De același autor
Greg Satell, autorul unuia dintre cele mai interesante bloguri care abordează schimbările disruptive care afectează mediul de afaceri de astăzi, în principal impactul noilor tehnologii, face o observație interesantă: „epoca actuală are o caracteristică unică, aceea că multe dintre problemele majore cu care ne confruntăm își au originea în unele dintre cele mai remarcabile realizări din trecut. Speranța de viață în creștere permanentă, prosperitatea, conectivitatea și automatizările sunt factori determinanți în costurile legate de sănătate, tot mai nesustenabile, ale exploziei terorismului sau inegalității“.
Observația poate fi extinsă în sfera socială și politică, iar o consecință directă e lumea de astăzi, pe care o percepem drept una turbulentă și haotică. Și aici vedem cum multe dintre succesele remarcabile pe care le-am consemnat în ultimii zeci de ani în societățile pe care le încadrăm în categoria „democrațiilor liberale“, transparența guvernării, toleranța, activismul civic, par să afecteze negativ, de diferite direcții, chiar sustenabilitatea modelului de societatea care le-a făcut posibile.
Fareed Zakaria, unul dintre cei mai influenți jurnaliști și comentatori ai momentului, observa că dacă, în anii ’60, în Statele Unite, 70 de procente din populație avea încredere în autorități, astăzi acest nivel s-a prăbușit, literalmente, până la 30 de procente. În fapt, în bună măsură campania lui Donald Trump se bazează pe o agresivă demonizare a establishment-ului. Iar toate aceste observații sunt la fel de valabile și în Europa. Chiar în România, unde e larg răspândită convingerea că întreaga clasă politică actuală este coruptă și ar trebui înlocuită aproape în totalitate cu una nouă, proaspătă, curată, deși încă din vremea lui Caragiale știm că astfel de speranțe sunt iluzorii.
Un exercițiu de logică elementară nu poate decât să ne ducă la concluzia că ideea că elitele de astăzi ar fi mai rele decât cele din urmă cu 50-60 de ani este lipsită de sens. Ceea ce s-a schimbat este capacitatea noastră de a avea acces în zone opace în trecut, nu doar în ceea ce privește instituțiile în sine, ci și persoanele care le populează, cu calitățile și mai ales cu defectele lor. Suntem în cazul exemplului clasic cu tabloul care arată altfel, cu imperfecțiunile vizibile, atunci când este privit de aproape. Or, e foarte greu să guvernezi ca și cum ai fi într-un acvariu: permanent în raza camerelor telefoanelor mobile sau a altor echipamente similare și cu rețele sociale în măsură să amplifice exploziv, la nivel național sau chiar mondial, speculații sau stângăcii reale ale actorilor politici. Mulți l-au aplaudat entuziast, unii o fac și acum, pe Edward Snowden. Regizorul Oliver Stone, un notoriu antiamerican, unul dintre marii admiratori ai lui Snowden, i-a dedicat chiar un film, lansat recent. Or, dacă beneficiile dezvăluirilor lui Snowden, refugiat între timp în Rusia, sunt discutabile, impactul negativ major al acestora asupra relațiilor transatlantice, asupra unor instituții cheie pentru însăși stabilitatea sistemului instituțional care stă la baza societăților din spațiul democrațiilor liberale e neîndoielnic. De altfel, vedem cum în această perioadă un alt „mare campion al transparenței“, dar doar atunci când e vorba de Statele Unite, Julian Assange, prin Wikileaks, a devenit pe față un agent de influență al lui Vladimir Putin, implicat activ în campania electorală americană.
Sigur, a milita pentru transparență e un lucru bun. Dar unde tragem linia, pragul dincolo de care excesul de transparență poate afecta în mod serios capacitatea de guvernare? La fel, în principiu, ce poate fi mai democratic decât să faci consultări populare directe organizând referendumuri? Însă atunci când mizele sunt complexe și impactul emoțional poate fi ușor manipulat prin alegații parțial sau chiar total false, demersul poate fi ușor viciat. După cum observa cineva, adesea problema nu e aceea că politicienii s-ar fi izolat de cetățeni, ci exact contrariul, că nu fac decât, stând cu ochii obsesiv pe sondaje, să țină cont excesiv de opinia publică, ceea ce îi împiedică să ia decizii strategice care nu sunt neapărat populare. Așa am ajuns la deficite publice record, așa am ajuns la un nivel tot mai greu sustenabil al costurilor sociale sau al celor de sănătate. Fostul președinte american John F. Kennedy spunea la un moment dat, pe vremea când era senator, că alegătorii din Massachussetts nu l-au trimis la Washington pe post de seismograf al opiniei publice, ci pentru că aveau încredere în capacitatea sa de a lua decizii în acord cu interesele lor, ca parte a intereselor naționale. Or, asta înseamnă, uneori, tocmai să ignori ceea ce transmit sondajele de opinie.
