Nota ZERO la purtare: Tutunul dăunează grav sănătăţii

Rodica Palade | 04.01.2011

Pe aceeași temă

Se acordă GRAŢIELEI IORDACHE, fost secretar de stat în MF.

Faptele sunt de-acum cunoscute: Graţiela Iordache, consiliera ministrului Gh. Pogea în 2009 şi ulterior secretar de stat în Ministerul Finanţelor, este trimisă în judecată de procurorii DNA. Alături de ea mai e în cauză Livia Bădescu, şef de serviciu în cadrul Direcţiei de legislaţie în domeniul accizelor din Ministerul de Finanţe. Acuzaţia procurorilor: complicitate la evaziune fiscală, prejudiciul adus statului fiind de vreo 44 de milioane de euro.

Cele două angajate ale MF au semnat cu intenţie o adresă prin care firma Galaxy Tobacco era scutită de plata accizelor. Trecând peste termenii de specialitate, juridici şi economici, această doamnă demnitar, Graţiela Iordache, politiciană PSD+PUR în 2004, apoi, din 2006, sărită pe puntea largă şi mănoasă a PD, a pus, cum se zice în cartier, botul. Dar de ce să ne oprim tocmai la ţeapa trasă de G.I.? 44 de milioane de euro nici nu e chiar aşa mult într-o tranzacţie cu tutun, mi s-a explicat. Dar eu cred că 44 de milioane de euro e foarte mult. Mai ales pentru o doamnă care ne obişnuise cu poziţii inflexibile în numele binelui comun, impus prin ucaz de partidul dumneaei: de exemplu, susţinerea forfetarului, moşit de şeful ei de atunci, Pogea. Când, într-o dezbatere din epocă, un biet întreprinzător i-a atras atenţia că, din cauza forfetarului, mii de firme şi-au suspendat activitatea, d-na Graţiela Iordache a răspuns, surâzând, ca lama de cuţit a celui care are în mână şi pâinea: „Foarte bine că s-au suspendat! În sfârşit, au făcut ce trebuia! E bine să te declari inactiv, dacă eşti inactiv!“.

Sigur că e bine să te declari inactiv, dacă eşti inactiv. După cum n-ar fi rău să te declari activ, dacă eşti activ în operaţiuni de ţepuială a statului. Cu atât mai mult atunci când te mândreşti, ca d-na Iordache, cu absolvirea unui curs de Etică a Afacerilor în Statele Unite şi cu apartenenţa la Grupul de Reflecţie privind Etica în Afaceri.

Deocamdată, d-na Graţiela va reflecta la cât de grav îi dăunează măsluirea tutunului de la Galaxy.

Taguri: trafic cu tigari, Ministerul Finantelor, Galaxy Tabacco, Gheorghe Pogea, DNA.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22