I am number oneSe acordă eternului candidat MIRCEA GEOANĂ cf. WikiLeaks

Rodica Palade | 29.03.2011

Pe aceeași temă

Unei persoane căzute, fie şi în dizgraţie, nu-i mai dai „nota zero“. Dar Geoană ia azi acest „zero“ de la WikiLeaks. Imaginea matrice a candidatului Geoană la Primăria Bucureştilor, aruncat în luptă şi părăsit de coechipieri în seara înfrângerii, în cortul mare şi alb ridicat de partid pentru victorie, se desface în multiple instantanee ale personajului, înregistrate succesiv de buclucaşele telegrame. Dintre toţi cei zugrăviţi de WikiLeaks, „number one“ iese cel mai prost şi, ca bonus, călătoria la Moscova cu avionul lui S.O. Vântu.

În 2009, către Washington pleacă următoarea fotografie: „Într-un partid unde abilităţile diplomatice erau considerate de mică utilitate, Geoană nu s-a gândit niciodată serios să facă uz de punctele sale tari, ci a încercat să se adapteze la ceea ce el credea că îşi doresc alţii, rezultatul fiind persoana sa publică conflictuală de acum. Foşti asociaţi îi critică natura ranchiunoasă (încercând să elimine majoritatea rivalilor interni), ambiţia excesivă şi lipsa de loialitate. Este un hibrid neplauzibil între mecanica de tip american şi flexibilitatea morală românească“. Pe scurt, MG e „populist, indecis şi lipsit de substanţă. Instabil“.

Nu era prima oară când MG poza faţă-profil la Ambasada americană: mărturisise acolo, în episodul suspendării preşedintelui, că s-a întâlnit în secret cu Băsescu de două ori, pe propriul risc, „iar oamenii din partid m-ar omorî dacă ar afla de întâlniri“. Era şi atunci tot aspirant, la postul de premier, precizând că „i-ar fi mult mai uşor să se relaxeze având telecomanda guvernului în mână“. În prezidenţiale spune: „Sunt numărul unu în România astăzi şi sunt îndreptăţit să-mi folosesc puterea“ şi „viziunea mea este mai mare decât a lui Băsescu“. Când i se refuză vizita la Washington, „înţelege“ sensibilitatea americană şi se autoconsolează: „Renunţ la vizită. Pot să pun mâna pe telefon oricând şi să-i sun pe J.D. şi Dan Fried“.

A pus. Dar nu i-a folosit la nimic...

Citeste si despre: Mircea Geoana, Traian Basescu, WikiLeaks, telegrame, abilitati diplomatice.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22