Sase candidati s-au inscris in cursa pentru sefia DIICOT. Robert Cazanciuc, tot opac. Vezi cine sunt candidatii. Revista 22 continuă monitorizarea selectiei

Fara Autor | 18.03.2015

Pe aceeași temă

Sase candidati si-au depus candidatura pentru functia de procuror sef DIICOT si incepând de astăzi, ar trebui să aibă loc ”dialogurile” ministrului Justiției cu acestia. Conform site-ului Ministerului, unul dintre candidați s-a retras. Printr-o formulare ambiguă, comunicatul oficial nu precizează cine este acesta, mulțumindu-se să facă publice numele celor șase procurori înscriși până la termenul limită de depunere a candidaturilor. Este vorba despre Nicolae Lupulescu,  Adrian GlugăElena Giorgiana Hosu, Ioana-Bogdana Albani, Cătălin-Laurențiu Borcoman, Daniel-Constantin Horodniceanu.

 

Ministrul Justiției încalcă prevederile legii liberului acces la informații de interes public.

 

Selecția este cât se poate de opacă, ministrul justiției încălcând recomandările Comisiei Europene în privința numirii procurorului șef al DIICOT. În ciuda faptului că revista 22 a cerut ministrului Robert Cazanciuc să furnizeze, în baza Legii nr.544/2002 a liberului acces la informații de interes public, informații legate de procedura pe care intentioneaza s-o urmeze in aceasta selectie, Ministerul Justiției refuză să ni le acorde.

 

Ce se știe despre cei șase procurori care vor să conducă DIICOT

 

1. Nicolae Lupulescu este procuror militar cu grad de general şi a condus Secţia Parchetelor Militare din Parchetul General din noiembrie 2014, fiind delegat ca şef adjunct al structurii de parchet militar din DNA, Secția de combatere a infracțiunilor de corupție săvârșite de militari.

2. Adrian Glugă conduce structura DIICOT Craiova din 2009. Și-a început cariera în 1998, când a fost numit procuror stagiar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova. În DIICOT Dolj activează din 2005.  In 2010 a fost pentru o scurtă perioadă de timp adjunct al DIICOT central după care a revenit la DIICOT Craiova.

3. Giorgiana Hosu, adjunct al procurorului - șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism; ea conduce interimar DIICOT de la reținerea fostului procuror-șef Alina Bica. Este un procuror cu experienţă de 20 de ani, fiind numită la propunerea lui Victor Ponta, ca adjunctă a DIICOT, în echipă cu Alina Bica, în 2013. Victor Ponta ocupa atunci funcția de ministru interimar al Justiției, după ce Mona Pivniceru demisionase pentru a ocupa funcția de judecător la Curtea Constituțională.  În mod direct, Giorgiana Hosu a condus Serviciul de Prevenire şi Combatere a Criminalităţii Economice din cadrul DIICOT. Numele ei a fost cunoscut odată cu anchetarea dosarului CICO, în care omul de afaceri israelian Sorin Shmuel Beraru a fost acuzat că a fraudat compania cu 3,65 milioane de dolari. Omul de afaceri afirma că ar fi intervenit la soţul procuroarei pentru a-i cere rezolvarea problemelor contra unei sume de 1,5 milioane dolari. În iulie 2002, Sorin Beraru a fost trimis în judecată pentru dare de mită, iar în 2004 a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi dare de mită.

4. Ioana Albani este şefa Serviciului de prevenire si combatere a criminalităţii informatice din DIICOT. A primit, la începutul lunii martie, din mâna directorului FBI, o plachetă în semn de recunoaştere a meritelor în combaterea criminalităţii informatice transfrontaliere.  În 2008 a primit titlul de „Procurorul anului” la Summitul Mondial al Procurorilor Generali de la Seul pentru rechizitoriul prin care a trimis în judecată o reţea de hackeri care înşelaseră mii de cetăţeni americani cu peste 10 milioane de euro. În 2011, cu ocazia Zilei Justiţiei, procurorul general al României Codruţa Kovesi a nominalizat-o pentru merite deosebite.

5. Cătălin Borcoman, procuror șef - Serviciul Teritorial Brașov, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism. A fost consilierul procurorului general, Laura Codruţa Kovesi, în 2006, ulterior începându-și activitatea în cadrul DIICOT Braşov. În 2009 s-a transferat la structura centrală a DIICOT. În 2012 a fost numit şef la DIICOT Braşov. A instrumentat cazul de spionaj al militarului Floricel Achim (care furniza secrete unui spion bulgar), cel al furtului de arme de la Ciorogârla, dar și dosarul în care Omar Hayssam a fost judecat pentru fuga din România.

6. Daniel Horodniceanu conduce DIICOT Iaşi din 2012. În 2009 a captat atenţia presei fiind coordonatorul unui dosar care a dus la destructurarea unei reţele de contrabandă cu usturoi. Este procurorul care a făcut prima sesizare la Ministerul Transporturilor asupra ilegalităţii garanţiei lui Gruia Stoica în afacerea CFR. În ultimii ani, la DIICOT Iaşi a mai fost instrumentat un dosar complex, cu personaje celebre din politică, mediul de afaceri și cel medical sau chiar din Poliţie, acuzate de relații sexuale cu minore cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani.

 

La data de 6 martie, cinci organizații neguvernamentale au transmis ministrului Justiției o scrisoare deschisă  în care i-au solicitat să respecte recomandările Comisiei Europene. Grupul pentru Dialog Social, Freedom House, Expert Forum, Institutul pentru Politici Publice și Centrul Român pentru Politici Europene au solicitat transparentizarea procesului de selecție prin publicarea tuturor documentelor depuse de candidați – CV-uri și scrisori de intenție –, precum și criteriile de selecție în baza cărora ministrul a operat. Cele cinci ONG-uri au cerut ca „dialogul” de la Ministerul Justiției să fie organizat ca un veritabil interviu  în fața unei comisii din care să facă parte procurorul general şi un psiholog.

După ”dialogurile” pe care ministrul Robert Cazanciuc le va purta cu procurorii înscriși pentru ocuparea funcției de procuror șef al DIICOT va trimite CSM una sau mai multe propuneri. CSM avizează propunerea ministrului, în urma unei audieri, de data aceasta publică.

CSM a respins, în anul 2012, propunerile făcute de fostul ministru Mona Pivniceru pentru șefia DNA și a Parchetului General, așa cum am arătat AICI. La prima ședință a CSM din acest an, Robert Cazanciuc a declarat că se va consulta cu președintele Iohannis înainte de a trimite la CSM propunerea, astfel încât să fie numit cel mai bun procuror șef la DIICOT.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22