Nota ZERO la purtare: Salvaţi-l pe Ponta!

Rodica Palade | 23.11.2010

Pe aceeași temă

Se acordă lui VICTOR PONTA.

Mai multe persoane au fost scandalizate de una dintre scrierile lui Victor Ponta postate pe propriu-i blog: e vorba de un soi de evocare a tinereţii sale, făcută în avion şi cam din avion, pe care o adreseză mamei lui. Evocarea are un „declic“ pozitiv („singur-singurel“ a făcut 18 ani în Place Saint Michel din Paris) şi unul negativ (cel care a şi stârnit reacţii): „cei mai activi reprezentanţi ai Falangei Fasciste a lui Băsescu – în speţă Tismăneanu şi Monica Macovei – folosesc mereu termenul «mineriada» legat de numele meu“. Urmează evocarea respectivă, lungă şi nesărată.

Eu nu cred că Victor Ponta ar trebui acuzat, ci mai degrabă salvat, cum încearcă şi această „notă zero“. Cineva de bine, din familie sau din partid, l-ar putea sfătui să meargă la doctor sau la duhovnic. El este, vai!, sub o traumă rea în care, chiar dacă s-a băgat „singur-singurel“, n-ar trebui lăsat, ci ajutat să iasă. Trauma care-l face să spună enormităţile de mai sus este că, fără nicio judecată, din teribilism, şi-a asumat stigmatul stângii extreme (Che Guevara, revoluţii) pe care încearcă să-l anuleze, aruncând cu stigmatul extremei drepte (Falanga Fascistă) în adversari.

Vorbind de Falanga Fascistă a lui Băsescu, el vrea să scape de povara lui Che. Vorbind despre „mutilarea faptelor şi rescrierea istoriei“ ca „instrumente extrem de comune pentru fascişti (ca şi pentru comunişti, de altfel)“ de care s-ar face vinovaţi în cazul de faţă „Tismăneanu şi Macovei“, care „erau exact de partea puterii“ în 1990, Victor Ponta ar vrea la rândul lui să „rescrie“ istoria: Tismăneanu şi Macovei să fie până la glezne, până la genunchi, până la brâu, până la gât îngropaţi şi, în final, să li se ia capul, iar el, „liderul elevilor“, hoinarul/muncitorul din Paris, studentul merituos, remarcatul de Năstase etc., până la şeful politic ce se crede azi, să fie, în fine, recunoscut şi respectat.

Nu, nu vă suparaţi pe Ponta! Ajutaţi-l!

Taguri:

Victor Ponta, Che Guevara, Falanga Fascista, Vladimir Tismaneanu, Monica Macovei.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22