Nota ZERO la purtare: Despre fosti colaboratori ai Securitatii, numai de bine

Rodica Palade | 09.12.2008

Pe aceeași temă

Se acorda lui Sorin Vasilescu, presedinte de sectie la Tribunalul Bucuresti

Acest judecator din Romania a avut de judecat cazul politicianului Trancota, gasit de CNSAS ca informator al Securitatii si caruia instanta trebuia sa-i acorde verdictul de colaborare cu Securitatea. In ciuda dosarului elocvent (Trancota, sub pseudonimul "Dobrin", a turnat la Securitate profesori, doi medici si o familie apartinand unei secte religioase), judecatorul a gasit circumstante atenuante, respingand cererea CNSAS. Argumentarea judecatorului te pune pe ganduri: "Intr-adevar, atitudinea paratului de acceptare a colaborarii cu o astfel de autoritate, precum si activitatile desfasurate de acesta sunt reprobabile si pot fi considerate in neconcordanta cu normele de bun-simt (...) Dar se pune intrebarea, retorica bineinteles, daca exista in acea perioada recunoasterea unui astfel de drept sau a unor norme de bun-simt... Raspunsul este de la sine inteles definitia unui stat dictatorial (...) Faptul ca paratul a furnizat informatii cu privire la un profesor care isi manifesta admiratia fata de istoria poporului german si a culturii anglo-saxone, a doi medici din localitate, cu privire la doctrina religioasa a unei familii nu este de natura a atrage calificarea paratului ca si colaborator al Securitatii" - conchide judecatorul. Dar ce este, conform judecatii acestui judecator, de natura a atrage calificativul de colaborator al Securitatii? In ce fel se raporteaza judecatorul Vasilescu la victimele lui "Dobrin"? De unde oare atata intelegere a judecatorului pentru "Dobrin"?

Se acorda lui Mircea Ionescu Quintus, fost presedinte al PNL

Dupa ce din pozitia sa de sef al PNL, membru al CDR si presedinte al Senatului in perioada 1996-2000, a blocat energic Legea accesului la dosarele de Securitate, in special articolul care prevedea predarea arhivelor catre CNSAS, dupa ce a fost descoperit ca turnator si a primit verdict de politie politica, nu a ezitat sa ia cuvantul la moartea lui Ticu Dumitrescu. Stiind cat rau i-a facut "Legii Ticu" si autorului ei, M.I. Quintus a ales ipocrizia unei taceri respectuoase: "El e prahovean ca si mine. Ne stim de-o viata. A fost un om bun, un om curajos, un om puternic (...) Mai avea dreptul sa se bucure de tot ce a facut pentru detinutii politici si pentru rezistenta impotriva comunismului."

Se acorda lui Sorin Rosca Stanescu

Invitat de Stelian Tanase in emisiunea 3x3 (Realitatea TV, 6 decembrie anul curent) sa comenteze episodul de la Cotroceni, in care Vasile Paraschiv a refuzat decoratia acordata de presedintele Basescu, S.R.S. l-a starnit pe cunoscutul disident, aratandu-si indignarea fata de tratamentul la care administratia prezidentiala, precum si adunarea convocata la acea festivitate l-au supus. Vasile Paraschiv le-a repetat celor doi cuvintele rostite la Cotroceni, ca nu poate primi decoratia de la "un fost membru al PCR" care "a condamnat doar formal comunismul, fara urmari juridice". Vasile Paraschiv i-a intins lui S.R.S. foile pe care ar fi vrut sa le citeasca la ceremonie, cu rugamintea sa le publice. Acesta s-a aratat patruns de gestul lui Paraschiv, cand mult mai nimerit ar fi fost sa-i spuna acestuia ca si el a fost membru PCR si colaborator al Securitatii. Cat il priveste pe Stelian Tanase, realizatorul emisiunii, ramane de neinteles cinismul (sau antipatia fata de Traian Basescu?) de a-l chema tocmai pe S.R.S. sa traga linia in fata unui om ca Vasile Paraschiv.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22