Nota ZERO la purtare: Asasinat. Tainuitor sau "emotionat"?

Rodica Palade | 27.01.2009

Pe aceeași temă

Se atribuie Laurei Chiriac, prezentatoare, alaturi de Cosmin Prelipceanu, a emisiunii Deschide lumea de pe canalul Realitatea TV.

In ziua de 20 ianuarie 2009, cand la Washington aveau loc ceremoniile de investire a noului presedinte ales al Statelor Unite, in studioul Realitatea TV, de la Bucuresti, in legatura directa cu trimisul special al postului, Emil Hurezeanu, cei doi, Laura Chiriac si Cosmin Prelipceanu, nu pareau preocupati decat de un prezumtiv asasinat al lui Obama, anuntat de o prezumtiva organizatie terorista. Chiar daca "reporterul special" al postului, Adelin Petrisor, incerca sa le explice celor doi ca o asemenea actiune, daca ar fi reala, n-ar fi ajuns la urechile unor realizatori din Romania, "disecarea" asasinarii lui Obama a continuat in studioul Realitatii TV, pana la sufocare. Pe celelalte canale TV din toata lumea erau invitati analisti de calibru, pusi sa interpreteze, pentru publicul larg, importanta momentului nu doar pentru SUA, ci pentru toate regiunile globului pamantesc. La Bucuresti, Johnny Raducanu, si el mirat ca fusese chemat sa-si dea cu parerea pe tema noului presedinte american, era sacait continuu de Laura Chiriac, care o tinea una si buna cu asasinarea lui Obama. La un moment dat, dorind sa stoarca un ce jurnalistic fara egal, Laura Chiriac i s-a adresat lui Johnny Raducanu cu intrebarea: "V-ar placea sa auziti ca Barak Obama a fost asasinat?". Laura Chiriac este prezentata pe site-ul Realitatea TV ca o mare achizitie: a lucrat in media occidentale si a decis sa raspunda "marii provocari" de a se alatura echipei de la Bucuresti. Dar afara de afectarea cu care pronunta ineptii/banalitati, look-ul cu mesa peste un ochi si pozitia
intr-un cot, cu pixul ridicat in sus, presa din Romania n-a avut prea mult de castigat. Telespectatorii, nici atat. Din februarie, seful Laurei Chiriac va fi d-l Emil Hurezeanu. Am fi tare curiosi sa stim cum comenteaza d-l Hurezeanu proba de jurnalism data de d-na Chiriac, cu experienta ei occidentala, prin intrebarea trasnet lansata in 20 ianuarie a.c.: "V-ar placea (???) sa auziti ca Barak Obama a fost asasinat?".

Se atribuie lui Claudiu Elvis Saftoiu, fost consilier prezidential, fost director al SIE

Acest "fost" vine cu intarziere de "un an, doi ani" (20 ianuarie 2009) sa ne spuna ca presedintele tarii asculta telefoanele. Intr-o emisiune, la aceeasi Realitatea TV, care, de altfel, are ambitia de a trasa agenda jurnalistilor si a politicienilor, Claudiu Elvis Saftoiu a spus: "Eu am aflat de interventii politice care se bazeaza pe informatii si interceptari ilegale acum un an sau doi si am aflat de la presedintele Romaniei ca el stia ce vorbeau Iliescu si Mircea Geoana". Luat pe sus de scandalul brusc creat (chemarea in instanta de catre presedinte, declaratia SRI, morisca presei), Saftoiu a revenit dupa o ora si a "nuantat": "Este vorba de declaratii pe care Basescu le dadea in presa, nu ca-mi spunea mie. Am aflat din surse publice etc.".
Dar "nuantarea" lui Saftoiu nu lamureste nimic. Ori a stiut de un asemenea procedeu murdar, cel al ascultarii telefoanelor, el, care se declara constant "un civil incurabil", si atunci se face vinovat ca nu a denuntat public, imediat, ilegalitatea, pentru a pune capat acelui procedeu murdar, ori l-a luat gura pe dinainte la televizor (prada emotiei, s-a zis) ca Traian Basescu s-a debarasat de el fara regret. Debarasarea s-a produs cand, fiind la acea ora director SIE de cinci luni, Claudiu Elvis Saftoiu a spus in parlament ca SIE face interceptari telefonice cu acordul procurorului general. (SIE nu are aparatura de interceptare.)
Tainuitor sau doar "emotionat", declaratia lui Saftoiu, actualmente editorialist la Jurnalul National, patronat de Voiculescu, dusmanul de moarte al lui Basescu, mai ridica o intrebare, deloc secundara: asa arata oare un consilier prezidential, fie si in Romania? Fara nicio aluzie, nici la CV-urile consilierilor recent instalati la Casa Alba si cu atat mai putin al presedintelui.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22