De ce fac Tăriceanu și Băsescu jocul PSD

Andreea Pora 17.06.2014

De același autor

Principalul pericol, cum deja s-a văzut la europarlamentare, nu este neapărat că vor fi mai mulți candidați din zona dreptei în primul tur, ci acela că partidele vor continua să se atace între ele, se vor decredibiliza reciproc, canibalizând electoratul și îndepărtându-l de la vot. Adică, exact ceea ce vrea PSD.

În februarie 1996, într-o cameră de hotel din Davos, doi oligarhi ruși care se de­tes­tau cu jovialitate - Boris Berezovski, prin­cipal acționar la ORT, televiziunea na­țio­nală, și Vladimir Gușinski, proprietar al puternicului ca­nal privat NTV și al câ­torva ziare - au îngropat se­curea războiului pentru a pune la cale realegerea lui Boris Elțîn, cel sub care își clădiseră averile, ei și toți ceilalți miliardari. Cinci luni mai târziu, după o cam­pa­nie care înghițise 2 mi­liar­de de dolari, potrivit Cen­trului de Studii Strategice și Inter­na­ționale din Washington, Elțîn câștiga de­tașat al doilea tur de scrutin în fața co­mu­nistului Ziuganov.

Păstrând proporțiile, unele similitudini cu România sar în ochi. Coaliția politico-oli­garho-mediatică din 2007, 2009 și 2012 a încercat să-l debarce pe Traian Băsescu, re­ușind în final să-și aducă omul, pe Vic­tor Ponta, la putere. Acum asistăm la ten­tativa de a construi ceva asemănător și pentru alegerile din 2014. O știre pe surse vorbește despre întâlnirea, în Herăstrău, la restaurantul lui Gino Iorgulescu, a câ­tor­va patroni de presă de coloraturi di­ferite - Cristian Burci (Prima TV), Cozmin Gușă (Realitatea TV), Sebastian Ghiță (Ro­mâ­nia TV), Sorin Oancea (B1 TV) cu doi con­sultanți ai PSD - Bogdan Teodorescu și con­troversatul Adrian Thiess. Informația nu ar avea de ce să surprindă, ar fi în lo­gica momentului complicat prin care tre­ce Ponta. Dependent de propagandă, cu studii care îi arată eficiența manipulatorie a televiziunilor mogulilor vechi și noi, Ponta caută nu doar controlul mediatic complet, ci și soluții de criză. Scenariul anului 2014 este însă extrem de sofisticat.

Mișcările din ultima vreme arată că se lu­crează pe mai multe planuri: politic – men­ținerea statu-quo-ului fragmentării drep­tei, cu inevitabilul măcel între par­tide; economic - eliberarea din constrângerile FMI cu tot ce decurge de aici. Pe de o parte, avem amânarea oficializării candidaturii lui Ponta, alianța cu partidul lui Dan Diaconescu, lan­sa­rea la apă a ONG-ului lui Tă­riceanu, Grupul de Ini­ția­tivă pentru Păstrarea Iden­tității Liberale se va trans­forma cât de curând în par­tid-iepure, lupta pentru șefia PSD în care se confruntă două personaje grele, Drag­nea și Șova. Pe de altă parte, avem eșecul acordului cu FMI, amânarea cu schepsis pentru după alegeri a evaluării, hotărârea de a scădea CAS cu 5%, fără a avea surse alternative de venituri care să astupe ga­u­ra bugetară, mazilirea managerilor privați din deconcentrate și înlocuirea lor cu oa­meni de încredere din sistem, misiune pe care Șova o execută la superlativ, desantul PSD la Banca Națională. Sunt fapte care arată că în laboratoare se testează formule politice disperate, dar și determinarea pen­tru a putea, în sfârșit, manevra pușculița bugetară fără nicio regulă impusă din ex­terior, determinare ce depășește interesele electorale ale momentului: pomeni, con­trac­te pentru baroni și afaceriști, fiind una cu bătaie pe termen lung.

În strategia politică, cea mai importantă miză o constituie, fără discuție, de­struc­turarea dreptei. Tăriceanu, personaj jalnic al cărui unic rol, dezbrăcat de zorzoanele li­beralismului ce, vezi doamne, trebuie salvat, este acela de a rupe din electoratul PNL pentru ca în turul doi acesta să fie vân­dut lui Ponta. Deocamdată, prețul a fost funcția de șef al Senatului, în viitor, probabil, promisiunea unui ministeriat. Tarif mic, pe măsura individului. Nu știm cât de profundă va fi fracturarea PNL, vom vedea la Congres, dar în mod evident potențialul de alianță/fuziune PNL-PDL sca­de, la fel și șansele lui Johannis, îm­potriva căruia s-a declanșat deja campania de decredibilizare. A doua mișcare a PSD este blocarea coagulării întregii drepte și apariția unui candidat unic încă din primul tur, strategie încurajată, lucru de neimaginat până acum câteva luni, de PMP – Udrea și Traian Băsescu. Can­di­da­tu­ra lui Cristian Diaconescu, pe care Udrea o impune de la înălțimea celor 6% ce­lor­lalte partide de opoziție drept condiție de unificare, este exact factorul blocant și distructiv dorit de PSD. Diaconescu, acum în rol de marionetă în mâna lui Băsescu, așa cum a fost și în cea a PSD în contextul candidaturii, fără nicio șansă, la Primăria Capitalei, va fi utilizat doar ca marfă în negocierile pentru turul doi și pentru ceea ce vrea să obțină președintele după ple­ca­rea de la Cotroceni. Tristă partitură!

De fapt, principalul pericol, cum deja s-a vă­zut la europarlamentare, nu este nea­părat că vor fi mai mulți candidați din zo­na dreptei în primul tur, ci acela că par­tidele vor continua să se atace între ele, se vor decredibiliza reciproc, canibalizând elec­toratul și îndepărtându-l de la vot. Adică, exact ceea ce vrea PSD. Soluția, pro­pusă de conservatorii de la inliniedreapta.ro, cea a alegerilor preliminarii pe modelul din Statele Unite, dincolo de greutățile con­crete de organizare, ar fi, desigur, sin­gu­rul test relevant. Asta însă în condițiile în care partidele ar fi de bună-credință, ar pune interesul general deasupra mes­chi­năriilor personale și nu ar face, pe sub ma­să, jocul lui Ponta și al PSD.

Este, de fapt, ceea ce s-a întâmplat și în 2000, o istorie din care PSD a tras mai multe învățăminte decât așa-zisa dreaptă și liderii ei. Ana Blan­diana povestește în ultima ei carte, Fals tratat de manipulare, eșecul încer­că­rilor Alianței Civice de a-i convinge pe reprezentanții PNL, CDR (adi­că PNȚ), PD și ApR să formeze o coaliție electorală, în mod evident singura lor șan­să, sau „cel pu­țin să nu se mai ca­lom­nie­ze public“. „Îi priveam, îi ascultam și nu-mi venea să cred: discutau despre nu­anțe doc­tri­nare, despre pericolul pier­de­rii iden­ti­tă­ții prin asociere, invocau mici neîn­țe­le­geri, mici șmecherii, mici sub­ter­fugii (...)“. Rezultatul, spune Blandiana: „Nu au fost înfrânți de adversari, s-au în­frânt singuri, refuzând inteligența al­truis­mului, considerând solidaritatea păgu­boa­să“. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22