Preocupările legitime pentru respectarea diversității, sub toate aspectele, pentru protejarea minorităților, pentru apărarea libertății de expresie, pentru apărarea mediului înconjurător, care au devenit parte a unui adevărat normativ de operare în spațiul politic, în mass-media, în sfera publică în general, au degenerat în ceea ce a devenit astăzi o adevărată tiranie a „corectitudinii politice“. Subiecte de discuție legitime au devenit tabu, punctele de vedere care contraziceau „normele“ impuse de elitele liberal-progresiste din spațiul academic, din cel politic, din media au fost excomunicate. Iar schimbările climatice, din nou o discuție importantă și legitimă, au fost abordate tot mai puțin în cheie științifică și tot mai mult într-una ideologică. Pe acest teren fertil s-au născut și au crescut mișcări având în avangardă demogagi ca Donald Trump, Nigel Farage sau Marine Le Pen, care amenință grav, din interior, fundamentele democrațiilor liberale exact în momentul în care cele două mari puteri revizioniste, Rusia și China, fac eforturi sporite, și tot mai mult corelate, de a demantela o ordine mondială, instituită după cel de-al doilea război mondial sub baghetă americană, care, cu toate neajunsurile și derapajele sale, a făcut posibilă cea mai prosperă perioadă din istoria omenirii.
În multe situații discuțiile legate de democrația liberală au fost axate preponderent pe organizarea unor alegeri libere. Dar, am văzut asta în cazul Primăverii arabe, în America de Sud și chiar în Europa de Est, fără instituții independente solide alegerile pot deveni ușor o trambulină pentru consolidarea unor regimuri autoritare. Unele chiar personalizate, construite în jurul unui „om de mână forte“. Vladimir Putin, Hugo Chávez sau Erdoğan intră în această categorie. Revista Foreign Affairs făcea recent observația că, dacă, în 1988, regimurile de putere personală reprezentau cam un sfert din totalul celor dictatoriale sau autoritare, astăzi proporția acestora a ajuns la 40 de procente. În absența unor astfel de instituții solide, există riscul unor derapaje majore. De pildă, campaniile anticorupție pot deveni pretexte pentru epurarea adversarilor politici. Zilele trecute, un șofer de taxi de la Chișinău îmi spunea, deznădăjduit de situația din țară, că singura speranță este să vină cineva, un om drept și puternic, care să pună ordine și să stârpească hoția. Era, în esență, un vot de blam dat sistemului democratic, pe care îl considera corupt și ineficient.
Mai grav este că mirajul unor astfel de „soluții cvasi-autoritare“ a apărut și în spațiul occidental. Donald Trump este un exemplu. Două sunt motivele principale: pe de o parte, partidele din zona mainstream au ignorat, ca în cazul crizei migrației, de dragul unor principii pe care le-au considerat „sacrosancte“, problemele lumii reale, iar pe de altă parte, nicio chestiune, nici măcar cele care țin de interese naționale majore, nu au mai fost excluse din disputa politică imediată. În America, de pildă, până recent a existat totuși un consens bipartizan în această zonă. Nu mai e cazul acum. Trump și cei care îl sprijină pun în discuție, de pildă, întregul sistem de alianțe strategice construit de Washington în ultimii 70 de ani. Un semnal extrem de grav, care are reverberații destabilizatoare globale. Mai ales că ele vin pe un fond pregătit deja de maniera ezitantă și confuză în care actuala Administrație de la Casa Albă a gestionat, de pildă, criza din Siria. Pe care Walter Russel Mead (care l-a sprijinit pe Barack Obama în cele două campanii prezidențiale) o caracterizează în The American Interest drept un exemplu de „decizii inepte în serie“, acoperite de o „retorică grandioasă de denunțare a crimelor din Siria“, care au permis Rusiei să se reinsereze în Orientul Mijlociu ca un actor major în plan diplomatic și militar.
