Nota ZERO la purtare: Greşelile vin din Olimp

Rodica Palade | 26.05.2009

Pe aceeași temă

Se acordă directorului general SILVIU CRISTIAN MIRESCU de la Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţământul preuniversitar.

La ultima ediţie a tezelor cu subiect unic pentru clasa a VIII-a, atât la proba de română, cât şi la cea de istorie, subiectele au fost trimise către şcoli cu greşeli de formulare. La română a fost încurcat numele unui personaj din schiţa Triumful talentului de I.L. Caragiale, iar la istorie a fost încurcată Armata I-a a României cu Armata a II-a. Pudic, ministerul a trimis o erată, dar d-l Silviu Cristian Mirescu, directorul general al acestui Olimp al MEC, acolo unde se redactează subiectele, nu a apărut public să explice cum de s-a greşit, de două ori la rând, şi cine a fost sancţionat.

Centrul Naţional pentru Curriculum este renumit pentru ingeniozitatea cu care „compune“ subiecte pentru examene, ca şi cum elevii nu ar trebui evaluaţi, ci „înfundaţi“. De exemplu, în 2008, la clasa a VIII-a, subiectul al II-lea la română, pentru teza unică din primul semestru, era astfel formulat: „Imaginează-ţi că, într-o vizită la muzeu, te-a impresionat un tablou al pictorului Petru Avram, intitulat Zi de iarnă. Scrie o compunere în care să evidenţiezi trăsăturile peisajului pe care le-ai remarcat în această operă de artă“. Mai mulţi profesori de la catedră au „notat“ subiectul drept „stupid“ şi şi-ar fi dorit mult să vadă cum l-ar fi rezolvat d-l Mirescu şi coechipierii săi. Adică, pictorul este o făptură imaginată de Centrul Naţional sau e real? Şi dacă imaginaţia elevului intră în coliziune cu imaginaţia Centrului, care e garanţia  bunei evaluări? Centrul rămâne însă „nemuritor şi rece“, greşelile fiind singurele lui performanţe. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22