Nota ZERO la purtare: TVR dupa Karl Marx. Holde arse si fantani otravite

Rodica Palade | 03.02.2009

Pe aceeași temă

Se acorda lui Alexandru Sassu, presedinte, director general al TVR

In mijlocul Jurnalului de seara, din ziua de duminica, 2 februarie a.c., postul public de televiziune a transmis o stire/comentariu/informatie pe cat de scurta, pe atat de debusolanta: dupa o introducere precara si lacunara privind temerile romanilor legate de plata chiriilor, a ratelor etc. (fara citarea niciunei surse), crainicul a precizat ca reactia este fireasca, tinand cont ca, in urma cu 150 de ani, Karl Marx, "parintele economiei politice stiintifice", a prevazut criza. La acest moment, ecranul postului public s-a umplut de chipul barbos al marelui dascal al proletariatului, care a fost citat singur si autoritar in materie de criza: "Datoriile neachitate vor duce la falimentul bancilor, care vor trebui nationalizate si statul va trebui sa apuce, in cele din urma, drumul comunismului". Fara niciun context, fara niciun comentariu. Adica, TVR a dorit sa ne anunte ca maine-poimaine nu mai avem alta cale de urmat decat cea a comunismului! Si noi habar n-aveam!
Alexandru Sassu este si managerul, si responsabilul editorial al postului public. Instalat in post chiar inainte de a-si preda - formal - carnetul de partid PSD, Alexandru Sassu, taind si spanzurand dupa o lege anacronica, a adus TVR in cea mai neagra mizerie din lunga si tumultuoasa sa existenta: emisiuni prafuite si inepte, politici de partid promovate fara jena, inca doua canale inutile, transmisii cu cenaclul Flacara etc., etc. Audientele sunt la pamant. Doar Monica Ghiurco ce mai tine steagul sus, gangurind numai atat cat trebuie duminica la pranz, in fata analistului omniprezent, Iosif Boda, care, in fapt, ar putea fi lasat si singur in studio. D-na Ghiurco spune, la sfarsit, sloganul ei preferat, "putina (?) politica nu strica", dand impresia ca doar pentru rostirea  acestor 4 cuvinte si-a pus sacoul, s-a coafat, s-a fardat si s-a asezat in fata noastra. Din acest punct de vedere, profetia lui Marx este ca si implinita: TVR, sub bagheta trairistului sau director, Alexadru Sassu, nu mai are de ce s-o apuce spre comunism. TVR este in comunism.

Se acorda lui Calin Popescu Tariceanu, fost premier

Fara sa faca decontul unei guvernari care a lasat in urma un deficit bugetar de peste 5%, un raport rusinos al Comisiei Europene privind franele puse combaterii coruptiei si o procedura de infringement declansata pe chestiunea lipsei de independenta a Agentiei Nationale de Comunicatii, premierul Tariceanu si-a ademenit partidul cu perspectiva venirii rapide la guvernare. "Cred ca PNL va fi chemat mai curand decat ne imaginam sa-si asume guvernarea Romaniei", le-a spus Tariceanu tinerilor liberali. Asta pentru ca "domnii Boc si Geoana, in nici o luna de la inceperea guvernarii, dau dovada unei incompetente pe care, sincer sa va spun, nu am banuit-o".
In prima luna de la instalare, noul guvern a facut un inventar. Emil Boc a spus ca Guvernul Tariceanu "a cheltuit cu 6,7 miliarde de euro mai mult decat a
incasat. Cheltuielile suplimentare nu au fost canalizate spre investitii, ci directionate catre cheltuieli de personal si de servicii (...). Numai la nivel guvernamental avem datorii de 1,1 miliarde de euro". Iar ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a anuntat ca, in 2008, Romania a inregistrat cel mai mare deficit bugetar dupa 1990, 5,2%, in conditiile unei cresteri economice de 7,8%.
Daca Tariceanu ofera trupelor liberale, nemultumite, pespectiva unei guvernari rapide, asigurarea ca purgatoriul opozitiei nu va fi atat de lung, obstacolul ramane Traian Basescu. Vicepresedintele PNL Eugen Nicolaescu a comentat astfel analiza Institutului "Gheorghe Sincai" (care propune un candidat unic anti-Basescu, "modelul candidaturii Obama". Mai simplu pentru IGS si liberali ar fi Sorin Oprescu): "Orice constructie politica in Romania care poate sa-l debarce pe Traian Basescu de la conducerea Romaniei trebuie luata in consideratie. Trebuie sa scapam de acest conducator toxic pentru Romania".

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22