Clivajele politice tot mai adânci, fisurile transatlantice tot mai vizibile, inapetența ridicată din opinia publică occidentală pentru orice poate duce cu gândul la varianta de escaladare a confruntărilor, dincolo de cuvinte și declarații, au dus la o stare de pasivitate aproape resemnată. Oportunitate pe care nu doar marile puteri revizioniste, Rusia și China, ci și regimuri precum cel din Coreea de Nord au sesizat-o. Și se comportă ca atare. Or, nu poți trata cu un dictator egomaniac ca Kim Jong-un doar dând publicității declarații severe de incriminare. Aceeași neputință o vedem și în Siria, unde Moscova și regimul Assad bombardează fără niciun fel de reținere obiective civile, inclusiv spitale, fără să dea doi bani pe expresiile de indignare care vin din cancelariile europene sau de la Washington. În aceste condiții, întrebarea de fond este dacă în acest context geopolitic fluid democrațiile liberale vor fi în stare, mai ales ca voință politică, să facă față asaltului unor regimuri autoritare care par mai agile și mai motivate să tranșeze lucrurile în favoarea lor.
Comentarii 6
V Popa - 10-24-2016
Deoarece comentariul meu a fost cenzurat, nimic neobisnuit aici, mai incerc odata. Ce autoritate are Dl Lazarescu sa il numeasca pe Oliver Stone antiamerican? Dar ca sa il acuze pe Snowden de stricarea relatiilor internationale care erau tocmai bune? Ori ca sa il ironizeze pe Assange? Din pacate nici una. Dl Lazarescu nu a facut nici un act de curaj prin care sa isi puna pielea la bataie pentru o cauza mai mare decat propria sa persoana.
RăspundeGheorghe Popescu - 10-21-2016
Pt. Toma: Ho ho, ce tare esti in cunostinte despre dedesupturile americane! Asa v-au instruit la Moscova, sa le mirositi chilotii americanilor? In ce-i priveste pe intelectualii romani de dreapta, nu doar ei va scuipa intre ochi, ci toti romanii! Si nu doar romanii, ci toate popoarele pe unde v-ati lasat paduchii. Se pare ca nu esti chiar atit de necredincios. Crezi in Putin si gasca lui. Mars la tine acasa!
Răspundetoma necredinciosu' - 10-20-2016
Eu cred ca neincrederea opiniei publice educate si critice din occident nu are de a face cu transparenta actului de guvernare. Guvernantii insisi sint de vina. Citeva exemple. Justificare inceperii razboiului din Vietnam a fost pretinsul atac asupra USS Maddox. Astazi stim ca acest atac nu a avut loc. Invazia din Grenada ar fi fost necesara pentru salvarea unor studenti americani. Trombon si asta. Necesitatea primului razboi din Iraq a fost justificata prin bestialitatea iraqenilor care ar fi azvirlit copii din incubatoare in Kuwait City. Astazi stim ca infirmiera care a declarat aceste grozavii in fata camerelor de luat vederi era fiica ambasadorului(consulului) kuwaitian in SUA. Pentru armele de distrugere in masa care au justificat invazia din 2003 intrebati-l pe Collin Powel caruia ii este si azi rusine pentru "magistrala" prezentare din Consiliul de Securitate al ONU. Pe Snowden il vedeti ca pe un tradator al cauzei americane. M-ar interesa sa stiu ce credeti despre Daniel Ellsberg( Deep Throat/ Pentagon papers)). Oliver Stone e antiamerican notoriu. Ce credeti despre Bob Woodword si Carl Bernstein. E Noam Chomski american sau antiamerican? E greu de digerat ca un jurnalist est-european, ca dumneavoastra, sa fie asa de bine si confortabil asezat in poala establishment-ului, oricare ar fi acesta. Daca lucrurile merg prost nu e din cauza lui Snowden sau Asange. Viitorul ne va arata daca ei vor fi urmatorii Ellsberg si Woodword. Eu cred ca noua, est-europenilor, ne-ar sta bine sa fim putintel mai circumspecti. Marota intelectualului roman cu corectitudinea politica e cu totul singulara si extrem de enervanta. Citesc presa engleza, americana, italiana si germana. Corectitudinea politica nu este nicaieri facuta responsabila pentru inabusirea discutiei publice. Cine l-ar fi putut opri pe Trump sa ceara stoparea imigratiei musulmanilor. Asa vede el problema, asa s-a putut exprima. Se pretinde chiar ca stinga liberala ar folos in exclusivitate arma political correctness-ului pentru a inabusi o dreapta "neputinciosa" dar extraordinar de bine voitoare. Sa fim seriosi. Dreapta are toate canalele mass media la dispozitie. Curios lucru, dar Romania pare sa aiba numai intelectuali de dreapta, cu totii trecuti prin PCR si UTC, unii chiar pe la Stefan Gheorghiu sau cum e azi la moda pe la Colegiul Noua Europa.
