Nota ZERO la purtare: Despre doi bărbaţi europeni: Frunda şi Severin

Rodica Palade | 07.04.2009

Pe aceeași temă

Această ediţie a Notei zero la purtare ar trebui acordată integral celor două canale de ştiri, Antena 3 şi Realitatea TV, care de o săptămână întreagă se întrec în a mediatiza bezmetic „telenovela“ Becali.

Mai jos de atât nu se poate cădea în materie de suspendare a profesiei de jurnalist şi, în cele din urmă, a bunului simţ. Dacă Antena 3 nu ne miră, Realitatea TV, al cărei director suprem este nimeni altul decât Emil Hurezeanu, te lasă perplex. Dar, probabil că fostul jurnalist de la Europa Liberă nici nu se uită la postul pe care-l conduce.

Se acordă lui György Frunda (UDMR), membru în Comisia juridică a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei,

şi

lui Adrian Severin (PSD), membru al Parlamentului European

Cei doi bărbaţi de stat au denunţat „prejudiciile“ pe care Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei, le-ar aduce României prin luările sale de cuvânt defăimătoare la adresa guvernului & parlamentului, în spaţiul european. Distorsionând discursul Monicăi Macovei, G. Frunda – oare să fi fost o chestiune de traducere? – s-a arătat excedat de afirmaţiile „neadevărate“ rostite de fostul ministru al Justiţiei şi a luat atitudine în emisiunea infatigabilului Răzvan Dumitrescu de la Realitatea TV (30 martie, a.c.).

Discursul public al Monicăi Macovei, consultat ulterior de jurnalişti, se referea la solidaritatea parlamentară în cazuri de ridicare a imunităţii, la blocajele sistemului juridic românesc în cazuri de mare corupţie şi la regimul interceptărilor telefonice. G. Frunda, interpretând liber de adevăr afirmaţiile M. Macovei, a spus: „Or, cred că un asemenea om care susţine lucruri neadevărate... eu a trebuit să apăr guvernul şi sper că nu v-am deranjat că am pus lucrurile la punct“.

Mai întâi, ar fi interesant să aflăm ce gânduri îi treceau prin cap lui G. Frunda pe parcursul puncte-punctelor şi, în fine, dacă dumnealui, care, „ştiu bine ce am auzit“, se simte confortabil şi european după ce ziariştii i-au pus în faţă probe ale unei „lecturi“ deformatoare. Sau, poate, sunt comandamente inavuabile care îl fac pe G. Frunda să se coboare până la şanţul imund al emisiunii lui Dumitrescu.

Al doilea bărbat de stat, Adrian Severin, care nu prea ştia ce a spus exact Monica Macovei, dar care este oricând disponibil pentru un atac „just“, a adăugat: „Doamna Macovei spune peste tot aceleaşi lucruri, pot să spun că oficiali ai UE mi s-au adresat oripilaţi de faptul că doamna Macovei creează mai multe probleme României decât creează inamicii României în descrierile mai puţin laudative la adresa ţării noastre“.

Evident că moderatorul emisiunii nu a pus întrebarea dacă acei „oficiali oripilaţi“ sunt şi autorii rapoartelor UE pe justiţie şi care, în mod curios, constată aceleaşi lucruri pe care Monica Macovei le denunţă în discursul ei.

În final, fără nicio legătură cu Premiul Femeia europeană a lui 2008, primit de Monica Macovei, le urăm celor doi bărbaţi de stat să devină, la rândul lor, doar nişte bărbaţi europeni.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22