Nota ZERO la purtare: Să crezi şi în zodii şi în Dumnezeu

Rodica Palade | 03.08.2010

Pe aceeași temă

Se acordă compatrioţilor noştri.

N-aş vrea să stârnesc deziluzia celor care o aşteaptă pe Elena Udrea cu a ei frunză la această rubrică. S-au ocupat suficient „comentatorii“ de pe Antene & Realitatea, Ciuvică, Săftoiu (soţul), Chireac etc., pe imagini reluate iar şi iar cu sandalele, coapsele, decolteul Elenei Udrea. După o sinucidere şi o dezgropare (ce gusturi morbide...) făcute harcea-parcea, celebra frunză a Elenei Udrea a picat la ţanc televiziunilor de... ştiri. O să roadă din ea până la următorul breaking news cu morţi, răniţi, căzuţi pe stradă etc. N-aş vrea să-i deziluzionez nici pe cei / cele care, în mijlocul unei analize pertinente, ortografiază cu ranchiună „Nuţi“ sau, şi mai tare, „Nutzi“, aruncându-şi de bună voie în aer criticile la adresa unui personaj care le merită pe toate.

Nota zero o vor primi astăzi bunii noştri compatrioţi intervievaţi de o echipă coordonată de Lazăr Vlăsceanu şi care, după cum urmează: 30% cred că oamenii au fost contemporani cu dinozaurii, 42% cred că Soarele se învârte în jurul Pământului, 34% cred că laptele radioactiv devine comestibil prin fierbere, 40% cred că zodia le influenţează foarte mult personalitatea, deşi 95% cred în Dumnezeu, în timp ce 52% cred în Iad şi 73% în Rai; în fine, 59% cred că există oameni posedaţi de diavol. Concluzia studiului e sumbră: mai bine de 80% dintre români nu dispun de cunoştinţe ştiinţifice elementare şi de un vocabular ştiinţific activ – intră aici, ne imaginăm, şi jurnaliştii de la „ştiri“, care nu ezită să-ţi vândă ca „news“ semnul „mistic“ dintr-un cartof etc.
Citeşti şi îngheţi de spaimă, numai de-ar fi să te gândeşti că aceştia sunt oamenii care „aleg“ la urne. Pentru că se vede bine ce aleg. Dar ce aleg ei nu este oare chiar reprezentativ?

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22