Răspundeprofesoru - 10-20-2016
"Corectatima daca gresesc." - te corectez: "corectaţi-mă" se scrie cu cratimă. În rest, e greu de comentat. Cum ai reuşit tu să-i bagi în aceeaşi oală pe Viktor Orban şi AfD, pe de o parte, şi Hitler şi ISIS, pe de altă parte? Şi cum ai tras concluzia că mie mi-ar plăcea Hitler, ISIS şi Zelea Codreanu? Uite ceva ce ţi-ar putea fi de folos: "Reductio ad Hitlerum is a form of association fallacy. The argument is that a policy leads to – or is the same as – one advocated or implemented by Adolf Hitler or the Third Reich and so "proves" that the original policy is undesirable. Another instance of reductio ad Hitlerum is asking a question of the form "You know who else...?" with the deliberate intent of impugning a certain idea or action by implying Hitler held that idea or performed such action." "An association fallacy is an informal inductive fallacy of the hasty-generalization or red-herring type and which asserts, by irrelevant association and often by appeal to emotion, that qualities of one thing are inherently qualities of another. Two types of association fallacies are sometimes referred to as "guilt by association" and "honor by association"."
Răspundetoma necredinciosu' - 10-20-2016
Stimate domnule Profesor, sa inteleg ca panaceea ar fi incorectitudinea politica? Adica, nigger in loc de african american, chior in loc de nevazator, gaozar in loc de homosexual sau tigan imputit in loc de rom. Unde ar fi rezolvarea in renuntarea la un mod decent de a ne adresa minoritatilor. Secolul XX a vazut multi baieti transanti, care au spus lucrurilor pe nume, probabil asa cum v-ar placea si dumneavoastra. Ei s-au numit Klu Klux Klan si dupa cum bine stim au "rezolvat" problema rasiala in America, Hitler, care a "rezolvat" problema conspiratiei iudeo-masonice mondiale. In prezent avem ISIS , care rezolva problema homosexualitatii si a apostaziei prin azvirliri de pe blocuri, crucificari sau decapitari. In Romania ultimului secol am avut destule personaje transante( transau carne vie), baieti adevarati, de ai nostrii, din cei cu dreapta credinta. Se numeau Zelea Codreanu, Nae Ionescu, Mircea Eliade, Nichifor Crainic samd. In cealalta extrema au fost transantii comunisti. Aceeasi Marie, dar cu alta palarie. Nici vorba de political correctness. Corectatima daca gresesc. E adevarat, drumul spre rai poate fi pavat cu bune intentii, dar e suta la suta pavat cu rele intentii. De accea si titlul lui Lazescu este o nerozie. Adica cum? "Tirania buneleor intetii"!?! Sa fie antinomul "tiraniei bunelor intentii" binefacerea relelor intentii? Sint perplex. Astept lamuriri.
Răspundeprofesoru - 10-18-2016
D. Lăzescu atinge parţial problema. Schimbarea majoră care s-a petrecut în ultimele decenii e ofensiva corectitudinii politice, la care au aderat partidele mainstream. Oamenilor li s-a sugerat să fie atenţi la ce gândesc şi la ce spun, pentru că altfel vor fi denunţaţi ca fascişti şi retrograzi, carierele lor vor fi distruse, îşi vor pierde locurile de muncă etc. Ţările occidentale au fost supuse unui experiment de inginerie socială prin impunerea a tot felul de inepţii, de la "drepturile" delfinilor homosexuali până la imigraţia a milioane de oameni radical diferiţi ca religie, limbă, tradiţii. Mass-media, sistemul de educaţie au promovat îndoctrinarea, spălarea creierelor În aceste condiţii, era firesc ca în societăţile ameninţate să apară o reacţie sub forma "partidelor extremiste". Acestea nu sunt de fapt extremiste, ele promovează liberalismul "tradiţional" aşa cum era el acum câteva decenii, când ţinea cont de factori precum ataşamentul faţă de civilizaţia europeană, faţă de tradiţii. Eticheta de "liberal" a fost confiscată în ultimele decenii de adepţii corectitudinii politice, care s-a impus în partidele mainstream. Dar un Ionel Brătianu s-ar simţi mult mai apropiat de Viktor Orban şi de AfD-ul german decât de Angela Merkel.// Rusia nu e stat revizionist. Ruşii şi-ar fi dorit foarte mult ca lucrurile să rămână aşa cum erau acum 10 ani, când nu se punea problema aderării Ucrainei la NATO, iar autoritatea lui Assad în Siria nu era contestată. Tocmai iniţiativele americane (aderarea Ucrainei la NATO, decisă în 2008 la summitul de la Bucureşti, susţinerea revoltei anti-Assad) au subminat statu-quo-ul pe care se bazau securitatea Rusei şi poziţia sa internaţională. Intervenţiile militare ale Rusiei în Ucraina şi Siria au fost doar acţiuni de damage control.
Răspunde