cu observatiile facute.

Tov. Traian Stefanescu: Tovarase secretar general, noi am propune ca pentru soimii patriei sa existe o singura uniforma, renuntandu-se la uniforma de gradinita. Ne gandim, totodata, si am vrea sa stim daca sunteti de acord, ca si pentru elevi sa concepem o uniforma unica de elev si pentru pregatirea militara. In momentul de fata avem doua uniforme: de elev si pentru pregatirea militara. Va rugam sa acceptati sa va prezentam niste propuneri in legatura cu o singura uniforma. Pe ansamblu, sa ne gandim la niste elemente de uniforma. Am vrea sa stim daca ati impartasi o asemenea idee, ca sa pregatim niste propuneri. Aici, la "Soimii patriei", ar fi un prim pas. Aceste uniforme pentru elevi sunt procurate din fondurile parintilor.

Tov.  Nicolae Ceausescu: La pionieri cum este acum?

Tov. Constantin Bostina: Este uniforma de pionieri care se poarta la activitatile pionieresti, iar pentru scoala este uniforma de scoala.

Tov.  Nicolae Ceausescu: Sa ne mai gandim putin, daca este cazul sa realizam o singura uniforma. Cat executa pregatirea pentru apararea patriei?

Tov. Traian Stefanescu: Perioada prezentei in UTC. Poate sa studiem, sa vedem niste variante.

Tov.  Iosif Uglar: Cred ca uniforma privind pregatirea pentru apararea patriei sa fie totusi aparte.

Tov. Nicolae Ceausescu: Sa ne gandim. Deocamdata sa ramana uniformele stabilite. Insa, mai bine ar trebui sa va ganditi, si voi si Ministerul Invatamantului, la anumite probleme in legatura cu scolarizarea tinerilor, cunoscand ca tovarasii de la armata semnaleaza ca un numar prea mare de tineri incorporati n-au decat 4-5-6 clase. La aceasta trebuie sa ne gandim cu precadere! Noi am mai discutat aceasta problema, dar trebuie sa reflectati mai serios cum sa actionam - eventual pe zone; trebuie sa luam masuri pentru ca tinerii respectivi sa termine scoala. Sa nu judecam dupa aceste cateva procente; ele reprezinta totusi un numar mare de tineri.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22