Ministrul Justiţiei anunţă propunerea pentru şefia Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată si Terorism, la finalul unui proces de selecţie lipsit de transp

T.d. | 09.04.2015

Pe aceeași temă

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a făcut joi o propunere pentru şefia Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Este vorba despre procurorul şef al DIICOT Iaşi, Daniel Constantin Horodniceanu. Ajuns în acest punct, procesul de selecţie a dat dovadă de lipsă de transparenţă pe tot parcursul.

“ În cadrul dialogului cu ministrul justiției, domnul procuror Daniel Constantin Horodniceanu a identificat și prezentat obiective și măsuri clare și pragmatice privind eficientizarea activității structurii, dovedind abilități de organizare, comunicare, spirit de echipă și viziune strategică asupra direcțiilor de dezvoltare a DIICOT”, transmite Ministerul Justitiei (MJ) într-o formulare ambiguă.

Propunerea a fost trimisă, astăzi, Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit MJ.

Daniel Horodniceanu conduce DIICOT Iaşi din 2012. În 2009 a captat atenţia presei fiind coordonatorul unui dosar care a dus la destructurarea unei reţele de contrabandă cu usturoi. Este procurorul care a făcut prima sesizare la Ministerul Transporturilor asupra ilegalităţii garanţiei lui Gruia Stoica în afacerea CFR. În ultimii ani, la DIICOT Iaşi a mai fost instrumentat un dosar complex, cu personaje celebre din politică, mediul de afaceri și cel medical sau chiar din Poliţie, acuzate de relații sexuale cu minore cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani.
 

Procedura de selecţie – lipsită de transparenţă

În septembrie 2012, după lovitura dată statului de drept, președintele Comisiei Europene de la acea vreme, Emanuel Durrao Barroso i-a transmis  premierului român o scrisoare cu 11 puncte, pe care Victor Ponta a promis că le va respecta. Punctul 7 al scrisorii viza introducerea unui proces transparent de numire a procurorilor șefi. ”Un astfel de proces transparent ar trebui să includă depunerea unor candidaturi deschise, fondate pe criterii de experienţă profesională, integritate şi rezultate pozitive în acţiunea anticorupţie”.

În plus, în raportul MCV din 28 ianuarie 2015 (Vezi AICI) se face următoarea recomandare precisă:

  • Să se asigure ca procedura de numire a noului procuror șef al DIICOT este transparentă și bazată pe merit.

La data de 6 martie, cinci organizații neguvernamentale au transmis ministrului Justiției o scrisoare deschisă  în care i-au solicitat să respecte recomandările Comisiei Europene. Grupul pentru Dialog Social, Freedom House, Expert Forum, Institutul pentru Politici Publice și Centrul Român pentru Politici Europene au solicitat transparentizarea procesului de selecție prin publicarea tuturor documentelor depuse de candidați – CV-uri și scrisori de intenție –, precum și criteriile de selecție în baza cărora ministrul a operat. Cele cinci ONG-uri au cerut ca „dialogul” de la Ministerul Justiției să fie organizat ca un veritabil interviu  în fața unei comisii din care să facă parte procurorul general şi un psiholog.
 

Un ministru ambiguu

De la un cap la altul al procesului de selecţie al candidatului pentru funcţia de procuror şef al DIICOT, Ministerul Justitiei şi şeful său, Robert Cazanciuc, au dat dovadă de lipsă de transparenţă.

Şase candidaţi şi-au depus candidaturile pentru sefia DIICOT: Nicolae Lupulescu,  Adrian GlugăElena Giorgiana Hosu, Ioana-Bogdana Albani, Cătălin-Laurențiu Borcoman, Daniel-Constantin Horodniceanu.

În urma unei monitorizări a procesului de selecţie pentru şefia DIICOT, revista22 a constatat şi a scos în evidenţă mai multe semne de întrebare. revista22 a cerut ministrului Robert Cazanciuc sa furnizeze, in baza Legii nr. 544/2002 a liberului acces la informaţiile de interes public, detalii legate de procedura pe care s-a bazat selecţia în cauză, dar s-a lovit de refuzul Ministerului Justiţiei de a ni le acorda.

Astfel, procesul de selecţie s-a dovedit lipsit de transparenţă, ministrul Justiţiei ignorând recomandările Comisiei Europene în privința numirii procurorului șef al DIICOT.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22